Πολιτικός Ανασχεδιασμός… Του Κώστα Πάντζιου

147

Του Κώστα Πάντζιου

Ο εφετεινός Νοέμβριος μπορεί να μείνει στην ιστορία, ως ορόσημο, κατά το οποίο ένα τμήμα της κομματικής ζωής της χώρας μας άφησε πίσω του την ανυποληψία –ενίοτε και τη γελοιότητα– και μπήκε στην κανονικότητα. Όμως, όλα είναι δύσκολα, καθώς, πρώτον, η ζημιά που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Στ. Κασσελάκης είναι δύσκολο να μετρηθεί, καθώς επί 15 μήνες το κόμμα αυτό διαλυόταν μέρα με τη μέρα και ταυτόχρονα γνώριζε επιδόσεις αυτοεξευτελι-σμού, που ποτέ στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας μετά την Μεταπολίτευση, πολιτικό κόμμα δεν γνώρισε!! Με δεδομένο, όμως, ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος αυτού άγγιξαν κατά την εκλογή του περασμένου Ιουνίου έναν αριθμό πάνω από 500.000, οι πολίτες αυτοί δεν μπορεί να αγνοηθούν, καθόσον αποτελούν ένα υπολογίσιμο κομμάτι της υπαρκτής «κοινωνικής πλειοψηφίας» της χώρας μας. Παραμένει ακόμα μυστήριο το γιατί χρειάστηκαν τόσους μήνες να αντιληφθούν τα στελέχη του ότι ο νέος αρχηγός τους οδηγούσε το κόμμα σε πολιτική ανυποληψία.

Επειδή, λοιπόν, το πολιτικό μας σκηνικό πιστεύουμε ότι έχει εισέλθει σε φάση ανασύνταξης, ένας λόγος παραπάνω είναι να μην αγνοηθούν μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό το θέμα. Στη Ν.Δ. του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει πλέον η βεβαιότητα πως το κόμμα χρειάζεται επανασύνδεση με τη μεγάλη Καραμανλική του βάση, καθώς ο νυν αρχηγός του κόμματος ευθύνεται για τη δημοσκοπική καθίζηση. Με βάση τη διαπί-στωση αυτή, έχουμε εδώ και μήνες την πολιτική εμπλοκή, στο προσκήνιο πλέον, των πρώην Προέδρων του κόμματος αυτού και Πρωθυπουργών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαματά. Στόχος, η αλλαγή Προέδρου στο κόμμα και Πρωθυπουργού, με δημοκρατικές διαδικασίες και όπως προβλέπε-ται από το Καταστατικό της Ν.Δ. Κατά το πρότυπο του Συντηρητικού Κόμμα-τος της Βρετανίας. Με τον τρόπο αυτό –πιστεύουν όσοι κάνουν τον σχετικό πολιτικό σχεδιασμό– το κυβερνόν κόμμα θα εξέλθει από το αδιέξοδο και θα βελτιώσει τις δημοσκοπικές του επιδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, στην ουσία θα επιχειρηθεί ευρύτερη ανασύνταξη του πολιτικού και κομματικού status, με στόχο την αναβίωση του δικομματισμού, με έτερο κομματικό άξονα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στη φάση της επίδεσης των πληγών του, η δε Νέα Αριστερά, πολιτικά και κομματικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μέσα σ’ αυτή την κυοφορούμενη ανασύνταξη, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι τον ευνοεί πολιτικά να «χρίσει» αντίπαλό του τον κ. Ν. Ανδρου-λάκη, καθώς θεωρεί πως είναι «προβλέψιμη» η ανάκαμψη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ανασυγκροτείται ήδη, δεν αποκλείεται να σημειώσει εκπλήξεις, αν π.χ. στο όλο σκηνικό εμπλακεί και ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος αυτού, κ. Αλέξης Τσίπρας. Είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί στα σίγουρα να εκτιμηθεί πολιτικά και κομματικά.

Σε τελευταία ανάλυση, το όλο θέμα των αλλαγών στο πολιτικό μας σκηνικό, έχει να κάνει με την επάνοδό του στη δυνατότητα να λειτουργεί σωστά, βελτιώνοντας τη σχέση του με το 1,5 εκατομμύριο πολίτες που πάμε και ψηφίζουμε, προχωρώντας στη δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, κάτι που με την 5ετή διακυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη δεν συνέβη, αφού η εφαρμοσθείσα οικονομική πολιτική ακολουθεί την πιο απεχθή εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού!!!

Αφήσαμε για το τέλος την περίπτωση του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Εξήγγειλε ένα κόμμα, το «Κίνημα Δημοκρατίας», το οποίο όμως, μας πληροφορούν πως ακόμα δεν έχει πάει ο ιδρυτής του στο Πρωτοδικείο να καταθέσει το όνομα και το λογότυπο. Αν συμβαίνει να είναι λάθος η πληροφορία, ζητούμε συγνώμη. Γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βουλευτές που να φθάσουν τον αριθμό 10, ώστε το ΚΙ.ΔΗ. να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε επίπεδο κόμματος στη Βουλή. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί. Έρχονται οι γιορτές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχουν ανθρώπινη και πολιτική επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Αν το κόμμα του κ. Στ. Κασσελάκη δεν θα έχει έως τότε καταθέσει την ιδεολογική του πλατφόρμα, την πολιτική του ταυτότητα και τη δομή του, οι βουλευτές που προαναφέραμε τι θα έχουν να πουν στους ανθρώπους που θα τους ερωτούν γιατί θέλουν να φύγουν από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν και να πάνε σε κάποιο άλλο; (εν προκειμένω στο κόμμα του κ. Στ. Κασσελάκη) Με αυτά τα δεδομένα και με το 5% της δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS, πολλοί πιστεύουν πως το νέο κόμμα δεν έχει πολιτικό μέλλον, όπως και ο Πρόεδρός του επίσης. Γι’ αυτό, κατά τους ίδιους πολιτικούς αναλυτές, δεν συμπεριλαμ-βάνεται στην υπόθεση της ανασύνταξης του πολιτικού μας σκηνικού!!! Ίδωμεν!!!