Ψάχνουν προσωρινή λύση για απεσταλμένο ΟΗΕ

162

Σε μια συνταγή από το παρελθόν ενδεχομένως να καταφύγουν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόσθετο πρόβλημα που προέκυψε στο Κυπριακό, αυτό του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα.

Δεν αποκλείεται να δοθεί ένας αναβαθμισμένος ρόλος στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προκειμένου να εργαστεί εκ του σύνεγγυς με τις δύο πλευρές, αλλά κεχωρισμένα, με στόχο να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τον ευρισκόμενο στην Κύπρο ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ως μια διέξοδο στο Κυπριακό, ο οποίος και είχε εργαστεί ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών.

Λαμβανομένου υπόψη ότι τα σημερινά δεδομένα είναι τέτοια που ο ΓΓ του ΟΗΕ δύσκολα θα προχωρήσει σε διορισμό ενός νέου απεσταλμένου, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ο Καναδός Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο, ως μια ενδιάμεση λύση για να σπρώξει τα πράγματα στο Κυπριακό.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν με μια ενδιάμεση λύση, μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας τι θα κάνει με το θέμα του απεσταλμένου. Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει προσθέσει ακόμα περισσότερα βαρίδια στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Στα κατεχόμενα, ο στενός συνεργάτης του Ερσίν Τατάρ, ο Ελγκιούν Ολγκούν, δήλωσε προσφάτως πως χρειάζεται κάποιος όπως τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε ή τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για να μπορέσουν να υπάρξουν συνομιλίες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο για συναντήσεις με τις δύο πλευρές ο Βρετανός διπλωμάτης Ατζέι Σάρμα. Η επίσκεψη δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αλλά όλα δείχνουν ότι όντως θα πραγματοποιηθεί. Και ένα από τα θέματα που θα βρίσκονται στην ατζέντα του Βρετανού διπλωμάτη είναι και το θέμα του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Για τη Λευκωσία έχουν ιδιαίτερη σημασία τα όσα θα λεχθούν από τον Βρετανό αξιωματούχο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα του είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, είχαν διαμηνύσει πως θα πρέπει το Σώμα να έχει λόγο στον διορισμό του απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο Άιντε όσο και ο Ντάουνερ, για τους οποίους έκανε λόγο ο Ε. Ολγκούν, ήταν επιλογές για τις οποίες είχε λόγο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι πολύ καλά γνωστό πως σήμερα η τουρκική πλευρά εναντιώνεται σε διορισμό απεσταλμένου ο οποίος θα υπάγεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ανέφερε πως μετά τη λήξη της άτυπης τριμερούς στη Νέα Υόρκη γίνονται διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις για το πώς θα επιτευχθεί ο διορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λεχθεί κάτι περισσότερο και εξέφρασε την ελπίδα «να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια». Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, «όταν υπάρξει κάποια κατάληξη που να μπορεί να ανακοινωθεί, θα κοινοποιηθεί».

Πηγή: www.philenews.com