Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ακόμη μια φορά, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Ερντογάν επιμένει στις θέσεις του από την Αγκυρα, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτρέψει μια νέα Συνθήκη των Σεβρών.
Η ΕΕ θα επανέλθει στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τον Σεπτέμβριο
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συζητήσεις στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης για τη Λευκορωσία το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ανήσυχη η Μέρκελ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ένταση που προκαλούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος, που είχε σταματήσει το 2016. Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.
Παρέμβαση Αναστασιάδη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία
Νωρίτερα, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ’ επιλογήν, ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.