Πυρηνική ενέργεια… Του Βασίλειου Γρηγ. Παπαδάκη

322

Με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Η.Π.Α.- Η.Β.- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (AUKUS) για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το ενδιαφέρον των πολεμομανών επικεντρώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Του Βασίλειου Γρηγ. Παπαδάκη*

Παρεμπιπτόντως Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με πρωταρχική ευθύνη τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στον κόσμο. Προνόμια τα οποία απολαμβάνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις ενώ πολλά από τα ασθενέστερα κράτη μετατρέπονται σε εστίες συρράξεων. Η πεντάδα υιοθετεί την αρχή: «Αν επιθυμείς ειρήνη παρασκεύαζε πόλεμο». Όντως «παρασκευάζουν» πόλεμο προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας και των πυρηνικών όπλων με στόχο τον έλεγχο του ζωτικού χώρου, «Λέμπενσραουμ», η περιβόητη θεωρία του Αδόλφου Χίτλερ (1889-1945).

Οι Η.Π.Α. χρειάζονται προγεφύρωμα στον Ειρηνικό ως φρούριο ελέγχου και αγωγό των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων έναντι της κινεζικής δοξομανίας να αποκτήσει στρατηγική και πυρηνική υπεροχή στη νευραλγική αυτήν περιοχή με πρώτο στόχο τη γειτονική Ταιβάν, νησιώτικη χώρα προστατευόμενη από τις Η.Π.Α.

Οι πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις για τη ραδιενέργεια έγιναν το 1896, από το Γάλλο φυσικό Ερρίκο Μπεκερέλ, (1852-1908)
Η Πολωνή Μαρί Σκουοντόφσκα (Νόμπελ Φυσικής 1903, Νόμπελ Χημείας 1911) και ο σύζυγος της Πιέρ Κιουρί, ανακάλυψαν το ράδιο, (Ra) το οποίο έχει πολύ ισχυρότερες ιδιότητες από το ουράνιο. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την τεράστια δύναμη της πυρηνικής ενέργειας. Η εφαρμογή της σε τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας απέφερε θετικά αποτελέσματα, υπήρξε όμως και καταστροφική: Β’ Π.Π. Ιαπωνία (Χιροσίμα, Ναγκασάκι), έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα, Τσερνομπίλ ΕΣΣΔ Απρίλιος 1986, η οποία κάλυψε με ραδιενεργό νέφος σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Είμαστε στο έλεος των εμπόρων του πολέμου, αιχμάλωτοι των καυδιανών δικράνων της ακατανόητης ιστορικής αιτιότητας. Όσοι σήμερα κατακτούν και αυτοί οι οποίοι κατακτήθηκαν και επιθυμούν να κατακτήσουν αύριο, εμπλέκονται σε ατελείωτους πολέμους οι οποίοι διακοσμούν τη γεμάτη αίμα και δάκρυα ιστορία της ανθρωπότητας. Επιζήμια και απρόσφορη θα είναι η ρήξη των σχέσεων Η.Π.Α. – Κίνας.

Η Ευρώπη έχει ιστορικό καθήκον και ευθύνη να διατηρήσει την ισορροπία στον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο. Καλείται να επιβάλλει τη σφραγίδα του δικαίου στη διεθνή σκηνή. Να μη μετατραπεί ο Ωκεανός από Ειρηνικό σε Φιλοπόλεμο και ο πλανήτης σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Επίλογος:
«Ουδείς γαρ ούτως ανόητος εστίν, όστις πόλεμον προ ειρήνης αίρειται». Ηρόδοτος, πατήρ της ιστορίας (484-410 π.Χ.).

*Δημοσιογράφος
Επίτιμο Μέλος Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων