Ι. Ο Μάρτιος του 2020 υπήρξε κρίσιμος. Στην Ευρωζώνη επισημάνθηκαν ανακατατάξεις. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων σημείωναν έντονη απόκλιση απόδοσης έναντι των αντιστοίχων γερμανικών. Τα όμοια συνέβησαν και με τα γαλλικά.
Ήχησε συναγερμός: Βρέθηκε η Ζώνη ενώπιον κρίσης χρέους. Όλοι θυμήθηκαν το ελληνικό προηγούμενο. Η αντίστοιχη κρίση σημειώθηκε μεταξύ 2010 – 12. Τότε το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έφθασε σ΄απόδοση ετήσια μέχρι και 35% (!!!).
Επιστρατεύθηκε η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Έσπευσε και αγόρασε κυκλοφορούντα ομόλογα των επί μέρους, μάλιστα δε, υπερχρεωμένων χωρών. Έτσι κρατιούνται τα ομολογιακά επιτόκια σε χαμηλότατα επίπεδα. Ετσι αποφύγαμε (και) νέα κρίση χρέους.
ΙΙ. Πέτυχε ο πρώτος στόχος. Προβάλλει, όμως, τώρα, ερώτημα αξιοπιστίας της ΕΚΤ.
Για την κτήση των ομολόγων εξέδωσε χρήμα “ex nilo” χωρίς, καλύμματα, δηλαδή. Ηδη 60% του ενεργητικού της απαρτίζεται από ευρωομόλογα (!!!).
- Είναι κανόνας: Ουδείς οικονομικός οργανισμός είναι βιώσιμος εάν βαρύνεται με χρέος που υπερβαίνει τις ετήσιες ακαθάριστες εισπράξεις.
- Παρατίθεται προσεγγιστικός κατάλογος οφειλέτιδων χωρών. Πρόκειται για τις χώρες όπου το εξωτερικό τους δημόσιο χρέος υπερβαίνει το Ακαθάριστο Προϊόν, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Επισημαίνεται το ποσοστό υπέρβασης. Ακόμη – το κυριώτερο – η ποσοστιαία συμμετοχή κάθε χώρας στο συνολικό ευρώ – χρέος.
- Χρέος Ευρωζώνης (Ιούνιος 2021) 11.519 χιλιάδες δις (εκτίμηση τέλους 2021)
Ελλάς 210% 3%
Ιταλία 160% 22,7%
Πορτογαλία 138% 2,4%
Ισπανία 120% 11,9%
Κύπρος 123% 0,2%
Γαλλία 122% 23,8%
Βέλγιο 116% 14,5%
Τα στοιχεία έχει παράσχει η ACDEFI δια του προέδρου της Marc Tonati.
Ο πληθωρισμός, εξ άλλου, είναι φαινόμενο υπό την ακόλουθη λειτουργία: Η αξία των νομισμάτων είναι, σήμερα, παγκοσμίως, κυμαινόμενη. Καθ΄ορισμένη στιγμή (συναλλαγματικής ισορροπίας) πραγματοποιείται αφαίρεση ποσοστού αξίας ορισμένου νομίσματος. Εάν η αφαίρεση είναι “δάνειος” και επιστραφεί η αξία του νομίσματος αποκαθίσταται στην πρότερη ισορροπία. Ά λ λ ω ς η αξία του νομίσματος φθείρεται – πέφτει.
- Η “δάνειος” εν προκειμένω αξία πρέπει ν΄αποκατασταθεί. Αλλ΄αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ταχεία οικονομική ανάπτυξη, παραγωγή πλούτου εξυγιαντικού του νομίσματος, των αντιστοίχων χωρών. Μάλιστα δε των βαριά δανεισμένων. Επί τέλους παντός δανείου η εξόφληση προϋποθέτει: κέρδη ή πλούτο (!!!).
- Η ευκταία οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ορατή. Η ΕΚΤ κινδυνεύει. Πολλά ομόλογα δεν θα πληρωθούν. Και αυτά τα απλήρωτα συνιστούν σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού της. Άρα το ίδιο το € και η εκδότις του ΕΚΤΕ θα υποφέρουν.
- Κατά πρόβλεψη το € θα χάσει αξία έναντι του $ και του CHF.
Γεώργιος Κ. Στεφανάκης
Υ.Γ. Επισημαίνεται: Δεν πρόκειται εδώ για διακρατικό καθαρά χρέος. Πρόκειται για οφειλή προς Τράπεζα όπου η αξιοπιστία είναι αντίστοιχη της οικονομικής της ευρωστίας.
Γ.Κ.Σ.
z:\server\article\stef.προοπτική ευρώ.art.docx