Πούτιν κι Ερντογάν εγκαινίασαν μισό αγωγό και στο βάθος Τσίπρας!

110

Τμήμα του αγωγού αερίου «TurkStream» που συνδέει Ρωσία και Τουρκία εγκαινίασαν σήμερα ο Vladimir Putin και ο Recep Tayip Erdogan «γιορτάζοντας» την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης του έργου που φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που έγινε με κάθε επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού.

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Erdogan.

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία, ενώ απομένει να κατασκευαστεί το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο αγωγός «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ’ έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο», δήλωσε ο Vladimir Putin, προσθέτοντας πως θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Σιωπή από ΕΕ

Να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν σειρά από χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου ο αγωγός αυτός ν’ αποτελέσει μέρος των Ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών, κάτι τέτοιο δεν κατεστη δυνατόν, ωςσήμερα, με τις βρυξέλλες να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την πραγματική του αξία καθόσον η χρήση του από χώρες-μέλη της ΕΕ, ανατρέπει τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της.

Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί απολύτως αρνητικά καθώς η χρήση του από χώρες της ΕΕ, θα ενισχύσει την εξάρτησή τους από τη Μόσχα κάτι για το οποίο η Ουάσιγκτον παλεύει εδώ και μια τριετία.

Η Τουρκία επίσης επιθυμεί την έγκριση της ΕΕ προκειμένου να τη δοθούν οι οικονομικοί πόροι για την ολοκλήρωση του έργου, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται.

Προ μιας εβδομάδος σε σχετική αναφορά του ο Vladimir Putin, είχε αναφέρει ότι συζητά και την περίπτωση η Ελλάδα να λάβει φυσικό αέριο από το συγκεκριμένο αγωγό και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή στις Βρυξέλλες.