Πώς θα οριστούν οι πολιτισμοί… Του Giulio Meotti

375

Του Giulio Meotti*

Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα γεννηθούν λιγότερα μωρά από ό,τι μόνο στη Νιγηρία.

Στην Ευρώπη, «με το ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα, ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ πριν από το 2070, και η ήπειρος κινδυνεύει να χάσει 400 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2100», σημείωσε ο Τζέιμς Πομερόι, οικονομολόγος στην κινεζική τράπεζα HSBC.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1950, και ο πληθυσμός της Ευρώπης θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το τέλος του αιώνα, σημείωσαν οι Financial Times, επικαλούμενοι την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ένα παράπλευρο ερώτημα είναι: πού;

Στα επόμενα τέσσερα λεπτά θα γεννηθούν 1000 παιδιά: 172 στην Ινδία, 103 στην Κίνα, 57 στη Νιγηρία, 47 στο Πακιστάν —αλλά μόνο 52 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ινδία, τη χρονιά που έρχεται, αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η Ινδία θα είναι επίσης μουσουλμανική κατά το 20%, καθώς και η μεγαλύτερη ισλαμική κοινότητα στον κόσμο. Πώς θα επηρεάσει αυτή η δημογραφική τάση την εύθραυστη συνύπαρξη μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών;

Το 2021, ο πληθυσμός της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια, σημείωσε δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση σε οποιαδήποτε ήπειρο από το 1950, όταν καταγράφηκαν για πρώτη φορά αυτοί οι δείκτες. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων στον κόσμο ζουν σε μια χώρα όπου το ποσοστό γονιμότητας είναι χαμηλότερο από το ποσοστό αναπλήρωσης των 2,1 γεννήσεων ανά γυναίκα. Ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί κατά 6 εκατομμύρια ετησίως στα μέσα της δεκαετίας του 2040 και κατά 12 εκατομμύρια ετησίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2050, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία μιας χώρας. Ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί κατά το ήμισυ τα επόμενα 45 χρόνια, καθιστώντας την, έτσι, μια πολύ γερασμένη χώρα: το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί όσο ποτέ πριν, και η κοινωνία θα πρέπει να διαχειριστεί έναν πληθυσμό που γερνάει, κατάσταση που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.

Η άνευ προηγουμένου γήρανση της Ιαπωνίας έχει τρομακτικό αντίκτυπο στον στρατό της. Από το 1994, ο αριθμός των νέων μεταξύ 18 και 26 ετών —ηλικία κατάταξης στο στρατό— μειώνεται. Μεταξύ 1994 και 2015, σημειώθηκε πτώση 11 εκατομμυρίων, ή 40%. «Η Ιαπωνία δεν έχει πλέον ανθρώπους για να πολεμήσουν», έγραψε το Forbes. Για πρώτη φορά, οι Ιάπωνες αγόρασαν περισσότερες πάνες για ενήλικες παρά για μωρά. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότια Κορέα. «Η μείωση των γεννήσεων στη Νότια Κορέα έχει γίνει μια πρόκληση για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η Wall Street Journal το 2019.

«Λιγότεροι νέοι βρίσκονται σε ηλικία κατάταξης στο στρατό. Γι αυτό, οι αξιωματούχοι της Σεούλ είπαν ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί σε μισό εκατομμύριο μέχρι το 2022, από τις 600.000 που είναι συνολικά σήμερα».

«Η Ταϊβάν ζει από καιρό με την τρομακτική προοπτική μιας εισβολής από την Κίνα∙ ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλειά της βρίσκεται στο εσωτερικό της: τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο», σημείωσε η Telegraph. Η Ταϊβάν διεκδικεί σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο. Μέχρι το 2050, θα έχει μόλις 20 εκατομμύρια κατοίκους, με τη μέση ηλικία τους να αυξάνεται στα 57 από 39 έτη που είναι σήμερα. Η Κίνα ίσως δεν θα χρειαστεί καν να εισβάλει σε αυτήν.

Η ίδια ύφεση αναμένεται και στην Ιταλία, όπου ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε 50 χρόνια. Φέτος, στην Ιταλία, 121.000 λιγότεροι μαθητές θα μπουν στο σχολείο από πέρυσι και 2.300 τάξεις θα εξαφανιστούν. Πέρυσι, υπήρχαν 100.000 λιγότεροι μαθητές και έκλεισαν 196 σχολεία. Το προηγούμενο έτος έκλεισαν 177 σχολεία και 124 το αμέσως προηγούμενο. Κάθε χρόνο η Ιταλία χάνει το 1-2% των μαθητών της. Από 7,4 εκατομμύρια μαθητές (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2021), ο αριθμός υποτίθεται ότι θα μειωθεί έως το 2034 στα 6 εκατομμύρια σε «κύματα» 110-120.000 λιγότερων μαθητών κάθε χρόνο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο, έκλεισαν 1.301 σχολεία, αντιπροσωπεύοντας το 13,3% από τα 9.769 σχολεία που εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Αυτή η κρίση δεν αποτελεί πρόβλεψη, συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Μέχρι το 2050, το 60% των Ιταλών δεν θα έχουν αδέρφια, αδερφές, ξαδέρφια, θείους ή θείες. Η ιταλική οικογένεια, με τον πατέρα να σερβίρει το κρασί και τη μητέρα τα ζυμαρικά σε ένα τραπέζι γεμάτο παππούδες, εγγόνια και δισέγγονα θα εξαφανιστεί, όπως οι δεινόσαυροι.

Η Υεμένη, από την άλλη, μια πτωχευμένη χώρα εν μέσω ενός τρομερού εμφυλίου πολέμου, θα παρουσιάσει αύξηση πληθυσμού διπλάσια από την Ιταλία.

Στη βορειοκεντρική αφρικανική περιοχή Σαχέλ, ο πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 330 εκατομμύρια, επτά φορές τον πληθυσμό του 2000. Η Αίγυπτος θα φτάσει τα 190 εκατομμύρια. Η Αλγερία, από τα 42 εκατομμύρια σήμερα θα φτάσει στα 72 εκατομμύρια κατοίκους (οι περισσότεροι από τους οποίους πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη). Το Μαρόκο θα αυξηθεί από 36 εκατομμύρια σε 43 εκατομμύρια.

Έτσι, η «γηραιά Ευρώπη» θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια Βόρεια Αφρική 318 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που κατοικούν κάτω από το τεράστιο υποσαχάρια οροπέδιο. Στη Γαλλία σήμερα, το 29,6% του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών είναι μη-ευρωπαϊκής καταγωγής, έναντι του 17,1% ηλικίας 18-24 ετών. Οι μη-Ευρωπαίοι αποτελούν επίσης το 18,8% ατόμων ηλικίας 40-44 ετών, το 7,6% ηλικίας 60-64 ετών και το 3,1% ατόμων άνω των 80 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Insee. Το Ινστιτούτο εξέτασε επίσης πρόσφατα τις τρεις τελευταίες γενιές στη Γαλλία: το 16,2% όλων των παιδιών μεταξύ 0-4 ετών είναι παιδιά ή εγγόνια βορειοαφρικανικής καταγωγής. Το 7,3% είναι από την υπόλοιπη Αφρική και το 4% από την Ασία.

Το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος, το οποίο παρέχει οικονομική υποστήριξη για τη μετανάστευση στις δυτικές χώρες, αποκάλυψε ήδη από το 2011 ότι στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, «μεταξύ 30-40% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι». Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι μέχρι τώρα, το συμβολικό όριο του 50% έχει ήδη ξεπεραστεί, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες αναφορές. Το μηνιαίο Causeur δηλώνει ωμά: «Πολύ πάνω από το 50% του πληθυσμού της Μασσαλίας είναι Βορειοαφρικανοί και μαύροι Αφρικανοί».

Η Θέουτα και η Μελίγια, δύο ισπανικοί θύλακες στη μεσογειακή ακτή του Μαρόκου, αποτελούν το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής. Στη Θέουτα, δύο παράλληλοι φράχτες ύψους έξι μέτρων καλυμμένοι με συρματόπλεγμα, εκτείνονται για οκτώ χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων με το Μαρόκο. Στη Μελίγια, παρόμοιοι φράχτες διατρέχουν 12 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων. Δίχτυα, κάμερες, αισθητήρες θορύβου και κίνησης, προβολείς και θέσεις επιτήρησης βοηθούν στην παρακολούθησή του. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, εκατοντάδες κάθε φορά, προσπαθούν να περάσουν τα φράγματα της Θέουτα και της Μελίγια. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais:

«Το 1887 υπήρχε μόνο ένας μουσουλμάνος εγγεγραμμένος στη Μελίγια, καταγόταν από την Καζαμπλάνκα και εργαζόταν ως υπηρέτης· σήμερα οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 40% του πληθυσμού και πλησιάζουν την πλειοψηφία».

«Είμαστε ένα πρώτο παρατηρητήριο για το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Χεσούς Βίβας, πρόεδρος της Συνέλευσης της Θέουτα. Μια τοπική εφημερίδα ανέφερε:

«Μόνο στη Θέουτα, από τον Απρίλιο του 1960 μέχρι και σήμερα, το 49% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ακόμα κι αν ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος. Θαύμα; Όχι, η ανικανότητα και η βλακεία της θυελλώδους διαδικασίας εθνικοποίησης ξεκίνησε μεταξύ του 1985 και 1990».

Σε 20-30 χρόνια, οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης θα μοιάζουν όπως η Θέουτα και η Μελίγια. Η Μελίγια είναι πλέον η πρώτη ισπανική πόλη που έχει ξεπεράσει το 50% του μουσουλμανικού πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης, της οικογενειακής επανένωσης και του υψηλού ποσοστού γεννήσεων.

Αυτή η επέκταση είχε προβλεφθεί από τον Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ήταν Αιγύπτιος Κόπτης, και, στις 22 Μαΐου 2007, περιέγραψε την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης:

«Η άνευ προηγουμένου κατάρρευση του πληθυσμού της Ευρώπης και η επιταχυνόμενη γήρανσή της έρχονται σε αντίθεση με την πολύ ταχεία αύξηση του πληθυσμού στη νότια και ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ οξείες ανισορροπίες! […] Η μετανάστευση χωρίς προφύλαξη κινδυνεύει να διαλύσει τις δυτικές κοινωνίες προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα (πολιτιστικό σοκ, νεο-αποικιακές δομές, ανεργία κ.λπ.)».

Το Πακιστάν θα γίνει ένα νέο καζάνι 403 εκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν όσο ο πληθυσμός ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (448 εκατομμύρια). Επίσης, η νεολαία θα πάει σε χώρες με κατάληξη –στάν που θα έχουν δημιουργηθεί ανά την Ευρώπη. Το Αφγανιστάν, μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές μαύρες τρύπες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι, θα διπλασιάσει τον πληθυσμό του φτάνοντας τα 64 εκατομμύρια.

Τι θα φτιάξει η Πολωνία για να κρατήσει έξω τις ανθρώπινες μάζες που θα πιέσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ; Η Ανατολική Ευρώπη θα καταρρεύσει αποκτώντας μια τρομακτική εικόνα. Η Ρουμανία θα χάσει το 22% του πληθυσμού της, και θα ακολουθήσει η Μολδαβία (20%), η Λιθουανία (17%), η Κροατία (16%) και η Ουγγαρία (16%). Η Le Monde φωνάζει ότι σήμερα η κεντρική και ανατολική Ευρώπη «βρίσκονται αντιμέτωπες με την αγωνία της εξαφάνισης». Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι εντυπωσιακά:

«Η Βουλγαρία, η οποία έφτασε από 9 εκατομμύρια κατοίκους τη δεκαετία του 1990 σε 6,8 εκατομμύρια το 2022, θα μπορούσε να έχει μόνο 5,2 εκατομμύρια το 2050. Η Σερβία είχε 8 εκατομμύρια κατοίκους με την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος. Αυτή τη στιγμή έχει 7,2 εκατομμύρια και μπορεί να μειωθεί σε 5,8 εκατομμύρια σε τριάντα χρόνια. Την ίδια περίοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πληθυσμός της Λιθουανίας να πέσει κατακόρυφα από 3,8 εκατομμύρια σε 2,2 εκατομμύρια, ενώ της Λετονίας από 2,7 εκατομμύρια σε 1,4 εκατομμύρια».

Η Γερμανία όπως την ξέρουμε εξαφανίζεται, σύμφωνα με το Die Zeit: «22 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, είναι από άλλη χώρα ή έχουν γονείς γεννημένους εκτός Γερμανίας». Η Γερμανία είναι έτοιμη να γίνει μια «χώρα νόμιμης μετανάστευσης» αφού εδώ και πολύ καιρό υπήρξε de facto τέτοια χώρα —αλλά με σημαντικές πολιτικές και νομοθετικές τομές, σύμφωνα με τη Neue Zürcher Zeitung. Ο Κρίστιαν Ντόλεσαλ του κόμματος CSU κατήγγειλε το ανοιχτό σχέδιο μετανάστευσης της γερμανικής κυβέρνησης: «Αυτό θα καταστρέψει την Ευρώπη μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε.

Ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας Ούβε Τέλκαμπ επέκρινε επίσης τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του. «Παρόλο που σέβομαι τους άλλους πολιτισμούς, θα ήθελα να διατηρήσω τον δικό μου. Δεν θέλω να γίνω σαν τη Φρανκφούρτη», είπε στη Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενος στη γερμανική πόλη, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αποτελείται πλέον από γηγενείς Γερμανούς. Στη Φρανκφούρτη, την πρώτη γερμανική πόλη όπου οι Γερμανοί έγιναν μειονότητα, το 15% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής.

Ο δυτικός κόσμος έχει προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία και άνεση σε περισσότερους πολίτες από οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό στην ιστορία. Πρακτικά έχουμε κατακλυστεί από πόρους, αλλά ξεμένουμε από ανθρώπους, που αποτελούν τον μόνο πραγματικά απαραίτητο πόρο.

Η Ρωσία είναι το πιο προφανές παράδειγμα: είναι η μεγαλύτερη χώρα στη γη, είναι γεμάτη φυσικούς πόρους, ωστόσο πεθαίνει: ο πληθυσμός της μειώνεται καταστροφικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Ρωσίας όταν η χώρα του θα έχει χάσει περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους και το ένα τρίτο έως το μισό από αυτούς που θα απομείνουν θα είναι μουσουλμάνοι.

«Η Ρωσία φοβάται ότι θα εξαφανιστεί;» ήταν η ερώτηση που έκανε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point ο Μπρούνο Τερτρέ, ο λόγιος συγγραφέας του βιβλίου Le choc démographique (Το δημογραφικό σοκ) και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών στο Παρίσι. «Πίσω από τη σύγκρουση με την Ουκρανία, κρύβεται η δημογραφική ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με την αύξηση της μουσουλμανικής μετανάστευσης».

Ο Καμίλ Γκαλέεβ, ερευνητής στο Wilson Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δημοσίευσε πρόσφατα έναν χάρτη της Ρωσίας:

«Ας μιλήσουμε για τα ρωσικά δημογραφικά στοιχεία. Όπως μπορείτε να δείτε, τεράστιοι χώροι στη Σιβηρία και την ευρωπαϊκή Ρωσία ερημώνουν. Υπάρχουν δύο παράγοντες πίσω από αυτό. Πρώτον, η χαμηλή γεννητικότητα. Τα μόνα μέρη με φυσική ανάπτυξη είναι οι μουσουλμανικές περιοχές […].»

Το επίσημο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Pravda έθεσε το ίδιο ερώτημα: «Το Ισλάμ θα γίνει η κυρίαρχη θρησκεία της Ρωσίας έως το 2050;».

Ο Τζάνις Γκάρισονς, υπουργός Άμυνας της Λετονίας, μόλις ανέφερε στο Politico μεταξύ των πιθανών σεναρίων μετά την τελική πτώση του Πούτιν, «έναν εσωτερικό πόλεμο […] τη διάσπαση και τον κατακερματισμό της Ρωσίας, με θύλακες που ελέγχονται από πολιτοφυλακές και πολέμαρχους».

Σε αυτή την περίπτωση, το Ισλάμ θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσει το όνειρό του για ένα χαλιφάτο δημιουργώντας μια αδιάσπαστη αλυσίδα μουσουλμανικών οντοτήτων από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέχρι τον Βόρειο Καύκασο και τον Βόλγα. Στο χειρότερο σενάριο, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα όπλα μαζικής καταστροφής άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, θέτοντας απειλή για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν ρωσικοί πύραυλοι και όπλα υψηλής τεχνολογίας πέσουν στα χέρια των «χαλίφηδων» ή των «εμίρηδων» των νέων ισλαμικών ρωσικών κρατών.

Μέχρι το 2050, περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού θα συγκεντρωθεί σε μόλις οκτώ χώρες, κυρίως στην Αφρική, σύμφωνα με το The Economist: Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Τανζανία. Η Νιγηρία θα έχει περισσότερους κατοίκους από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, το Ισλάμ θα έχει ξεπεράσει τον Χριστιανισμό ως η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο. Ο ισλαμικός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τις μεταναστευτικές ροές, ενδεχομένως να φτάσει τα 75 εκατομμύρια μέσα σε μια γενιά —σαν μια ολόκληρη μουσουλμανική Γερμανία ή, αν προτιμά κανείς, σαν τη Δανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία σε συνδυασμό. Αυτό ακούγεται καλύτερα;

«Δεν κατάφεραν να μας αλλάξουν. Εμείς θα τους αλλάξουμε», είπε ο Νορβηγός ιμάμης Μουλά Κρεκάρ στην εφημερίδα Dagbladet.

«Κοιτάξτε την ανάπτυξη του πληθυσμού στην Ευρώπη, όπου ο αριθμός των μουσουλμάνων αυξάνεται σαν τα κουνούπια. Κάθε γυναίκα της Δύσης στην ΕΕ γεννάει, κατά μέσο όρο, 1,4 παιδιά. Κάθε μουσουλμάνα στις ίδιες χώρες γεννάει 3,5 παιδιά. Μέχρι το 2050, το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι μουσουλμάνοι. […] Ο τρόπος σκέψης μας στο Ισλάμ έρχεται σε αντίθεση με τον δυτικό τρόπο σκέψης. Σήμερα, ο τρόπος σκέψης μας φαίνεται να είναι πιο δυνατός από τον δικό τους…».

Ήδη σήμερα, το Ισλάμ είναι η κορυφαία θρησκεία στις Βρυξέλλες.

Ο Αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ είπε πρόσφατα στο γαλλικό ραδιόφωνο:

«Η Γαλλία έχει κάνει συμφωνία με τους ισλαμιστές: στη Γαλλία κάποτε υπήρχαν 10 τζαμιά, σήμερα υπάρχουν 3.000 και η Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούν τον εξισλαμισμό των προαστίων. Η γαλλική κυβέρνηση κατατροπώθηκε».

«Το Ισλάμ είναι μια αυξανόμενη κοινωνική δύναμη στη δεύτερη πόλη της Βρετανίας», γράφει ο τίτλος τού The Economist, αναφερόμενος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας μετά το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, όπου ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς σε προσευχή. Ένα μικρό πορτρέτο μιας κατακτημένης πόλης:

«Στα 200 τζαμιά της πόλης, οι μουσουλμάνοι έρχονται όχι μόνο για να προσευχηθούν, αλλά και για να αγοράσουν βιβλία, να λάβουν οδηγίες, να παντρευτούν, να χωρίσουν και να θάψουν τους νεκρούς τους. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι πλησιάζουν το “συμβούλιο της Σαρία”, το οποίο διαχειρίζεται το οικογενειακό δίκαιο».

Όταν ξεκίνησε το ετήσιο Φεστιβάλ Eid του Μπέρμιγχαμ το 2012, το παρακολούθησαν 20.000 πιστοί. Το 2014 ήταν 40.000. Το 2015, 70.000. Το 2016, 90.000. Το 2017, 100.000. Το 2018, 140.000. Τότε, λόγω του Covid, σταμάτησαν όλες οι μεγάλες συγκεντρώσεις. Τώρα, όμως, ξαναρχίζουν.

Ο πληθυσμός του Μπέρμιγχαμ θα είναι σύντομα μουσουλμανικός κατά το ήμισυ. «Το 2018, οι μουσουλμάνοι στο Μπέρμιγχαμ ανήλθαν στο 27% του πληθυσμού», σημείωσε η Birmingham Mail. «Ο αριθμός των μουσουλμάνων αυξήθηκε από 21% που ήταν το 2011». Το Business Live αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων παιδιών στην πόλη έχει ξεπεράσει τον αριθμό των χριστιανών παιδιών:

«Εκτός από το Μπέρμιγχαμ, το Ισλάμ είναι τώρα η κυρίαρχη θρησκεία των παιδιών που κατοικούν στο Λέστερ, το Μπράντφορντ, το Λούτον, το Σλάου και στους δήμους του Λονδίνου, του Νιούχαμ, του Ρέντμπριτζ και του Τάουερ Χάμλετς».

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών στο Λέστερ μεταφέρθηκαν τώρα σε άλλες βρετανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρμιγχαμ, όπου ένας ινδουιστικός ναός δέχτηκε επίθεση με την ιαχή “Allahu Akbar” (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος). Το δογματικό και θρησκευτικό μίσος «μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αγγλία». Οι συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών κατά τη γέννηση της Ινδίας και κατά τη διχοτόμηση με το Πακιστάν έχουν φτάσει πλέον στους πολυπολιτισμικούς θύλακες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο δημοσιογράφο Κάρολι Λοράν στην εφημερίδα Magyar Hirlap:

«Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει στο ανώτατο όριο των 11 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2100, δηλαδή τρία δισεκατομμύρια περισσότερα από σήμερα. Η αύξηση θα προέλθει από την υποσαχάρια περιοχή. Ο ασιατικός πληθυσμός θα αλλάξει ελάχιστα. Ο πληθυσμός της βόρειας Αμερικής θα αυξηθεί κατά 120 εκατομμύρια, ενώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί κατά 60 εκατομμύρια, λόγω της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε το ποσοστό των γεννήσεων της τάξης του 1,5 που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμείνει η σημερινή μετανάστευση του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως, μέχρι το τέλος του αιώνα το ποσοστό του μουσουλμανικού πληθυσμού θα αγγίξει το 40% κατά μέσο όρο. Ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες θα έχουν ήδη μουσουλμανική πλειοψηφία. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πτωτικό πληθυσμό με μετανάστες, θα χρειαστούμε 1,5 εκατ. μετανάστες το χρόνο και, μέχρι το τέλος του αιώνα, το 60% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μουσουλμάνοι».

Φαντασιωνόμαστε ότι η μετανάστευση με αυτόν τον ρυθμό θα μπορέσει να ενσωματωθεί ευχάριστα στις κοινωνίες υποδοχής και ότι οι μετανάστες θα γίνουν σαν εμάς; Ελπίζουμε ότι σύντομα οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά όπως παλιά; Τι γίνεται αν κάνουμε λάθος και αυτές οι προβλέψεις γίνουν πραγματικότητα; Έχουμε παραιτηθεί από την εξαφάνιση του πολιτισμού μας;

Το 1996, ο Σάμουελ Χάντινγκτον έγραψε στο The Clash of Civilizations:

«Η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών αλλάζει: η επιρροή της Δύσης μειώνεται, οι ασιατικοί πολιτισμοί αυξάνουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ τους· ο ισλαμικός κόσμος βιώνει μια δημογραφική έκρηξη με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις μουσουλμανικές χώρες και τους γείτονές τους. Οι μη-δυτικοί πολιτισμοί γενικά επιβεβαιώνουν την αξία των δικών τους πολιτισμών».

«Τι αφήνεις πίσω σου;», αναρωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Τα δημογραφικά στοιχεία, ανόητε.

«Ισχυρά δημογραφικά στοιχεία σημαίνουν ισχυρή εξουσία», συνοψίζει ο Νίκολας Έμπερσταντ, ο Αμερικανός πολιτικός οικονομολόγος στο Foreign Affairs. Όταν καταρρέουν τα δημογραφικά στοιχεία, καταρρέει και η εξουσία…

*Ο Giulio Meotti, πολιτιστικός συντάκτης στην εφημερίδα Il Foglio, είναι ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Πηγή: gatestoneinstitute.org