Σε «ωκεανό δολαρίων» εκ νέου οι χώρες του Κόλπου… Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

269

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους κράτη της Μέσης Ανατολής πρόκειται να αποκομίσουν πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το σοβαρό ερώτημα όμως,για μια ακόμη φορά, είναι αυτό του πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά και σε ποιο βαθμό θα ενισχύσουν τη διεθνή πραγματική οικονομία και όχι ως συνήθως την κερδοσκοπική χρηματοοικονομία. Ακόμα περισσότερο, ποιο μέρος από αυτό το χρήμα θα επενδυθεί ορθολογικά και πόσο θα διατεθεί για την ενίσχυση του ισλαμισμού,όπως αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1970;

Οι προβλέψεις του Ταμείου υπογραμμίζουν το πώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας που οφείλονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τις απόλυτες μοναρχίες του Κόλπου, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό και φόβους για ύφεση.

Ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στους Financial Times ότι σε σχέση με τις προσδοκίες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, ιδιαίτερα τα κράτη του Κόλπου, «θα δουν επιπλέον σωρευτικά έσοδα από πετρέλαιο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026”.

Ο Κόλπος φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και αρκετά από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, τα σχήματα του Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένης της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala και η Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ.

Το PIF με ενεργητικό 620 δισ. δολάρια, του οποίου προεδρεύει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επένδυσε περισσότερα από 7,5 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, PayPal και BlackRock, καθώς προσπάθησε να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Ο Αζούρ υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να «επενδύσουν στο μέλλον», συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.Αυτά είναι όμως ευσεβείς πόθοι,αν και απόλυτα θεμιτοί.

Το PIF αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους ωφελούμενους της πετρελαϊκής έκρηξης καθώς η Σαουδική Αραβία πρόκειται να σημειώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ φέτος – το πρώτο του πλεόνασμα από το 2013 – και προβλέπεται ότι θα έχει οικονομική ανάπτυξη 7,6%, ο ταχύτερος ρυθμός της τελευταίας δεκαετίας. Αν αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί,τότε ίσως μια κάποια αισιοδοξία να μην είναι αδικαιολόγητη.

Πηγή: lykavitos.gr