Σχέδιο 5 σταδίων για αναβάθμιση ψευδοκράτους

272

Σε τροχιά υλοποίησης θέτει τους σχεδιασμούς της η Τουρκία για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αξίωσης λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Τουρκικό σχέδιο στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah αποκαλύπτει πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ερντογάν, σε σχέση με την Κύπρο, το οποίο ξεκινά με την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων μέσω της χρηματοδότησης από την Άγκυρα και φτάνοντας μέχρι το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ, η εφημερίδα Sabah σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «Σχέδιο 5 σταδίων σχετικά με την ΤΔΒΚ» γράφει ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλέον στο Κυπριακό πέραν από τη λύση στη βάση δύο κρατών», έχει ξεκαθαρίσει και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν η Τουρκία και η «τδβκ» ο οποίος σχετίζεται με την «τδβκ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτεραιότητα των ενεργειών τους θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της «τδβκ». Στα πλαίσια της υπογραφής του «δημοσιονομικού και οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» θα παραχωρηθεί στην «τδβκ» ποσό ύψους 2,5 δισ. ΤΛ και θα ληφθούν βήματα όσον αφορά σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα των μεταφορών, την ενέργειας και των υποδομών. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στην «τδβκ», σημειώνει η εφημερίδα.

Για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα γίνει ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων προκειμένου να ανοίξει για τον τουρισμό. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι θα στηριχθούν δραστηριότητες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής αλλά και η προβολή της «ιστορίας, πολιτισμού και φυσικoύ πλούτου της ΤΔΒΚ» προς τον κόσμο.

Σχετικά με το οδικό δίκτυο και τις υποδομές στις συγκοινωνίες στα κατεχόμενα, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποφασίστηκε η αναθεώρηση του master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2030» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα ανανεωθεί το οδικό δίκτυο και όλοι οι δρόμοι στα κατεχόμενα θα γίνουν διπλής κατεύθυνσης.

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, θα γίνουν προσπάθειες για παροχή χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ανεγερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κινητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή θα γίνει στο «σύστημα διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα αφού υπάρχουν σκέψεις όπως η «τδβκ» περάσει σε ένα «προεδρικό σύστημα» ή ένα «ενδυναμωμένο προεδρικό σύστημα» όπως συμβαίνει και στην Τουρκία. Με την σταδιακή εφαρμογή όλων αυτών των βημάτων σημειώνει η εφημερίδα, θα σημειωθεί επίσης και εντατική διπλωματική κινητικότητα για την αναγνώριση της «τδβκ».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης και τις 4 σημαντικές όπως τις χαρακτηρίζει συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων που αποτελούν τα πρώτα βήματα για τη νέα περίοδο.

Αυτές αφορούν «τη συμφωνία για εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στην πρωθυπουργία της ΤΔΒΚ και την ψηφιοποίηση της προεδρίας ανάμεσα στην Τουρκία και την «τδβκ»», το «master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2022 μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών της «τδβκ»», τη «συμφωνία πλαίσιο σχετικά με την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στην ΤΔΒΚ» και τη «συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ένωσης Δημαρχείων και της Τουρκοκυπριακής ένωσης δημαρχείων».

Διακήρυξη «υπέρ λύσης δύο κρατών»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ, επίσης, η Cumhuriyet σε πρόσφατο δημοσίευμα της ανέφερε ότι ο συνταξιούχος πρέσβης Τουγκάι Ολούτσεβικ έκανε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, στηρίζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση δύο κρατών».

Ο συνταξιούχος Πρέσβης Ολούτσεβικ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, υποστήριξε ότι η δήλωση για δύο κράτη στην Κύπρο σε ανώτατο επίπεδο στην Τουρκία, είναι ιστορικό κομβικό σημείο στο Κυπριακό  ζήτημα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η λύση θα είναι στη βάση κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

«Αυτό το θέμα, πρέπει να μετατραπεί σε κοινή πολιτική βούληση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Θα ήταν πολύ σημαντικό, από άποψη εθνικής στάσης, όλα τα κόμματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες τους στην εσωτερική πολιτική, να εκδώσουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο», υποστήριξε ο Ολούτσεβικ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συνάντησης για την Κύπρο υπό την πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

 *Φρίξος Δαλίτης   

Πηγή: www.philenews.com