Ποιος μπορεί να διαφωνεί;… Του Διονύση Γουσέτη

358

Του Διονύση Γουσέτη

Σαν να το ήξερε η Νίκη Κεραμέως ότι το πελατειακό σύστημα του «ψήφισε-τον-δικό-μου-να-σου-δώσω-τα-λεφτά» έχει ξεθωριάσει και αυτή τη φορά δεν έπιασε στις εκλογές. Το Υπ.Εσ. άρχισε εγκαίρως την προσπάθεια προκειμένου να εξαφανίσει αυτή τη γάγγραινα. Την περασμένη εβδομάδα (στις 10 Οκτωβρίου) παρουσίασε νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της επιλογής των διοικήσεων δημοσίων οργανισµών και επιχειρήσεων. Στόχος, ο τερματισμός προσλήψεων όπως αυτοί του ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ) και της ζαχαροπλάστισσας το 2021 (επί Ν.Δ.) σε διοικήσεις νοσοκομείων.

Τα κύρια όπλα του νομοσχεδίου: (1) Αυξημένες απαιτήσεις προσόντων από τους υποψηφίους, (2) συμβόλαιο με συγκεκριμένους στόχους, (3) ετήσια αξιολόγηση με δυνατότητα απόλυσης.

Υπάρχει κανείς που μπορεί να διαφωνεί; Ναι! Οπως σε κάθε μεταρρύθμιση, διαφωνούν εκείνοι που θίγονται τα συμφέροντά τους. Οι παλαιοκομματικοί όλων των κομμάτων, ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ., ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με συναλλαγές. Δεν έχουν εξοικειωθεί στο να θεωρούν την ψήφο ανταμοιβή της προσπάθειας για καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη με ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των δημοσίων οργανισμών. Στο παρελθόν, έχουν ακυρώσει παρόμοια νομοσχέδια εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δημοσίου διά της μεθόδου του στρογγυλέματος των αιχμών τους. Είναι στα καθήκοντα της κ. Κεραμέως να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Αλλη μέθοδος που στο παρελθόν έχει πετύχει, είναι να ατονήσουν οι διατάξεις του νόμου με την πάροδο του χρόνου, αφού έχουν εκφυλιστεί σε ρουτινιάρικες και κουραστικές, όπως έγινε στον νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Η επιτυχία της αποτελεί νίκη της καθυστέρησης.

Ο οξυδερκής Στέφανος Μάνος έπιασε μια συνιστώσα που τείνει να παραβλέπεται: με τόσα προσόντα που απαιτεί το νομοσχέδιο, πόσο μισθό πρέπει να δώσει το Δημόσιο ώστε να αποκτήσει έμπειρους και αποτελεσματικούς διοικητές; Προχωρώ τη σκέψη του: μπορεί το Δημόσιο να διοικήσει αποτελεσματικά οργανισμούς και επιχειρήσεις; Εχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο; Τι έδειξε η εμπειρία των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων; Σπατάλες, πανάκριβες εθελούσιες εξόδους, ιδιωτικοποιήσεις. Ομως, αυτό δεν είναι αντικείμενο της κ. Κεραμέως· είναι σχεδιασμός του επιτελικού κράτους. Και του μηνύματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πηγή: kathimerini.gr