Πόσο στοίχισε ο Daniel στην εταιρεία παραγωγής ντομάτας Damavand… Της Αλεξάνδρας Γκίτση

203

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των διαδοχικών φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα, η Damavand  που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία βιομηχανικής τομάτας, κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της στα 39,2 εκατ. ευρώ (από 28,7 εκατ. ευρώ) και να εμφανίσει κέρδη 268.597 ευρώ από ζημιές 1,241 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν τυχαία. Η Damavand, η οποία ανήκει κατά 88,46% στη Diorama Investments Sicar S.A. στο οποίο μετέχει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (φωτ.)και κατά 11,54% στην Damavand Trading Ltd., προχώρησε σε στρατηγικές ανατιμήσεις των προϊόντων της, καταφέρνοντας να διατηρήσει το περιθώριο EBITDA σε ικανοποιητικά επίπεδα, φτάνοντας το 9,46% από 6,66%. Ωστόσο, δεν αρκέστηκε μόνο στις ανατιμήσεις για να διαχειριστεί τις προκλήσεις της αγοράς.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Θεσσαλία επλήγη από δύο καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα, τον Daniel και τον Helias, τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Για την Damavand, αυτό σήμαινε την απώλεια παραγωγής ισοδύναμης με 3.500 στρέμματα βιομηχανικής τομάτας, γεγονός που προκάλεσε σημαντική έλλειψη πρώτης ύλης. Η εταιρεία αντέδρασε άμεσα, εξασφαλίζοντας πρώτες ύλες από άλλες περιοχές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της.

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Για να διασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, η Damavand υπέγραψε συμφωνίες για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου αξίας 13,8 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha BankΑΛΦΑ +0,73% και Εθνική. Το δάνειο αυτό προορίζεται για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας και για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Παρά τις προκλήσεις, η Damavand παραμένει επικεντρωμένη στην αύξηση του όγκου επεξεργασίας τομάτας, η οποία αυξήθηκε κατά 11% στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, και στη μείωση του κόστους ενέργειας και παραγωγής ατμού.

Οι στοχευμένες επενδύσεις και η ενίσχυση της οργανωτικής δομής της αναμένεται να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της θα συμβάλουν, όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις, στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς της στο μέλλον.

Πηγή: euro2day.gr