Ο αριθμός των αιτήσεων για την παροχή ασύλου μειώθηκε σε 8.730 τον Απρίλιο, πτώση 86% σε σχέση με τον Φεβρουάριο όταν είχαν φτάσει τις 61.421, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
Η ΕΕ έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο και πολλές από τις 27 χώρες μέλη της ανέστειλαν την υποβολή αιτήσεων.
Τα στοιχεία της EASO δείχνουν επίσης πτώση 44% στις αιτήσεις για την παροχή ασύλου τον Μάρτιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι χώρες άρχισαν να εφαρμόζουν lockdown λόγω της επιδημίας covid-19.
“Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο έχει περιοριστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες”, δήλωσε η Νίνα Γκρέγκορι εκτελεστική διευθύντρια της EASO. “Η κατάσταση για όσους έχουν ανάγκη άσυλο είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα δύσκολη. Ήδη έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις και η κρίση με την επιδημία covid-19 σίγουρα επιδείνωσε τη θέση τους”, πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου ήταν Σύροι, ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί, οι Βενεζουελάνοι και οι Κολομβιανοί, σύμφωνα με την EASO.
Εξάλλου όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, αλλά δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου κινδυνεύουν περισσότερο, εκτίμησε η Πέτρα Μπέβενς, νομική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE), ένα δίκτυο περισσότερων από 100 μη κυβερνητικών οργανώσεων σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.
“Έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και θεωρούνται παράτυποι στις χώρες που βρίσκονται εφόσον δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου”, εξήγησε.
Οι αρχές “δεν αντιμετωπίζουν την ευάλωτη κατάστασή τους και είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης”, τόνισε η ίδια.