Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η μείωση της ζήτησης είναι οι δύο βασικοί κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη, η οποία υπό το βάρος των δασμών αναμένεται να εισέλθει σε ένα υφεσιακό και αντιπληθωριστικό περιβάλλον και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες της Ένωσης είναι αν η αντιμετώπιση θα είναι συλλογική.
Οι νέες εμπορικές πολεμικού χαρακτήρα ισορροπίες που προκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια καθώς είμαστε στην αρχή και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα δυναμικό», τονίζουν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές.
Όσο για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζουν ότι οι άμεσες είναι αμελητέες καθώς η εξαγωγική δύναμη της Ελλάδας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ιδιαίτερα μικρή (μόλις 2,5 δισ. ευρώ εξαγωγές), ωστόσο η σύνδεση των ελληνικών εξαγωγών με τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας είναι ισχυρή, άρα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό το μέτωπο, εφόσον οι δασμοί παραμείνουν ως έχει.
Για τον τουρισμό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνέπειες δεν εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρές, καθώς για παράδειγμα η Γερμανία τα προηγούμενα δύο έτη ήταν σε ύφεση, ωστόσο οι Γερμανοί δεν περιόρισαν τις διακοπές τους. «Οι διακοπές έχουν μετατραπεί για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Αμερικανούς σε είδος πρώτης ανάγκης», τονίζουν και προσθέτουν: «Ο τουρισμός θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα αν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς».
Τι επιδιώκει ο Τραμπ
Στο ερώτημα τι θα πράξει ο Ντόναλντ Τραμπ αν θα περιορίσει, κατόπιν των διαπραγματεύσεων, τους δασμούς, εκτιμούν ότι το δόγμα «Make America Great Again» δεν του επιτρέπει ιδιαίτερες υποχωρήσεις, πάντα βέβαια με τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει και κυρίως που θα λάβει.
«Δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις του για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και στους εύπορους Αμερικανούς. Σε αυτό ποντάρουν οι αγορές, αλλά δεν είναι έτσι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε άμεση ριζική αναθεώρηση των εξαγγελιών του». Και αυτό διότι, όπως προσθέτουν, παρέλαβε μια οικονομία με έλλειμμα 6% και χρέος 120%.
«Πρέπει να αυξήσει τα έσοδα και οι δασμοί είναι ένα εργαλείο. Βέβαια, γνωρίζει ότι ο άμεσος πόνος για τους Αμερικανούς θα είναι οξύς και το σοκ ισχυρό, αλλά σε δεύτερο χρόνο θα καρπωθεί η οικονομία τα οφέλη. Για 12 μήνες θα έχει υψηλό πληθωρισμό, ωστόσο αν καταφέρει, που φαίνεται ήδη να συμβαίνει, να προσελκύσει ισχυρές επενδύσεις από παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς –5-6 μεγάλα εργοστάσια– αυτό θα επιφέρει οφέλη σε βάθος χρόνου για την αμερικανική οικονομία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Όσο για τη FED, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κάτι που είναι πολύ πιθανό για την ΕΚΤ.
Η μεγάλη πρόκληση
Με δεδομένο ότι οι όποιες συνέπειες είναι πρόωρο να μετρηθούν τώρα, οι ίδιες πηγές στρέφουν τη συζήτηση στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή. «Πώς θα αντιδράσει εντέλει η Ευρώπη; Θα αντιδράσει συλλογικά ή όλο αυτό θα οδηγήσει σε εθνική αντιμετώπιση του νέου κύματος αβεβαιότητας;» διερωτούνται και ορισμένα στελέχη του κλάδου εκτιμούν πως η ιστορία των τελευταίων ετών έχει αποδείξει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μια αδυναμία να κινηθούν συλλογικά.
«Μην πέσουμε από τα σύννεφα αν δούμε στην πορεία, και υπό την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ θα μείνει ακλόνητος στους δασμούς, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες. Επομένως το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι συλλογική. Διότι άλλη πίεση θα δεχθεί η γερμανική οικονομία με χρέος 60% του ΑΕΠ, άρα με περιθώρια ανόδου, και άλλη η Γαλλία και η Ιταλία με χρέος 120% και 130% του ΑΕΠ».
Το ρίσκο της μη συλλογικής αντιμετώπισης είναι ίσως το πιο επικίνδυνο στην παρούσα φάση, όπως και το ρίσκο η Ευρώπη να «γυρίσει» στις γνωστές περιοριστικές της πολιτικές. «Ήδη υπάρχουν μικρές φωνές τις τελευταίες ώρες από χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης που μιλούν είτε για περιορισμό των κοινωνικών δαπανών είτε για μικρότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», επισημαίνουν.
Οπλο το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο ερώτημα αν κινδυνεύει και πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι συνομιλητές μας αφού τονίζουν για μία ακόμη φορά ότι είναι νωρίς για βάσιμα συμπεράσματα, επισημαίνουν ότι για την Ελλάδα στην παρούσα φάση τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν ένα ισχυρό όπλο.
«Πρέπει να επιταχύνουμε την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου εδώ και τώρα. Ίσως με την αναμπουμπούλα που δημιουργείται να προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αναγκών που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο Ένωσης, να εξασφαλίσουμε πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Το ΤΑΑ είναι ισχυρό πλεονέκτημα», τονίζουν.
Πηγή: euro2day.gr