Ρυθμιστής παραμένει η Άγκυρα στα κατεχόμενα

164

Η Άγκυρα διατηρεί στα κατεχόμενα τον ρυθμιστικό ρόλο σ’ ό,τι αφορά την ανάδειξη νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στα μέσα Ιουλίου. Το γεγονός ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές για τη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας εμφανίζονται στη δημοσκόπηση της Γκεζιτζί να είναι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργεί δεδομένα που επιτρέπουν στην Τουρκία να εμπλακεί κατά τρόπο που να επηρεάσει το αποτέλεσμα και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. 

Την περασμένη Τρίτη η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) δημοσίευσε τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Γκεζιτζί μεταξύ 17 και 19 Ιουλίου 2020, με τη συμμετοχή 4630 ατόμων με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 33,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ερσίν Τατάρ στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», το 29,1% τον Μουσταφά Ακιντζί και το 15,1% τον Τουφάν Έρχουρμαν.

  • Στο ερώτημα, «αν υπήρχε δεύτερος γύρος ποιο υποψήφιο θα ψηφίζατε»,  ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει το 36,7% των ψήφων, ενώ ο Ακιντζί το 31,9%. Η διαφορά των πέντε μονάδων φαίνεται πως είναι σχετική γιατί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παρατηρείται διαφορά στις απαντήσεις των ερωτηθέντων ανάλογα αν «έχουν επιλογή» και αν «δεν έχουν επιλογή».
  • Στο ερώτημα «ποιο θα ψηφίζατε στις προεδρικές εκλογές» χωρίς να υπάρχει επιλογή, το 33,5% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Τατάρ, το 29,1% τον Ακιντζί και το 15,1% τον Έρχουρμαν.
  • Στο ερώτημα, όμως, που υποδεικνύονταν οι υποψήφιοι ως επιλογή, το 32,2% θα ψήφιζε τον Ακιντζί, το 30,7% τον Τατάρ και το 14,9% τον Έρχουρμαν.
  • Στο ερώτημα «εάν στο δεύτερο γύρο ήταν ο Τατάρ με τον Ακιντζί, ποιο θα ψηφίζατε», το 50,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν τον Τατάρ και το 49,2% τον Ακιντζί.

Ο Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδωσε τα ποσοστά που λαμβάνει ένας έκαστος εκ των πιθανών υποψηφίων στις «εκλογές» για την ανάδειξη νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας:

  • Μουσταφά Ακιντζί: 32,2%
  • Ερσίν Τατάρ: 30,7%
  • Κουντρέτ Όζερσαϊ: 11,1%
  • Ερχάν Αρικλί: 6,2%
  • Σερντάρ Ντενκτάς: 3,1%
  • Τουφάν Έρχουρμαν: 14,9%
  • Σιμπέλ Σιμπέρ: 1,2%

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Τατάρ και Ακιντζί. Τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

  • Ερσίν Τατάρ: 43,4%
  • Μουσταφά Ακιντζί: 42,1%
  • Αναποφάσιστοι: 14,5%

Από τα πιο πάνω ευρήματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις «εκλογές» του ερχόμενου Οκτώβρη –με τα σημερινά δεδομένα– η μάχη για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα κριθεί μεταξύ των νυν δύο ισχυρών ανδρών. Μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί (νυν «προέδρου») και του Ερσίν Τατάρ («πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος).

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές» στο δικό της δημοσίευμα για τη δημοσκόπηση της Γκεζιτζί καταγράφει τις προθέσεις των Τουρκοκυπρίων στη βάση της κομματικής τους επιλογής. Όπως δηλαδή τοποθετήθηκαν στις τελευταίες «βουλευτικές» εκλογές που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα πριν από δύο χρόνια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προέλευση των ψηφοφόρων των δυο βασικών διεκδικητών, Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί. Στη βάση του σεναρίου ότι Τατάρ και Ακιντζί θα είναι οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου των «εκλογών» είναι εμφανές ότι υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ δεξιάς, που κινείται προς τον Ερσίν Τατάρ, και της αριστεράς που επιλέγει Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ερσίν Τατάρ εξασφαλίζει σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και την πλειοψηφία όσων επιλέγουν το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP). Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί παίρνει το σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), και πέραν των δύο τρίτων από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG).

Πιο αναλυτικά στον δεύτερο γύρο των «εκλογών» όπου θα κριθεί η ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και με το πιο πιθανό σενάριο η μάχη να κριθεί μεταξύ Ακιντζί και Τατάρ οι ψηφοφόροι των τουρκοκυπριακών κομμάτων κάνουν τις πιο κάτω επιλογές:

  • Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) – 81,3% Τατάρ, 12,9% Ακιντζί και 5,8 αναποφάσιστοι
  • Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) – 16% Τατάρ, 70,1% Ακιντζί και 13,9% αναποφάσιστοι
  • Κόμμα του Λαού (ΗΡ) – 60,8% Τατάρ, 28,5% Ακιντζί, 10,7% αναποφάσιστοι
  • Σοσιαλιστική Δημοκρατία (TDP) – 95,2%  Ακιντζί και 4,8% αναποφάσιστοι
  • Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP – YG) – 30% Τατάρ και 70% Ακιντζί
  • Δημοκρατικό κόμμα (DP) – 50,8% Τατάρ, 33,9% Ακιντζί και 15,3% αναποφάσιστοι
  • Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) – 72,9% Τατάρ, 12,5% Ακιντζί και 14,6% αναποφάσιστοι
  • Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) – 75% Τατάρ, 10% Ακιντζί και 15% αναποφάσιστοι

Η δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στους υποψηφίους και κυρίως εκείνους που εμφανίζονται να μένουν εκτός δεύτερου γύρου. Ο ηγέτης ΡΤΚ Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ), ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο το τι γίνεται στην πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι σέβεται τον μόχθο του καθενός, αλλά δεν σχολιάζει δημοσκοπήσεις και δεν κατευθύνεται από αυτές.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας ο Σερντάρ Ντενκτάς, τέως ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Υπενθυμίζεται ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς είχε ανακοινώσει τον περασμένο Γενάρη ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Στις δηλώσεις του επιχείρησε να εμφανιστεί ότι αποτελεί εναλλακτική επιλογή μεταξύ των «κατεστημένων της δεξιάς και της αριστεράς».

Υποψήφιο «λύσης δύο κρατών» και διατήρησης εγγυήσεων 

Πέραν από την πολιτική προσώπων οι ερωτηθέντες στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν και για άλλα ζητήματα υψίστης πολιτικής σημασίας που αφορούν τη μορφή λύσης του Κυπριακού αλλά και το θέμα των εγγυήσεων. Και τα ευρήματα της δημοσκόπησης έδειξαν μια συγκεκριμένη τάση: προτιμούν υποψήφιο που θέλει λύση δύο κρατών και ότι επιμένουν στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων.

Κληθέντες να ψηφίσουν υποψήφιο ανάλογα με το είδος της λύσης που στηρίζει στο Κυπριακό, το 70,9% θα ψήφιζε τον υποψήφιο που είναι υπέρ λύσης δύο ανεξάρτητων, ξεχωριστών κρατών, ενώ το 29,1% υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Σχετικά με τις τουρκικές εγγυήσεις, το 83,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν τη συνέχιση των ίδιων τουρκικών εγγυήσεων, το 5,9% ζητά την ακύρωσή τους και το  5,5% θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι εγγυήτριες δυνάμεις.

Εξάλλου σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ (πηγή ΓΤΠ) τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι «Ο λαός της ΤΔΒΚ» επιθυμεί «πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία». Η εφημερίδα έγραψε ότι «το 84,9% του λαού της ΤΔΒΚ επιθυμεί πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», ενώ μόνο το 10,5% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν καλές σχέσεις».

Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το 82,6% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του ανοίγματος. «Τα βήματα που παίρνει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ για τα Βαρώσια εγκρίνονται από τον λαό», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 50,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν επιτυχής και μόνο το 28,8% θεωρεί την εξωτερική του πολιτική καλή.

Πηγή: philenews.gr