Πρώτα πάει Άγκυρα και μετά βλέπει ΠτΔ ο Τατάρ

183

Πρώτο μέλημα του Ερσίν Τατάρ είναι στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη να βάλει στο τραπέζι την πρότασή του για λύση δύο κρατών και να του εξηγήσει γιατί απορρίπτει την ομοσπονδιακή διευθέτηση. Κίνηση που εάν υλοποιηθεί, τότε η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ξεκινά με αρνητικούς οιωνούς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ο Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ταξίδι στην Άγκυρα. Εκεί αναμένεται ότι θα λάβει και τις σχετικές οδηγίες για το πώς θα κινηθεί τόσο στη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στη συνέχεια.

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ανέφερε πως έχει «φίλους που εργάζονται στο θέμα της λύσης του Κυπριακού για μακρό χρονικό διάστημα». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αποφεύγει να πει ποιοι είναι οι φίλοι του που εργάζονται επί μακρόν, αλλά είναι εμφανές ότι παραπέμπει στην Τουρκία και τις προσπάθειες αλλαγής της βάσης των συνομιλιών. Και δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει αυτούς «τους φίλους του» και στη διαπραγματευτική του ομάδα, όπως ο ίδιος άφησε να διαφανεί μέσα από τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις (πηγή ΓΤΠ), ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του αποκάλυψε μερικώς την ατζέντα του για την πρώτη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα προτάξει τη λύση δύο κρατών ξεκινώντας από το ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι δύο «γειτονικοί λαοί»: «Θα εξηγήσουμε στους Ελληνοκύπριους γείτονές μας στο πρόσωπο του Αναστασιάδη το τι αντιλαμβανόμαστε με τη λύση δύο κρατών και όχι την ομοσπονδία». Επισημαίνοντας ότι, όταν θα πάει στο τραπέζι των συνομιλιών θα θέσει το τι θέλει και δεν θα περιμένει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ αναμένεται, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων μεταβεί στην Άγκυρα για να έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία. Ο Τατάρ ανέφερε ότι ο Ερντογάν κατά την τελευταία τους συνομιλία του είχε πει ότι θέλει να τον υποδεχθεί ως «πρόεδρο της δημοκρατίας» αυτή τη φορά.

Ο Ερσίν Τατάρ αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του την Παρασκευή και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η οργάνωση των επαφών του στην Τουρκία και για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχαν οι δύο τους, ο Τατάρ είπε ότι ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει στις καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων άρχισε στο μεταξύ να δέχεται τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια των ξένων πρέσβεων που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο. Από τα πρώτα άτομα που επικοινώνησαν μαζί του ήταν η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζούντιθ Γκάρμπερ, την οποία προσκάλεσε στο γραφείο του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη συνομιλία τους εξέφρασε και την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές.

Συνομιλία με τον Ερσίν Τατάρ είχε και ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο τουίτερ έγραψε πως του εξέφρασε «την ελπίδα για σύντομη επιστροφή στις συνομιλίες για το Κυπριακό». Ο Στίβεν Λίλι αναφέρθηκε και στη «μακρά φιλική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Εποικοδομητική δέσμευση ζητούν Μπορέλ και Φερέιρα

Κοινή δήλωση εξέδωσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «μια λύση στο Κυπριακό θα ήταν προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ εν γένει» και εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα επέλεξε τον κ. Ερσίν Τατάρ ως νέο ηγέτη της. Είναι σημαντικό τώρα να δούμε μια εποικοδομητική δέσμευση με σκοπό την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης και επανένωσης».

Η ΕΕ, προσθέτουν, «υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και της επανένωσης που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

«Μια λύση στο Κυπριακό θα ήταν προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ εν γένει», σημειώνουν.

Εκφράζουν επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων».

«Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ», καταλήγουν.

Δέσμευση ΓΓ ΟΗΕ

Τη δέσμευσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης άτυπης συνάντησης 5+1 στο κατάλληλο στάδιο, σημειώνει ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπός του, με την ευκαιρία της ανάδειξης του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ καλεί τις δύο πλευρές και «όλα τα σχετικά μέρη» να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες.

«Ο Γενικός Γραμματέας έχει σημειώσει την εκλογή του Ερσίν Τατάρ ως Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο ΓΓ παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίξει και τις δύο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και να διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης μιας άτυπης συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών 5+1, με αμφότερους τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, στο κατάλληλο στάδιο», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

Ο Α. Γκουτέρες υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει τη συνεχή ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.

Πηγή: www.philenews.com