Προκλήσεις για την Νέα Δημοκρατία

67

Του  Κώστα  Χριστίδη *
Το 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που διεξήχθη στις 22-24 Απριλίου 2016, υπήρξε ένα πολυσήμαντο γεγονός. Κατά την διάρκειά του εγκρίθηκαν ουσιαστικές αλλαγές στο Καταστατικό του Κόμματος (όπως: καθιέρωση πενταετούς θητείας για τον Πρόεδρο, διεξαγωγή συνεδρίου κάθε χρόνο, θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες), παρουσιάσθηκαν ενδιαφέρουσες προγραμματικές θέσεις (μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών, κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, επέκταση πανελλαδικά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κλπ.), ενώ επικράτησε, γενικώς, ενωτικό και ανανεωτικό πνεύμα.
Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι σε παλαιότερα άρθρα μου στην ‘’Εστία’’ (9.1.2015 και 5.2.2016) είχα υποστηρίξει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να επιδιώξει ένα τρίπτυχο εκφραζόμενο από τρία ‘’άλφα’’: Ανάπτυξη, Αξιοκρατία και Αλληλεγγύη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δύο ομιλίες του στο συνέδριο εξήγγειλε αυτά τα τρία ‘’άλφα’’, τα οποία επεξέτεινε σε πέντε προσθέτοντας την Αριστεία και την Αξιοπιστία.
Ασφαλώς η όσο το δυνατόν αρτιότερη ιδεολογική και προγραμματική προετοιμασία είναι απαραίτητη προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να ανταπεξέλθει επιτυχώς στα κυβερνητικά καθήκοντα, οψέποτε αναλάβει αυτά διαδεχόμενη την τραγικά αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα όσα πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα είναι σημαντικά και δημιουργούν ελπίδες αλλά δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν μόνον ως μία αρχή. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά και απαιτούν διαρκείς προσπάθειες.
Η οργανωτική ανασυγκρότηση πρέπει να ολοκληρωθεί. Ήδη δημιουργείται μία νέα ηγετική ομάδα με συνεκτικό χαρακτήρα και πρόταγμα τις μεταρρυθμίσεις. Η παράταξη πρέπει να απαλλαγεί από διάφορα κομματικά / συνδικαλιστικά βαρίδια, συνηθισμένα να λειτουργούν με πελατειακές αντιλήψεις. Ταυτόχρονα, περισσότερο ‘’οξυγόνο’’ (σύμφωνα με το επιτυχημένο σύνθημα του συνεδρίου) πρέπει να εισέλθει με τον εμπλουτισμό του κόμματος με αξιόλογα στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους και, ιδίως, από καταξιωμένα άτομα εκτός πολιτικής που μπορούν να συνεισφέρουν πολύτιμες ιδέες και εμπειρίες από την επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή τους.
Η συνταγματική αναθεώρηση, αναγκαία για τον επανακαθορισμό του ρόλου του κράτους, την αναγέννηση της παιδείας, την αναβάθμιση της δικαιοσύνης, την εν γένει καλύτερη λειτουργία της πολιτείας, είναι ένας μεγαλεπήβολος στόχος που ίσως δεν μπορέσει να επιτευχθεί παρά μόνο με δημοψηφισματικές διαδικασίες. Συνολικά το απαιτούμενο έργο είναι τιτάνειο. Μία μετριοπαθής αλλά αποφασιστική φιλελεύθερη παράταξη με ικανότητα σύνθεσης και με θάρρος χωρίς έπαρση είναι προϋπόθεση για την εθνική ανασυγκρότηση.
*Νομικός  – Οικονομολόγος
Email: kchristidis@hotmail.com