Πρόταξε τις «άλλες λύσεις» ο Τατάρ… Του Αντρέα Πιμπίσιη

213

Η επόμενη κίνηση στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αφού οι δύο ηγέτες ύστερα από την πρώτη τους συνάντηση άφησαν ανοικτή την πόρτα για μια νέα πρωτοβουλία από την Τζέιν Χολ Λουτ. Η συμμετοχή τους σε μια άτυπη πενταμερή φαίνεται να είναι το μόνο που βρίσκει σύμφωνους τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, σ’ όλα τα άλλα –και κυρίως τον στόχο της λύσης– υπάρχει αντίθετη προσέγγιση.

Η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ κράτησε περίπου δύο ώρες και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωριστούν μεταξύ τους αλλά και να συζητήσουν όλα όσα αφορούν το Κυπριακό και τις επόμενες κινήσεις. Αυτό που βγαίνει από αυτή την πρώτη συνάντηση και τα όσα δημοσίως έχουν λεχθεί είναι:

Πρώτον, οι δύο ηγέτες συμφωνούν στο να πάνε σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση, γεγονός που επιτρέπει τώρα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να στείλει την Τζέιν Χολ Λουτ για να διερευνήσει τις προοπτικές πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης.

Δεύτερον, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ έδειξαν από την πρώτη τους συνάντηση ότι κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις σ’ ό,τι αφορά το ζητούμενο από τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε πως αυτό που πρέπει να δουν είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επέμεινε ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών θα πρέπει να δουν και άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού.

Τρίτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο έχει άμεση σχέση και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ ήγειρε από πλευράς του το θέμα των υδρογονανθράκων, που δεν έχει να κάνει με τις συνομιλίες.

Σύντομη η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πέραν του ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία «αλληλογνωριμίας και για να έχουν την πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα», αναφέρθηκε και στο ότι Αναστασιάδης και Τατάρ «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Ερσίν Τατάρ δεν απέκρυψε το χάσμα που χωρίζει τους δύο σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η συνομιλία τους ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε προς τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του την αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή. Σύμφωνα με την επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 29ης Οκτωβρίου, που είχε σταλεί στον ΠτΔ αλλά και παρόμοιας επιστολής προς τον Ερσίν Τατάρ. Ο ΠτΔ σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση της αναζήτησης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη, δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν κι άλλες ιδέες. Ο ΠτΔ είπε ότι ο ίδιος ήγειρε το θέμα της Αμμοχώστου και ο Τ/κ ηγέτης το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «έχει σημασία να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία ούτως ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού οδηγούμεθα». Για να πει στη συνέχεια πως εξαρτάται από τον Α. Γκουτέρες κατά πόσο θα έχουμε κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ, αφού λάβει υπόψη και τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εξελίξεις υπό το πρίσμα και των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι χθεσινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται ότι θα επηρεάσουν ώς ένα βαθμό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και ευρύτερα την κατάσταση στην περιοχή. Αν και το τελικό αποτέλεσμα αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές όπου υφίστανται ανοικτά ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το παρελθόν διδάσκει ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα ζητήματα που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και κυρίως το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η Λευκωσία θα αναμένει το τελικό αποτέλεσμα πριν προβεί σε μια αξιολόγηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται. Βασικό ζητούμενο για την κυπριακή κυβέρνηση είναι η διατήρηση ή και ενίσχυση των ήδη βελτιωμένων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον. Σημαντική θεωρείται από κυπριακής πλευράς η συμμετοχή αλλά και η ενεργειακή στήριξη στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε επισκεφθεί την Κύπρο και είχε επαφές και με τις δύο πλευρές επιχειρώντας να βοηθήσει στο Κυπριακό. Εκτιμάται ότι είναι γνώστης της όλης κατάστασης. Εάν επικρατήσει –όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις– η κυβέρνησή του θα αναλάβει τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί νέα προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο.

Σ’ ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κοινά αποδεκτό πως επί δικής του διακυβέρνησης, και παρά τις εξαιρετικές σχέσεις του με τον Ερντογάν, οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο από ποτέ προηγουμένως.

Από την άλλη, υπάρχει και μια τρίτη προσέγγιση που θέλει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να μην επηρεάζονται τόσο από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: www.philenews.com