Του Δημήτρη Τζάνα*
Στη Συρία, χρειάστηκαν λίγες μόνο εβδομάδες για να ανατραπεί το καθεστώς του Ασαντ, με την Τουρκία να υποβοηθεί τους ισλαμικού προφίλ αντάρτες να το πετύχουν εκμεταλλευόμενη την μεταφορά των Ρώσων συμμάχων του Ασαντ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ανοίγει επομένως μια ακόμη εστία αναταράξεων στη Μ. Ανατολή που θα απασχολήσει «τους πάντες», με τους αναλυτές να επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να συμβούν στο επόμενο διάστημα καθώς αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος από τις εξελίξεις στην περιοχή.
Παράλληλα, στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν αναζητεί το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού ώστε η νέα κυβέρνηση να πετύχει την έγκριση του προϋπολογισμού που στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 π.μ., με την αντιπολίτευση (Αριστερά και Ακροδεξιά) να μη συνομολογεί. Την ίδια ώρα, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής και ψυχραιμίας με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να σταθεροποιούνται στο 2,8%-2,9%. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα πολιτικά δεδομένα τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία όπου θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την προώθηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η έκθεση Ντράγκι και την εφαρμογή ενός νέου αμυντικού δόγματος, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αν η Ευρώπη αρνηθεί να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα έχοντας καταγράψει προηγουμένως ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη με το δείκτη Dax να ξεπερνά τις 20.000 μονάδες προσπερνώντας τα προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας.
Στην Ελλάδα όλα είναι διαφορετικά. Οι αλλοδαποί επενδυτές, αφού ολοκλήρωσαν εκροές 467, 8 εκ. ευρώ το Νοέμβριο ρευστοποιώντας τραπεζικούς τίτλους και άλλα blue chips προκαλώντας την υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 1400 μονάδες, άλλαξαν τη στάση τους στη συνέχεια. Σε αυτό συνέβαλε η ξεκάθαρη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για μη επιβολή έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες στο Road Show των Morgan Stanley- ΕΧΑΕ, τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου (στο 2,4% σε ετήσια βάση) και κυρίως η αναβάθμιση του αξιόχρεου από την Scope Ratings. Σαν αποτέλεσμα, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να προσπερνά τις 1460 μονάδες και να επιδεικνύει διαφοροποιημένη συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Υπό προϋποθέσεις, η ολιγοήμερη αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής του κίνησης στο τελευταίο μήνα του έτους (year-end-rally) οδηγώντας τον ΓΔ πάνω από τις 1500 μονάδες. Θα χρειαστούν νέες εισροές που θα μπορούσαν να προέλθουν, μεταξύ άλλων, και από τη ρευστότητα που θα απελευθερωθεί από τη δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Τενέργα (μετοχών αξίας 800 εκ. ευρώ που κατέχει το 30% των μετόχων), στο βαθμό που η διαδικασία δρομολογηθεί άμεσα. Οι ξένοι οίκοι πάντως επανέρχονται με θετική διάθεση για τους ελληνικούς τίτλους, με τη J.P.Morgan να αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των τραπεζών και τον Φίλιππο Ταντέι της Goldman Sachs να δηλώνει στο συνέδριο της Capital Link ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τη υπόλοιπη Ν. Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των blue chips του χρηματιστηρίου της θα δοκιμαστούν στο αχαρτογράφητο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνέχεια…
*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.