Του Νίκου Παπαθανάση*
Το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας αλλάζει και η χώρα εισέρχεται στη νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της παθογένειες και δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Το 2022 αναμένεται να είναι μία χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Μιας εξωστρεφούς ανάπτυξης που αφορά όλους τους Έλληνες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και, παράλληλα, συνδυάζει τα δύο σημαντικά θέματα της σύγχρονης εποχής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.
Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, ο χρόνος που διαθέτουμε εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες άμεσα ενώ η κρίση των τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να μας εκτρέψει από τη στρατηγική απεξάρτησης από τον άνθρακα. Η ανάγκη για την απαλλαγή από ρυπογόνα καύσιμα αλλά και η στροφή στην καθαρή ενέργεια, είναι επιτακτική.
Η Ελλάδα έχει ήδη μπει στη διαδικασία απαγκίστρωσης από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη, το αργότερο μέχρι το 2028.
Η πράσινη μετάβαση θα περιλαμβάνει πράσινες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε άνω των 25 δισ. € προς αυτό τον σκοπό. * Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται απλώς για τις συνέπειες μιας κλιματικής αλλαγής, αλλά για μια πραγματική απειλή για τον τρόπο ζωής μας και κυρίως τον τρόπο ζωής των επόμενων γενεών.
Έτσι, λοιπόν η χώρα μας υλοποιεί ένα δομικό και καινοτόμο πρόγραμμα για το κλίμα στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και την προστασία των οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών καταρτίζεται και ο Νέος Κλιματικός Νόμος.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, στις 19 Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Εντός του μηνός θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προχωρήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης.
Το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές που εξαρτώνται, τόσο από την εξόρυξη και τη χρήση του λιγνίτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Μεγαλόπολης, όσο και από τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Είναι σαφές ότι η μακρόχρονη εξόρυξη λιγνίτη μοιραία έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο παραγωγικών και Οικονομικών διαδικασιών στις τοπικές κοινωνίες το οποίο εξ αντικειμένου θα επηρεαστεί. Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της αλλαγής αυτού του πλαισίου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις απολύτως αναγκαίες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς.
Στην Ελλάδα θα εισρεύσουν περίπου 77 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Κινητήρια δύναμη αλλά και βασική αρχή της μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής πολιτικής μας είναι ότι πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Σημαίνει ότι ο πλούτος που παράγεται με την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου στη χώρα, επιστρέφει στην κοινωνία, επιστρέφει στους πολίτες βελτιώνοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας της πατρίδας μας.
*αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων