Πρόωρες κάλπες στον καιρό της κρίσης

324

Με φόντο όσα «επεισοδιακά» εκτυλίσσονται στα μέτωπα της Ουκρανίας, της ενέργειας και του πληθωρισμού, δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι συμφωνούν πια πως οδεύουμε προς έναν «δύσκολο» χειμώνα. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, βέβαια, ως προς τον βαθμό των δυσκολιών με τις οποίες πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς διεθνώς που να βλέπει τις – μεγαλύτερες ή μικρότερες – δυσκολίες να εξαφανίζονται σύντομα. Αντιθέτως.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται διανύοντας πια τον έκτο μήνα συγκρούσεων, οι τιμές των αγαθών που ανεβαίνουν διεθνώς και το πεδίο των ενεργειακών οδεύσεων που αναχαράσσονται, διαμορφώνουν ένα ακανθώδες τοπίο στο οποίο δεν αποκλείεται μάλιστα να προστεθεί το επόμενο διάστημα και η απειλή ενός νέου κύματος μολύνσεων της Covid.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολλαπλών κρίσεων και ασταθειών, κάποιες χώρες επιστρέφουν πρόωρα στις κάλπες τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία έχουν ξεκινήσει ήδη να ψηφίζουν για νέο ηγέτη το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις 5 Σεπτεμβρίου, με την 47χρονη νυν υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας να παρουσιάζεται επί του παρόντος ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του 42χρονου πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Οι μεγάλες εθνικές «μάχες» ξεκινούν ωστόσο αργότερα, με την Ιταλία να προσέρχεται στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου, τη Βουλγαρία στις 2 Οκτωβρίου και το Ισραήλ στις αρχές Νοεμβρίου.

Αν και πρόωρες, οι εν λόγω εκλογικές αναμετρήσεις δεν αποτελούν σε τόσο μεγάλο βαθμό «προϊόν» του πολέμου στην Ουκρανία όσο συνέχεια προηγούμενων κρίσεων που έχουν επηρεαστεί, βέβαια, από τον πόλεμο.

Οι Ιταλοί πάνε σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στην – προερχόμενη από τα ακροδεξιά – παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) της Τζόρτζια Μελόνι που κοντράρεται για την πρώτη θέση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Μελόνι όσο και ο Λέτα έχουν πάρει θέση στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Σε πρόωρες εκλογές πηγαίνει, όμως, και η Βουλγαρία, με τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ να ορίζει την 2α Οκτωβρίου ως ημερομηνία βουλευτικών εκλογών, των τέταρτων που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Ο Ράντεφ διόρισε στη Βουλγαρία τον πρώην υπουργό Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έπειτα από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ που κατάφερε να κρατηθεί μόνο έξι μήνες στην εξουσία.

Όπως σημειώνει ωστόσο το πρακτορείο Reuters, ο διορισμός του Ντόνεφ ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως βήμα προς την έστω μερική αποκατάσταση των δεσμών με τη Ρωσία που είχαν διαρραγεί τους περασμένους μήνες, επί πρωθυπουργίας Πετκόφ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση υπό τον Πετκόφ είχε προχωρήσει στην απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών και αρνηθεί να πληρώσει σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Μόσχας που διέκοψε τις προμήθειες προς τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, το GERB του πρώην πρωθυπουργού (και πιο «φιλικού» προς τη Ρωσία) Μπόικο Μπορίσοφ παρουσιάζεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του PP του Κίριλ Πετκόφ.

Προς μια νέα εκλογική αναμέτρηση, την πέμπτη των τελευταίων τριάμισι ετών, οδεύει όμως και το Ισραήλ, με τις νέες κάλπες να έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου ενώ η παράταξη Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου (ο οποίος Νετανιάχου να διατηρεί γενικώς καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν) διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr