Σκληρή στάση ΔΝΤ προς Ελλάδα

164

Με σκληρές θέσεις για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού από την πλευρά της Ελλάδας και τη μείωση χρέους – πρωτογενών πλεονασμάτων από την πλευρά των Ευρωπαίων κατεβαίνει την Τρίτη στις διαπραγματεύσεις η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου. Λίγο μετά τις δηλώσεις της γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα δεν είναι στο σωστό δρόμο ακολούθησαν το βράδυ της Πέμπτης οι κεραυνοί κορυφαίων στελεχών (στο blog) του Ταμείου που ισοδυναμούν με τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους: Δεσμευτείτε τώρα για νέα μείωση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα, αν θέλετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι το Ταμείο παίρνει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις την ώρα που οι Ευρωπαίοι δίνουν χώρο απορροφημένοι από το εκλογικό ημερολόγιο του 2017. Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν λίγο μετά τη δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνιούτσιν ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Συζητούμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ για αυτό το θέμα, αλλά πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αφορά τους Ευρωπαίους» είπε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ απηχώντας τις θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνησή του τελευταίου εμφανίζεται έτσι να ενθαρρύνει το ΔΝΤ να τηρήσει σκληρή στάση και προς τις δύο πλευρές: τους Ευρωπαίους αλλά και την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία για τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη στη διάρκεια της οποίας δεν φαίνεται ότι υπήρξε συναντίληψη πάνω στην άποψη της Αθήνας για την ανάγκη πολιτικής λύσης. Πιο απλά, το πράγμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα που θα αποφασιστούν με την τρόικα στο Hilton, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη. Η στόχευση του ΔΝΤ είναι διπλή. Προς την πλευρά τον Ευρωπαίων το μήνυμα δεν επιδέχεται παρερμηνειών: Δεσμευτείτε να μη συνδέετε τη λύση του χρέους με υπερβολικά πλεονάσματα διότι αυτό πλήττει την αξιοπιστία του προγράμματος. Στο κοινό τους άρθρο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μόρις Ομπσφελντ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου Σον Χέιγκαν λένε ουσιαστικά ότι η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων προκαλεί αβεβαιότητα και προβλήματα για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος. Μάλιστα, με μια ασυνήθιστη αναφορά, υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το υψηλό χρέος επηρεάζει αρνητικά την πολιτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ότι οι θυσίες τους γίνονται προς όφελος των πιστωτών!

Ανοίγει ξανά Ασφαλιστικό;

Από την ελληνική πλευρά το Ταμείο απαιτεί νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, κάποιοι λένε από το 2018 αντί για το 2019. Οι αναλυτές που διακινούν από προχθές αυτό το σενάριο το συνδέουν με τη δήλωση της εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη.

Η τελευταία, απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα να εφαρμοστούν τώρα, ή μετά το 2018 απάντησε: «Έχουμε ένα τρέχον πρόγραμμα, και με αυτό το τρέχον πρόγραμμα είναι συνδεδεμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων. Στην πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος εξετάζεται σε ποιο βαθμό η Ελλάδα εκπλήρωσε τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος βοήθειας». Μετά από νέο ερώτημα ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού είναι μέρος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώνεται το 2018 και όχι το 2019…