Η λύση και εκκαθάριση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) περιλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, που θα συζητηθούν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Τα άλλα τέσσερα θέματα είναι:
• Έκθεση πεπραγμένων έτους 2019
• Έγκριση ισολογισμού, διαχειριστικού απολογισμού και έκθεσης ελεγκτών έτους 2019
• Απαλλαγή του Δ.Σ. και των ελεγκτών από πάσης ευθύνης
• Ψηφοφορία για την έγκριση λογοδοσίας του διοικητικού συμβουλίου, την εκλογή μελών του ΔΣ και μελών των διοικουσών επιτροπών των Ινστιτούτων και Τομέων της ΕΕΔΕ καθώς και την εκλογή ελεγκτών για το έτος 2020
Η γενική συνέλευση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η επικείμενη λύση και εκκαθάριση του Σωματείου συνοδεύεται από πράξεις του παρελθόντος, που φέρεται να έχουν ζημιώσει προμηθευτές του Σωματείου.
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily, η προσοχή εστιάζεται στο ποιες οφειλές καλύφθηκαν από την πώληση του κτιρίου – το οποίο αποτελούσε το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της ΕΕΔΕ – στις 15 Ιουνίου του 2020 αντί τιμήματος 7,3 εκατ. ευρώ.
Από αυτά τα χρήματα, με έκδοση 5 επιταγών συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξοφλήθηκαν οφειλές προς:
• Τράπεζες
• ΕΦΚΑ
• Εφορία
• Κοινοτικά προγράμματα
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξοφλήθηκαν… επιλεκτικά προμηθευτές και εισηγητές, ενώ δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα σημαντικές οφειλές σε εισηγητές και προμηθευτές να αγνοηθούν πλήρως.
ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε διαταγές πληρωμής ή έχουν αποφάσεις για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Σωματείου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένας αριθμός πιστωτών (προμηθευτές και εισηγητές) της ΕΕΔΕ, που εξαιρέθηκαν όχι μόνο από τη διαδικασία μερικής καταβολής των μακροχρόνιων οφειλών της ΕΕΔΕ, αλλά δεν είχαν επίσης καμία ενημέρωση για τον προγραμματισμό και την
υλοποίηση της πώλησης του κτιρίου και εν συνεχεία την άμεση προσφυγή σε λύση και
εκκαθάριση του σωματείου, ήδη κινούνται κατά του ΔΣ της ΕΕΔΕ, με αγωγές καταδολίευσης δανειστών (πιστωτών).
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Σχετικά με τις οφειλές προς τις τράπεζες, επισημαίνεται το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: Σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, η ΕΕΔΕ είναι Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, έχει δηλαδή έσοδα από συνδρομές μελών και δωρεές, χωρίς να εμφανίζει κέρδη ή ζημιές. Προς τι λοιπόν ο τεράστιος δανεισμός και μάλιστα ενός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Σωματείου, όπως η ΕΕΔΕ;
Να σημειωθεί ότι η ΕΕΔΕ εμφάνιζε τον Οκτώβριο του 2019 τραπεζικό δανεισμό (σε κεφάλαια κίνησης) 4,3 εκατ. ευρώ σε τρεις τράπεζες.
ΤΟ…ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ MAZARS
Τα προβλήματα της ΕΕΔΕ είχαν γίνει ορατά από το 2018, καθώς στην έκθεση Πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου, η Mazars Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές κάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕΔΕ (από το 1962) αναφορά σε going concern, δηλαδή σε ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας.
Δύο, λοιπόν, από τα σοβαρά θέματα, που θα τεθούν προς επίλυση και άμεση διαχείριση στη δύσκολη εξίσωση της επόμενης ημέρας για την ΕΕΔΕ, είναι τι θα γίνει με την παρακολούθηση των στελεχών επιχειρήσεων, που ήδη συμμετέχουν σε μακροχρόνια προγράμματα εκπαίδευσης της ΕΕΔΕ, και το πώς θα εξελιχθεί η εξυπηρέτηση των
ρυθμίσεων των αποζημιώσεων των εργαζομένων της ΕΕΔΕ, οι οποίοι απολύθηκαν την προηγούμενη χρονική περίοδο.
Μάκης Αποστόλου