Πυλώνας ανάπτυξης ο εξορυκτικός κλάδος το 2022… Της Λέττας Καλαμαρά

558

Της Λέττας Καλαμαρά

Πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μπορεί να αποτελέσει η εξορυκτική βιομηχανία οπως επισημαινει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Τονίζει όμως ότι απαιτείται η βούληση της πολιτείας ώστε να δοθεί προτεραιότητα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο εθνικό ρυθμιστικό περιβάλλον όπου ελάχιστα αιτήματα ή θέσεις του κλάδου έχουν ικανοποιηθεί. Ο Σύνδεσμος επισημαινει πως τα τελευταία χρόνια η λίστα των ζητημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου μας δεν μικραίνει. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ Κώστας Γιαζιτζογλου αναφερει πως οι λόγοι είναι πολλοί. Ειδικοτερα, η δημόσια διοίκηση, με την υπάρχουσα δομή της, αδυνατεί – παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών της – να ανταπεξέλθει στον αδειοδοτικό και ελεγκτικό φόρτο.

Το κανονιστικό πλαίσιο διευρύνεται συνεχώς, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για την ποιότητα και την συνοχή του. Πολλοί Νόμοι και κακοί (νομοτεχνικά) Νόμοι. Επιπλεον ο κρίσιμος, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά, ρόλος των ορυκτών δε λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό των σχετικών χωροταξικών και άλλων προτεραιοτήτων και τέλος, η συνδρομή της εγχώριας εξόρυξης στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος παραγνωρίζεται.

Κυκλική οικονομια

Σε καταλυτικό παράγοντα της κυκλικής οικονομίας φιλοδοξεί να καταστεί ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος τόσο για την κάλυψη των εγχώριων όσο και των διεθνών αναγκών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων υπάρχουν ήδη σημαντικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής συμβίωσης. Ειδικότερα στον τομέα του βωξίτη σύμφωνα με το πλαίσιο επίτευξης στόχου μηδενικών αποβλήτων, γίνεται αξιοποίηση βωξίτη χαμηλής ποιότητας και υπολειμμάτων βωξίτη από την κυρίως τροφοδοσία στη μεταλλουργία αλουμίνας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης ερυθράς ιλύος για παραγωγή προϊόντων για άλλους βιομηχανικούς τομείς. Στον τομέα του μαγνησίτη το 20% της τροφοδοσίας κλιβάνων προέρχεται από επεξεργασία παλαιών λεπτομερών απορριμμάτων. Επίσης γίνεται προσπάθεια για εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 (Carbon-CaptureStorage). Στον τομέα του μαρμάρου πραγματοποιείται αξιοποίηση μικρών ακατέργαστων όγκων για παραγωγή μικρής διάστασης πλακιδίων καθώς και αξιοποίηση μαρμαροψηφίδας σε κατασκευές, σε παραγωγή ειδικών επιχρισμάτων, σε παραγωγή πολυμερών και ανθρακικού ασβεστίου. Στα μικτά θειούχα από τον εμπλουτισμό δημιουργείται 50% χρήσιμο υλικό και 50% απόρριμμα το οποίο χρησιμοποιείται όλο σε λιθογόμωση (επαναπλήρωση) κενών της υπόγειας εκμετάλλευσης. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην επίτευξη στόχου μηδενικών αποβλήτων (zero waste). Στον τομέα του περλίτη γίνεται αξιοποίηση ψιλομερούς περλίτη στην πρωτογενή κατεργασία ωμού περλίτη ως τροφοδοσία στην παραγωγή τσιμέντου και ως υλικό νέας γενιάς μονωτικών.

Υψηλή ζήτηση

Κατά το 2022 υψηλή ήταν η ζήτηση μεγάλου μέρους των εξορυκτικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Σύμφωνα με το ΣΜΕ η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τιμών που σε αρκετά προϊόντα κυμάνθηκαν από 15% έως 20% έναντι του 2021, σημειώνοντας αύξηση κύκλου εργασιών τα 12,5%. Η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων αυξήθηκε κατά 3% σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του κλάδου. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο αυξημένος κύκλος εργασιών δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Το 2022 ο αριθμός των εταιρειών του Συνδέσμου παρέμεινε σταθερός. Μείωση κατά 4%σημειώθηκε στον αριθμό των απασχολούμενων (άμεσο και έμμεσο προσωπικό).  Από την άλλη πλευρά σημαντική αύξηση κατά 20% σημείωσαν οι εξαγωγές.

Αναλυτικά, βάσει της ανάλυσης του ΣΜΕ, ώθηση στην αύξηση των πωλήσεων έδωσαν κατά κύριο λόγο τα αδρανή υλικά καθώς και τα μαγνησιακά προϊόντα. Στην αύξηση των εξαγωγών αντίστοιχη ήταν η συμβολή των μαγνησιακών προϊόντων  αλλά και των προϊόντων βιομηχανικών ορυκτών. Η αύξηση κατά 3% της παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων οφείλεται κυρίως στα αδρανή, στα βιομηχανικά ορυκτά και στο λιγνίτη. Η μείωση κατά 4% των απασχολούμενων αποτυπώνεται στις δραστηριότητες των μεταλλευμάτων, των μαρμάρων και των ενεργειακών ορυκτών. Τα μέταλλα εμφάνισαν αυξήσεις ζήτησης και τιμών, τα μαγνησιακά προϊόντα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές στην ιστορία τους, τα μεταλλεύματα και τα βιομηχανικά ορυκτά εμφάνισαν αυξητικές τάσεις. Τα αδρανή ξεκίνησαν το 2022 με αυξημένη ζήτηση λόγω αναγκών εσωτερικής αγοράς. Τα μάρμαρα λόγω των περιοριστικών μέτρων της Κίνας για την αντιμετώπιση του COVID19, εμφάνισαν πτώση σε όγκο πωλήσεων που αντισταθμίστηκε με αυξήσεις πωλήσεων και τιμών σε καθετοποιημένα προϊόντα. Το τελευταίο πεντάμηνο του έτους, παρατηρήθηκε διαφορετική εικόνα με κάμψη τιμών μετάλλων, εξισορροπητικές τάσεις ζήτησης και τιμών στα προϊόντα του κλάδου, σταθεροποίηση της πορείας των μεταλλευμάτων, μεγάλη κάμψη θαλάσσιων ναύλων και τέλος κάμψη της ζήτησης των Αδρανών. Επίσης εμφανίστηκαν καθοδικές τάσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΜΕ, 2023

Πηγή: naftemporiki.gr