Πώς η Κρήτη μετατρέπεται σε «φρούριο»

256

Τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και εγκαταστάσεις συντήρησης – και θα προστεθεί στις βάσεις των Μεγάρων, του Στεφανοβικείου και της Αλεξάνδρειας -, μελετούν οι επιτελείς του «Πενταγώνου» με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το σχέδιο όμως για μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων στην Κρήτη δεν είναι ξεκομμένο, αλλά εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό. Η στρατιωτική ηγεσία θέλει να ενισχύσει κι άλλο την Κρήτη – που έτσι κι αλλιώς είναι «αστακός» από πλευράς αμυντικής θωράκισης -, καθώς θεωρεί ότι λόγω των στρατιωτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί περισσότερο ο κομβικός της ρόλος. Ακριβώς γι’ αυτόν το τον λόγο, εν μέσω της καλοκαιρινής ελληνοτουρκικής κρίσης, φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε και επισήμως ότι δρομολογείται η δημιουργία μεγάλου ναυστάθμου στη Σούδα, στα πρότυπα της Σαλαμίνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα, σε ομιλία του σε συνέδριο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της Κρήτης και της μετατροπής της σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Και προχθές, εξάλλου, περιοδεία σε μονάδες του Στρατού Ξηράς στην Κρήτη πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς το Επιτελείο δίνει πάντα βάρος στη στρατηγική και επιχειρησιακή αξία της Μεγαλονήσου.

Βάση ελικοπτέρων

Ειδικότερα για τη λειτουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κρήτη, το ΓΕΣ – σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – ενδιαφέρεται να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Και γι’ αυτό έχει αρχίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδέα που είχε διατυπωθεί και από παλαιότερες στρατιωτικές ηγεσίες. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούν μάλιστα ότι η υλοποίηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Τα ελικόπτερα ούτως ή άλλως μπορούν να πάνε παντού. Και η Κρήτη έχει πολλά αεροδρόμια». Ομως, προσθέτουν, βασική προϋπόθεση μιας βάσης «είναι να υπάρχει και σταθμός συντήρησης». Η χρησιμότητα των ελικοπτέρων είναι αναμφισβήτητη, αφού στην Κρήτη υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μια βάση θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Ως λύση παλαιότερα είχε προταθεί το σημερινό πολιτικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, το οποίο θα μεταφερθεί στο Καστέλι.

Κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Κρήτης έγιναν μάλιστα και μέσα στην καρδιά της ελληνοτουρκικής κρίσης το καλοκαίρι. Το ΓΕΣ σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, προχώρησε στη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου. Ετσι, ο Στρατός Ξηράς αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Και είναι πρόδηλη η αξία αυτής της παρέμβασης καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ελέγχουν πιο αποτελεσματικά την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι σε ανάλογη κίνηση, δηλαδή στη λειτουργία στρατιωτικού φυλακίου, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα ο Στρατός Ξηράς και στους Οθωνούς, στο νησάκι που αποτελεί το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας.

Μια δεύτερη «Σαλαμίνα»

Στα σχέδια του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι και η δημιουργία ενός ναυστάθμου στη Σούδα, πλήρους οργανωμένου και λειτουργικού, δηλαδή εφάμιλλου της Σαλαμίνας. Η δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου που θα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα πάρα πολλά πλοία του ΠΝΕ εντάχθηκε στο 15ετές πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασική επιδίωξη είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις στην περιοχή.

Υπερσύγχρονο ραντάρ

Παράλληλα οι επιτελείς εξετάζουν όλες τις δυνατότητες καλύτερου ελέγχου της περιοχής με προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη.

Πηγή: tanea.gr