Ποιες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή;… Του Διονύση Γουσέτη

353

Του Διονύση Γουσέτη

Ποιες µεταρρυθµίσεις στη Βουλή; Στο προηγούμενο σημείωμά μου έγραφα ότι οι μεταρρυθμίσεις στερούν ομάδες του πληθυσμού –οιονεί συντεχνίες– από τα προνόμιά τους. Σήμερα θα εστιάσω σε προτάσεις μεταρρυθμίσεων στη Βουλή. Αρχίζω με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών επειδή πολλοί πολιτικοί την έχουν προτείνει, με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη που στις 4/5/2014 δήλωνε: «Εχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή, που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200».

Συνεχίζω με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Είναι η ολοκλήρωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να τον καταργήσει για τις ευρωεκλογές. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει ο εγκληματικός θεσμός που βάζει ομοϊδεάτες να πολεμούν μεταξύ τους. Ο σταυρός προτίμησης οδηγεί σε εκτεταμένη νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων. Οδηγεί σε υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες, που δείχνουν ότι ο υποψήφιος προτιμάει να βγει αυτός και ας χάσει το κόμμα του, παρά να βγει το κόμμα του και να μη βγει αυτός. Ο σταυρός προτίμησης είναι ο αποχρών λόγος της ευρείας διάδοσης του ρουσφετιού. Στη Βρετανία οι εκλογικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές. Μπορούμε να την ακολουθήσουμε: μονοεδρικές περιφέρειες, βάζοντας ένα μόνο υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια, έπειτα από εσωκομμα-τικές διαδικασίες.

Προχωρώ στον διαχωρισμό της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία, όπως σοφά τον τοποθέτησε ο Στέφανος Μάνος το 2011. Αν κάποιος βουλευτής πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί προηγουμένως από τη Βουλή και να μη συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές και το ίδιο οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Ετσι, οι υπουργοί δεν θα τοποθετούνται ως γλάστρες προσέλκυσης ψήφων (Αρ. Δοξιάδης) και θα λένε πιο εύκολα όχι στις παντοειδείς πιέσεις διότι δεν θα έχουν ούτε τωρινούς ούτε μελλοντικούς ψηφοφόρους. Οι δε βουλευτές θα νομοθετούν και θα ελέγχουν την κυβέρνηση, χωρίς επιδίωξη υπουργοποίησης, δηλαδή χωρίς κίνητρο για υπονόμευση του έργου της.

Υπάρχουν και δευτερεύοντα μέτρα, όπως η καταβολή βουλευτικής αποζημίωσης σε απόντες βουλευτές. Ο Απ. Κακλαμάνης πρότεινε «να βάλουμε ένσταση απαρτίας, που ίσχυε τα παλιά χρόνια».

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις έχουν προταθεί εδώ και χρόνια. Εχουν ωριμάσει και η υλοποίησή τους βοηθάει τον πρωθυπουργό στον αγώνα του να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, στον δρόμο για μια ανοιχτή, ακηδεμόνευτη, αδογμάτιστη κοινωνία.

Πηγή: kathimerini.gr