Εντυπωσιακή είναι η ύλη του νέου τεύχους της μηνιαίας επιθεώρησης Athens Review of Books, που επιμελείται και εκδίδει η Μαρία Βασιλάκη. Το τεύχος, σε μεγάλο βαθμό είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, στις σχέσεις του με τη Ρωσία και στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και γεωπολιτικές επιλογές του συμβάλλουν στο να ξαναγίνει μεγάλη όχι η Αμερική, όπως τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά την ανταγωνίστριά του Κίνα!!!
Επίσης, στο τεύχος, ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος, αποκαλύπτει πιθανό σχέδιο του Ντόναλντ Τράμπ να ανατρέψει την παγκόσμια νομισματική τάξη και να εκβιάσει τους συμμάχους του να συμβάλλουν στη διατήρηση διεθνώς ενός υποτιμημένου δολαρίου. Στην ουσία δηλαδή, ο Αμερικανός πρόεδρος «οραματίζεται» ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό νομισματικό σύστημα, το οποίο μάλλον θα επιδιώξει να εγκαταστήσει και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε πολιτικό επίπεδο.
Σε όλα αυτά τα πιθανά σενάρια, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει γράφει στο ARB ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ατταλί πρώην σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν:
«……Η Ευρώπη πρέπει να αποδειχθεί την πραγματικότητα ως έχει και να κατανοήσει ότι της προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία, να συγκεντρώσει, σε μια γεωστρατηγική συμμαχία, όλους εκείνους που δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο κανενός από τους τρεις μεγάλους τυράννους. Για να το κάνει αυτό, πρέπει πρώτα να προστατεύσει τον εαυτό της: με το να εξοπλιστεί ενάντια στη Ρωσία· με το να προστατευτεί, μέσω δασμών και ποσοστώσεων, από την εισβολή των κινεζικών προϊόντων που θα έχουν αποκλειστεί από τις αμερικανικές αγορές· με το να αναπτύξει τα μέσα για να αντισταθεί σε πιθανούς μελλοντικούς αμερικανικούς εκβιασμούς (σχετικά με το ηλεκτρονικό νόμισμα, τα ομόλογα του Δημοσίου, τη στρατιωτική προστασία, τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και του λογισμικού τους)· και με το να προσελκύσει επενδύσεις και ταλέντα που φεύγουν από αυτές τις τρεις κολάσεις. Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Και είναι εξαιρετικά επείγον.