Προεκλογικές αψιμαχίες… Του Κώστα Πάντζιου

283

Του Κώστα Πάντζιου

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κυβέρνηση, δεν έχει κάποια έκπληξη. Πιο πολύ ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας, έχουν οι αντιδράσεις των διαφόρων κομματικών παραγόντων. Και προ παντός των ΜΜΕ, πολλά εκ των οποίων, διά των εκπομπών τους, έσπευσαν να τονίσουν πως η πρόταση δυσπιστίας ωφελεί στην ουσία την Κυβέρνηση και τη Ν.Δ., καθώς συσπειρώνει τη λαϊκή της βάση. Κατά τη γνώμη μας πάντα, αυτό είναι αληθές κατά το… ήμισυ, καθώς η πρόταση μομφής συσπειρώνει και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που την κατέθεσε.

Όμως, αν βάλουμε στην άκρη το θέμα της συσπείρωσης, τότε αυτό που προκύπτει είναι το ότι ωφελημένο πολύ είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς πρώτον, του δίδεται η ευκαιρία να έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιότητα οι απόψεις του, τη στιγμή μάλιστα που σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ «μπατάρουν» εμφανώς προς τη μία πλευρά του πολιτικού φάσματος. Δεύτερον, για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, αποτελεί μία δυνατή «πρόβα τζενεράλε» για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, με ενισχυμένη δημοσιότητα. Τρίτον, η συζήτηση στη Βουλή δίνει την ευχέρεια να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κριτική για τα κακώς έχοντα στη θητεία της Κυβέρνησης, καθώς, όπως είναι γνωστό ανέκαθεν, τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων είναι περισσότερα από τις επιτυχίες τους. Τέταρτον, διότι οι βουλευτές του κόμματος που καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα η ομιλία τους, λόγω του ότι, αν μη τι άλλο, ένα τηλεοπτικό κανάλι (αυτό της Βουλής), μετέδωσε την ομιλία τους. Και επίσης, ο κ. Αλ. Τσίπρας, διά της προτάσεως δυσπιστίας, απαντά σε κάποια στελέχη του κόμματός του, που θεωρούν ότι δεν κάνει σκληρή αντιπολίτευση.

Γενικά, όσοι εκ των πολιτών ασχολούνται περισσότερο με τα κοινά, έχουν την δυνατότητα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, να πληροφορηθούν από τις αγορεύσεις των αρχηγών των κομμάτων, με ποια επιχειρήματα τα κόμματά τους πάνε στην εκλογική αναμέτρηση. Και με ποια προγράμματα.

Από πλευράς στρατηγικής, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε το γεγονός ότι θεωρείται επιτυχημένη η επιλογή ή η βαρύτητα που δίνει ο κ. Αλ. Τσίπρας στο θέμα των υποκλοπών, αναβαθμίζοντάς τον, ως θέμα που πλήττει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, δοθέντος ότι ανέκαθεν, συνήθως, οι εκλογές στην Ελλάδα δεν κερδίζονται με τα καλάθια της νοικοκυράς, αλλά κυρίως κερδίζονται με την αξιοποίηση ενός μείζονος πολιτικού θέματος. Επίσης, θεωρείται επιτυχής η επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη, να μιλήσει για «σύγκρουση και σύγκριση», καθώς πιστεύει πως ο ελληνικός λαός θα δώσει μεγάλη σημασία στη «σύγκριση πεπραγμένων» των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κυβερνητικό παρελθόν 4,5 ετών, που μπορεί να γίνει, όπως είναι φυσικό, αντικείμενο κριτικής.