Πολ Κρούγκμαν: «Η AI φούσκα δεν θα σκάσει όπως το dot-com». Τι προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος

57
Προειδοποιεί ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης θυμίζει τη φούσκα του dot-com, αλλά μπορεί να καταλήξει όχι με κατάρρευση, αλλά με μια τεράστια κρατική παρέμβαση υπέρ της Big Tech.        
 

Ο Paul Krugman υποστηρίζει ότι η φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θυμίζει την έκρηξη του διαδικτύου—αλλά ενδέχεται να μην καταλήξει σε μια καταστροφική κατάρρευση.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών οικονομολόγος ανέφερε σε δημοσίευσή του στο Substack αυτή την εβδομάδα ότι οι υπερβολικές αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών και ο ενθουσιασμός για το μέλλον της AI του θυμίζουν την εποχή της dot-com φούσκας.

Ωστόσο, έγραψε ότι “αν και ο πυρετός της AI μοιάζει πολύ με τη φούσκα του dot-com, η τελική έκβαση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.”

Ο πρώην καθηγητής του MIT και του Princeton επισήμανε δύο βασικές διαφορές:

  1. Η dot-com έκρηξη στηρίχθηκε εν μέρει στην ελπίδα των επενδυτών ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα γίνουν κερδοφόρα μονοπώλια, επωφελούμενες από τεράστια δίκτυα χρηστών—όπως συνέβη με τη Microsoft.

    Σήμερα, όμως, οι ηγέτες της επανάστασης της AI είναι οι “Magnificent Seven”, δηλαδή εταιρείες που ήδη κατέχουν μονοπωλιακή ισχύ.

    “Δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο ασυνήθιστο είναι αυτό,” ανέφερε ο Krugman. “Ιστορικά, οι μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες αναδιαμορφώνουν την αγορά, αλλά αυτή τη φορά οι επενδυτές αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει το υφιστάμενο status quo.”

  2. Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή τεχνολογική έκρηξη είναι η στενή σχέση της Silicon Valley με την πολιτική.

Ο Krugman υπενθύμισε ότι πριν 25 χρόνια, η Silicon Valley ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη από την πολιτική. Σήμερα, όμως, οι μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Jeff Bezos και ο Mark Zuckerberg, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη μετοχή της Tesla, η οποία έχει εκτιναχθεί πάνω από 12 φορές από το 2020, αποτιμώντας την εταιρεία στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε:

“Αυτό έχει νόημα, αν υποθέσουμε ότι ο Elon Musk λειτουργεί ως συμπρόεδρος των ΗΠΑ.”

Ο Krugman εκτιμά ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό τέλος αυτής της τεχνολογικής έκρηξης.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του Donald Trump για τη δημιουργία ενός κρατικού αποθεματικού κρυπτονομισμάτων και την υποστήριξη ενός ιδιωτικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 500 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών AI.

Σύμφωνα με τον Krugman, αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια προς τον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι επενδυτές θα πωλούν τα κρυπτονομίσματά τους στην κυβέρνηση, ενώ οι εταιρείες AI θα επωφελούνται από την κρατική υποστήριξη.

“Αυτή η φούσκα μπορεί να μη σκάσει με πάταγο, αλλά να καταλήξει σε μια τεράστια διάσωση των tech-bros,” δήλωσε ο Krugman.

Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν συγκρίνει την έκρηξη της AI με τη φούσκα του dot-com, προειδοποιώντας για μια πιθανή καταστροφική κατάληξη.

Ωστόσο, ο δείκτης Nasdaq 100, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, έχει αυξηθεί πάνω από 80% από τότε που το ChatGPT κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 και πολλοί αναμένουν ότι η αγορά θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Πηγή: fortunegreece.com