Σε επιφυλακή για Αμμόχωστο

226

Σε επιφυλακή για την Αμμόχωστο και τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου κατά την εδώ παρουσία του την ερχόμενη βδομάδα, βρίσκεται η Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και χθες την αποφασιστικότητά του για λήψη μέτρων αναλόγως των τουρκικών ενεργειών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε αποκαλύψεις για τα μέτρα τα οποία προωθεί η Κυβέρνηση.

Από την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι υπάρχουν στοχεύσεις σε δύο μέτωπα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Η αναφορά σε νέα διακρατική προσφυγή καθώς και υποβολή αιτήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μεν ισχυρά νομικά εργαλεία, ωστόσο δεν προσφέρουν άμεση αντίδραση. Σε αυτό το επίπεδο συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τη Λευκωσία έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στην άσκηση του δικαιώματος του βέτο στην υιοθέτηση θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ. Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, δεδομένων των πιέσεων που ενδεχομένως ασκηθούν προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, έχουν ήδη γίνει και γίνονται διάφορες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου, όπως και για το θέμα της δημιουργίας βάσεως με drones στα κατεχόμενα. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι πέραν των σεναρίων αντίδρασης που έχουν διαρρεύσει από την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του ως προς τις κινήσεις τις οποίες έχει μελετήσει η Κυβέρνηση έναντι των όποιων ανακοινώσεων Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι μετά την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά την οποία συζητήθηκαν εκ νέου τα διάφορα σενάρια.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή, δηλώνοντας πως «επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου των πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας κατά το Πραξικόπημα, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να πει τι θα συμβούλευε τους Αμμοχωστιανούς ενόψει και της καθόδου του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και των ενδεχόμενων εξαγγελιών του για την Αμμόχωστο, είπε: «να κάνουν υπομονή. Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα είναι τα όσα διά της παρουσίας του θα εξαγγείλει».

Σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το βέτο εντός της ΕΕ, εφόσον δεν εντάθηκαν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι η θετική ατζέντα δεν εγκρίθηκε γιατί μεταξύ των πρώτων που είπαν «δεν θα εγκριθεί» ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία διά στόματος του Προέδρου. «Εάν δείτε τα Συμπεράσματα της 24ης και 25ης (Ιουνίου) όπου επένδυε ο κ. Ερντογάν να πάρει θετική ατζέντα, δεν την πήρε. Συνεπώς, αντίθετες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Ζοζέπ Μπορέλ, είτε του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, θα δείτε ότι όλοι μα όλοι προειδοποιούν την Τουρκία, πέραν βεβαίως των ηγετών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε για να προσθέσει ότι η Κυβέρνηση πράττει  ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και «θα είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του, να αντιδράσουμε». Καταλήγοντας, ο Νίκος Αναστασιάδης  ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς διότι κατά την προχθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε ένα δημιουργικός διάλογος, «μια παραγωγική παρουσία όλων, μια παραγωγική συμμετοχή και μια από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση των όσων ενδεχόμενα καταγραφούν», σημείωσε.

ΤΑΤΑΡ: Νέα εποχή μετά τη Γενεύη

Έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην Κύπρο μετά τη Γενεύη, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δηλώνοντας ότι έχει καταγράψει στα πρακτικά του ΟΗΕ την πρόταση της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στην Σελεύκεια της Τουρκίας όπου παρακολούθησε τελετή για τους εορτασμούς της 47ης επετείου της τουρκικής

εισβολής, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ο ‘Τ/κ λαός’ αναγεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1974», υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να ζει μέσα σε κυριαρχία, ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι το επιχείρημα της ομοσπονδίας έχει τελειώσει και ότι έχουν χαλάσει το παιχνίδι που παίζεται, προσθέτοντας ότι «το παιχνίδι είναι να μετατρέψουν τον ‘Τ/κ λαό’ σε μειονότητα και να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κύπρο».

«Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν συμμετέχουμε, η σελίδα της ομοσπονδίας έκλεισε, ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την στήριξη της Τουρκίας, έχουμε υποβάλει τη πρόταση των δύο κρατών και την κατέγραψα στα πρακτικά του ΟΗΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Κύπρο μετά την Γενεύη.

Ζητούν επιστροφή της περιουσίας τους στην Κερύνεια

Οι δύο Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες της γης στην οποία κτίστηκε το ξενοδοχείο Savoy στην κατεχόμενη Κερύνεια απαίτησαν μέσω του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ταρίκ Καντρί την επιστροφή της περιουσίας τους με την δικαιολογία ότι το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε χωρίς την άδειά τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιστραφεί η περιουσία θα καταφύγουν σε νομικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του προτίθεται να προχωρήσει στον δρόμο της υπόθεσης Όραμς.

Ο εκ των συνεταίρων του ξενοδοχείου Savoy, Αχμέτ Αρκέν δήλωσε ότι το ξενοδοχείο είναι κτισμένο πάνω σε «οκτώ χωριστούς τίτλους ιδιοκτησίας» και η ειδοποίηση την οποία έλαβαν πριν 2-3 μέρες αφορά μόνο μικρό μέρος αυτών των οικοπέδων. Το θέμα, πρόσθεσε, παρακολουθούν οι δικηγόροι τους.

Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα «ελληνοκυπριακά δικαστήρια» δεν εφαρμόζονται ποτέ από το ψευδοκράτος και την Τουρκία, όμως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φρίξος Δαλίτης   

Πηγή: www.philenews.com