Σοφία Βούλτεψη: Πρώτα έβαλαν το νερό στο Υπερταμείο και τώρα το… υπερασπίζονται!

496

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει το σπαθί από το θηκάρι και παριστάνει ότι δίνει μάχη για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας. Διότι οι όψιμοι υπερασπιστές του νερού, με πρώτους τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετέφεραν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο αιωνόβιο υπερταμείο με ξεκάθαρο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Όποιος πιστεύει κάτι άλλο, απλά είναι θύμα της συριζαϊκής παραπληροφόρησης. Στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Μαΐου 2018, τα πράγματα είναι σαφή. Παραθέτω σημεία του κειμένου στα αγγλικά για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία:

«The Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP), which will have in its possession valuable Greek assets, was established through law 4389/2016 in line with the statement of the Euro Summit of 12 July 2015. The overarching objective of the Fund is to manage valuable Greek assets; and to protect, create and ultimately maximize their value which it will monetize through privatisations and other means».

Τι λέει εδώ; Μα ότι το υπερταμείο, που θα έχει στην ιδιοκτησία του πολύτιμα» περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργήθηκε με τον νόμο 4389/2016 σε ευθυγράμμιση με την Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12 η ς Ιουλίου (ναι, ναι, μετά την 17ωρη περήφανη διαπραγμάτευση). Και ότι «πρωταρχικό» αντικείμενο του υπερταμείου είναι να διαχειρίζεται πολύτιμα δημόσια περιουσιακά στοιχεία και να προστατεύει, να δημιουργεί και τελικά να μεγιστοποιεί την αξία τους, που θα ρευστοποιηθούν μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων».

Και παρακάτω:

«The Fund and its assets will be under professional management at arm's length from the State. The monetisation of the assets will be one source to make repayments of the new loan of ESM, in line with the Euro Summit Statement».

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: «Το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα τελούν υπό επαγγελματική διαχείριση σε απόσταση μήκους χεριού από το Κράτος. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία πηγή προς αποπληρωμή του δανείου από τον ESM, σε ευθυγράμμιση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα» για… ρευστοποίηση!

Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε από τις λέξεις «ρευστοποίηση» και
«ιδιωτικοποίηση»;

Είχε προηγηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στις 14 Μαΐου 2017, βάσει του οποίου «αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις».

Έτσι, στο υπερταμείο μεταφέρθηκαν οι συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών, ενώ το 30% ανήκε ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το 34% της ΔΕΗ (ενώ ήδη το 17% βρισκόταν στο ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Επίσης, μεταβιβάζονταν αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν είχαν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο (ειδικότερα στο «πλοκάμι» αυτού, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) τα ακίνητα που τελούσαν υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και τα οποία περιλαμβάνονταν στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και είναι κατάλληλα για αξιοποίηση.

Από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπονταν συνολικά έσοδα 4,564 δις ευρώ την περίοδο 2017- 2021, τα οποία κατανέμονταν σε 2,153 δις ευρώ το 2017, σε 2,073 δις ευρώ το 2018, σε 143 εκ. ευρώ το 2019, σε 109 εκ. ευρώ το 2020 και σε 86 εκ. ευρώ το 2021.

Από το 2016 έστειλαν τις ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

Όλα υπήρξαν εξαιρετικά μεθοδευμένα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 (όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 για τους σιδηροδρόμους), είχαν μεταφερθεί έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα λειτουργούσε υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτές οι πρώτες έξι ΔΕΚΟ δεν ήταν άλλες από τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Νωρίτερα, με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου 2016, στην ΕΔΗΣ μεταβιβάστηκαν ο ΟΑΣΑ, η ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Τις επιχειρήσεις είχε ανακοινώσει μέσα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Στο υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε και τους… αρχαιολογικούς χώρους και τα μελλοντικά έσοδα από τον ορυκτό πλούτο.

Στις 25/5/2016 (ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1472), δημοσιεύθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε προηγουμένως εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ με την από 26.4.2016 απόφασή του.

Εκεί, αναφέρονταν οι εταιρίες που θα «αξιοποιούνταν» από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ.

Δηλαδή και ΔΕΗ και νερό!

Ειδικά για την ΔΕΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στο Υπερταμείο το 34% της ΔΕΗ, ενώ γνώριζε ότι το 17% βρισκόταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης ενέταξε στο Υπερταμείο με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του 2016. Άρα… 51% για πούλημα. Και μετά ενέγραψε στον προϋπολογισμό έσοδα 100 εκατομμυρίων από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ! Και τώρα μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα αποκαταστήσει το… Δ της ΔΕΗ!

Έτρεχαν να βγάλουν από το υπερταμείο τους αρχαιολογικούς χώρους

Και όχι μόνο αυτά! Στο Υπερταμείο μπήκαν με μια υπογραφή και οι αρχαιολογικοί χώροι – με αποτέλεσμα να τρέχουν να φέρνουν νόμους για να αφαιρούν πότε τον έναν και πότε τον άλλο.

Στις 22 Ιανουαρίου 2019, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού ο πλήρης κατάλογος των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ.

Κάποια από τα «άγνωστα» που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο είναι ενδεικτικά: Το ευρύτερο τοπίο των Δελφών, το Τελωνείο Ερμούπολης, το Ωδείο Καλαμάτας και πολλά άλλα αρχαία και νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό Β57 η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τα 2.330 ακίνητα αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 απόφαση που διαλαμβάνει 10.119 ακίνητα κυριότητας του Δημοσίου.

Εκείνη την ημέρα εκδόθηκε το ΦΕΚ με τις υπογραφές του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου, και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, όπου αναφερόταν ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.». Τα συγκεκριμένα ακίνητα «εκ του συνόλου των 10.119 ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».

Δηλαδή έβαλαν τους αρχαιολογικούς χώρους στο υπερταμείο και μετά έτρεχαν να τους βγάλουν. Και μας ενημέρωναν πως…

«Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων (σ.σ. από το “υπερταμείο”) ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται».

Και οι υδρογονάνθρακες!

Όσο για τους υδρογονάνθρακες, μεταφέρθηκαν και αυτοί στο υπερταμείο, με μια απλή παράγραφο στο περίφημο Τρίτο Μνημόνιο: «Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν (τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό το «πιθανόν» σε ένα non paper της 7/8/2015) και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας, υδρογονάνθρακες κλπ)».

Μάλιστα, στη Βουλή, στη συνεδρίαση της 21 ης Μαΐου 2016, ο κ. Τσακαλώτος, που σήμερα ξιφουλκεί κατά του νεοφιλελευθερισμού, δήλωνε:

«Όταν μας λέτε ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια έχετε δίκιο. Αυτό θέλουμε, να δεσμεύσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά σε μια αλλαγή σελίδας».

Έτσι, κατά την… συγγραφή αυτής της νέας σελίδας, δημιουργήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΠ, Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) με διάρκεια ζωής 99 έτη, υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, κάτω από την ομπρέλα του οποίου μπήκαν τα πάντα: Το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία περιήλθαν και οι συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – από το οποίο, σύμφωνα με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας θα έπαιρνε 12 δις για να τα μοιράσει στους αφελείς ψηφοφόρους του.

Σημειώστε ότι όλα συνέβαιναν ερήμην της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μέχρι την τελευταία στιγμή. Στις 13 Μαΐου 2019 ενημερωθήκαμε ότι:

«Τα επενδυτικά πλάνα και τα ενδεικτικά επενδυτικά έργα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας στις 9 Μαΐου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) με τις θυγατρικές της (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ HELEXPO, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ, ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ)».

Το αντισυνταγματικό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το ΣτΕ

Τώρα, ο κ. Τσίπρας διακηρύσσει ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού»!

Με τη διαφορά ότι τα δικά του σχέδια ιδιωτικοποίησης ακύρωσε το ΣτΕ. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ. αριθμόν 190 -191/2022 αποφάσεις της, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016 και με τον οποίο μεταβιβάστηκε η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Το ΣτΕ απεφάνθη συγκεκριμένα ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ». Αλλά, επίσης σύμφωνα με το ΣτΕ «δεν αρκεί μόνον ο έλεγχος του δημοσίου στην ανώνυμη εταιρεία ύδρευσης, αλλά απαιτείται το Δημόσιο να έχει τον έλεγχο και των μετοχών αλλά και της διοίκησης της εταιρείας».

Και κατέληξε το ΣτΕ στην απόφασή του: «Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας αυτής, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου, επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ».

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έδρασε αντισυνταγματικά και ήλθε το ΣτΕ και αποκατέστησε την τάξη!

Και μετά από όλα αυτά, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να… πανηγυρίζουν (που το ΣτΕ κατήργησε τον νόμο τους)! Και να ζητούν να επιστραφούν αμέσως στο Δημόσιο οι μετοχές που οι ίδιοι είχαν εκχωρήσει στο υπερταμείο!

Με τον κ. Νίκο Παππά, να δηλώνει ξαφνικά (αφού το ΣτΕ κατήργησε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ) πως… «η χώρα δεν μπορεί να πλέει σε μεταμνημονιακά απόνερα. Αναντικατάστατος ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ»!

Μάλιστα, στις 28 Ιουλίου 2022, μέσα στη Βουλή, ο κ. Παππάς είχε πει: «Όταν ιδρύθηκε το Υπερταμείο, η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν ήταν μέσα. Σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και χωρίς αυτές. Μπήκαν όμως με την συμπληρωματική λίστα. Λάθος; Μπορεί. Έπρεπε να καταφέρουμε να μείνουν έξω; Μπορεί. Μπήκαν όμως»!

Λάθος, αλλά μπήκαν! Αδιανόητα πράγματα!

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Πηγή: tomanifesto.gr