Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τις μεγάλες απώλειες στις τιμές του αργού πετρελαίου να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στην αγορά σχετικά με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει την αγορά πετρελαίου μέσω του περιορισμού της παραγωγής. Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent βρέθηκε την Τετάρτη σε χαμηλά επτά μηνών στα 44,35 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 5,5% κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στα 45,50 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης την ώρα συγγραφής του άρθρου.
Η πτώση των τιμών πετρελαίου ευνόησε τα κυβερνητικά ομολόγα καθώς ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για καθοδικές πιέσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τους τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στο περιβάλλον αυτό, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς κυβερνητικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλά 2 μηνών 1,023% την Πέμπτη, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στο 1,045% την επόμενη ημέρα. Στο ίδιο πλαίσιο, η διαφορά (spread) των αποδόσεων μεταξύ του γερμανικού 2ετούς και 30ετούς κυβερνητικού ομολόγου ανήλθε κοντά στις 170 μ.β. – το μεγαλύτερο εύρος από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Αντίστοιχα, ο 30ετής τίτλος των ΗΠΑ υποχώρησε την εβδομάδα που διανύσαμε σε χαμηλά 7μηνών 2,712% και το αντίστοιχο spread σε χαμηλό 10ετίας κάτω από τις 140 μονάδες βάσης.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, καθώς δηλώσεις αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης του δολαρίου DXY έφτασε την Τρίτη σε υψηλά ενός μήνα 97,871, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να αγγίζει χαμηλά 3 εβδομάδων 1,1117, πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή 1,1170 στο τέλος της εβδομάδας. Η στερλίνα Αγγλίας βρέθηκε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, λόγω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας καθώς το Συντηρητικό κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για άνοδο των επιτοκίων κυρίως λόγω του υποτονικού ρυθμού αύξησης των μισθών, είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη στερλίνα. Στον απόηχο των ανωτέρω, η ισοτιμία στερλίνα/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά δύο μηνών 1,2589 την Τετάρτη πριν ανακάμψει κοντά στα 1,2750 δύο ημέρες αργότερα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από επίπεδα κοντά στο 1,3000 στα οποία βρέθηκε στις αρχές Ιουνίου.
* Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.