Προεκλογική απουσία ουσίας… Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

314

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τι άλλο θα ακούσουμε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Το καλαμπούρι περιείχε αθλητικά παπούτσια με το σήμα της ΝΔ, καθώς και αέρα …κοπανιστό.

Αυτά συνέβησαν στη Βουλή την Παρασκευή σε μια συζήτηση για την ακρίβεια, που εξελίχθηκε όπως συνήθως, σε εφ όλης της πολιτικής ύλης κουβέντα, όπου ο καθένας έριχνε και τις κορώνες του προκειμένου να συγκινήσει το φιλοθεάμον κοινό, που κόντευε να πάρει ένα υπνάκο στην πολυθρόνα του.

Πριν ένα εικοσιτετράωρο είχε μεταδοθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση πέντε εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το όλο τηλεοπτικό στήσιμο παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και οι δυο κουβέντες για το ποιος είναι ποιος εκ των υποψηφίων. Αξιοπρόσεκτη ήταν και η θεματολογία. Καθώς και η συμμετοχή του κοινού, τόσο εντός της αίθουσας όσο και από πρωτεύουσες άλλων χωρών.

Η θεματολογία άρχιζε από την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, που όπως αποδείχθηκε δεν απασχολούν μόνο την Ελλάδα, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι κυνηγοί ψήφων, και κατέληξε στην καινοτομία και τεχνολογία, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δύο δημοσιογράφοι που παρουσίασαν το debate, συμπεριέλαβαν στη θεματολογία, την άμυνα και ασφάλεια, την μετανάστευση και τη συνοριακή πολιτική, το κλίμα και περιβάλλον, καθώς και την δημοκρατία σε συνδυασμό με την ηγεσία.

Στη συζήτηση πήραν μέρος οι υποψήφιοι από το Λαϊκό Κόμμα, από τους Σοσιαλιστές, τους Κεντρώους, τους Πράσινους και την Αριστερά. Η ακροδεξιά δεν συμμετείχε, μολονότι οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν με υψηλά ποσοστά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν εξαιρέσει κανείς τα θέματα της οικονομίας και των θεσμών, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα ανεβάζουν ψηλά, με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση, κάνοντας ανεδαφικές προτάσεις από πλευράς αντοχής της οικονομίας, τα υπόλοιπα κρίσιμα και σημαντικά θέματα, απουσιάζουν παντελώς από τον πολιτικό διάλογο.

Το μεταναστευτικό, που δέσποζε στο παρελθόν στις κάθε λογής συζητήσεις, βρίσκεται στον πάτο των ενδιαφερόντων των πολιτών. Γι αυτό και τα κόμματα το βάζουν κάτω από το χαλί.

Η άμυνα δεν συζητείται καθόλου, μολονότι ο κίνδυνος εξ ανατολών παρά την ύφεση που εμφανίζει, δεν εξέλειπε.

Με αντίστοιχη αδιαφορία οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, μολονότι έχουμε σαφή δείγματα μιας εν εξελίξει κλιματικής κρίσης. Στα δελτία ειδήσεων καθημερινά παρακολουθούμε πλημμύρες και ξηρασία να συνυπάρχουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Πρόσφατα είδαμε και στη χώρα μας γεωργούς σε απόγνωση, να πετάνε στις χωματερές τις ντομάτες, που λόγω καιρικών συνθηκών, ωρίμασαν όλες μαζί πρόωρα.

Αλλά και το θέμα της τεχνολογίας, που αποτελεί στις μέρες μας ένα τελευταίο τρένο ευκαιρίας για την ανάπτυξη της χώρας, το πέρασαν και το προσπέρασαν με αδιαφορία τα κόμματα.

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι γεγονός, που πρέπει να περνάει απαρατήρητο. Το προστατευτικό περιβάλλον οφείλει να εξετάσει όλη η Ευρώπη, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη για την ανθρωπότητα, με παράλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας, προς όφελος της κοινωνίας.

Σε αυτά αν προσθέσουμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ενδεχόμενη αλλαγή στον ένοικο του Λευκού Οίκου, οδηγούν πολύ πιθανόν, σύντομα την Ευρώπη σε δύσβατα μονοπάτια.

Αν προσθέσει κανείς και την ακροδεξιά, που αναμένεται να αποτελέσει αξιοπρόσεχτη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους φιλορώσους που μπλοκάρουν κρίσιμες αποφάσεις και τέλος τις μονομερείς σε επίπεδο κομβικών αποφάσεων ενέργειες, όπως αυτή της αναγνώρισης από Παλαιστίνης, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Γι αυτό η ψήφος μας αυτή τη φορά, δεν πρέπει να έχει τοπικιστικά χαρακτηριστικά, ούτε να καθοδηγείται από την αναγνωρισιμότητα των κάθε λογής celebrities.

Θέλει αναζήτηση των σοβαρότερων, των καλύτερων, προκειμένου να πάνε στις Βρυξέλλες για να εργαστούν σκληρά και όχι για να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και dolce vita.

Η δημοκρατία μέσω της απευθείας επιλογής προσώπων απευθύνεται σε ώριμους πολίτες. Η ανευθυνότητα δεν βλάπτει μόνο αυτόν που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει αλλά το σύνολο της κοινωνίας…