Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, τον Ιούλιο θα δοθεί επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει τα νοικοκυριά» σε όλη την Ευρώπη, καθώς παρατηρούνται «αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι υπάρχει μια ακόμα «απολύτως αρνητική εξέλιξη» που είναι η «μείωση παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας -διπλασιάζοντας, μεταξύ άλλων, τη χωρητικότητα LNG στη Ρεβυθούσα, ώστε να είναι έτοιμη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής παροχής φυσικού αερίου.
Ειδικότερα ο κ. Σκρέκας ανέφερε τα εξής:
• Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο-ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
• Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
• Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».
• Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της αλληλεγγύης, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.
• Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
• Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής – Μέτρα στήριξης 722 εκατ. τον Ιούλιο
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική δραστικής μείωσης τιμών, διευρύνοντας, με εντολή του πρωθυπουργού, τη στήριξη στους καταναλωτές τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα σύστημα «οριζόντιας κάλυψης χωρίς εξαιρέσεις. Επιδοτούμε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όρια στη μηνιαία κατανάλωση, απορροφώντας έως και το 84% των αυξήσεων».
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης τον Ιούλιο ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο.
«Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια το πραγματικό κόστος της ενέργειας. Από τον Αύγουστο αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, προσέθεσε ο Κώστας Σκρέκας, με το νέο πλαίσιο «οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αζημίως».
Τα ποσά των επιδοτήσεων
Ο υπουργός επανέλαβε σε εκείνο το σημείο ότι από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), απορροφώντας έως και το 100% των αυξήσεων.
Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές, με 192 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση θα φτάσει τα 213 ευρώ η μεγαβατώρα (έως και 90% απορρόφηση της αύξησης).
Συγκεκριμένα:
Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη και μοναδική χώρα που έχει συστήσει Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα 5 δισ. για την ενεργειακή κρίση», είπε ο κ. Σκρέκας.
Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο
Την ίδια ώρα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) εξειδικεύονται τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα.
Η απόφαση φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών της 9ης Ιουνίου, οπότε και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.
Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.
Πηγή: www.iefimerida.gr