Σοκ για ΔΕΗ από Standard & Poor's

128

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι το ΔΣ ενέκρινε τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 295 εκατ. στο Δημόσιο θεωρήθηκε ως μια ανάσα για την εταιρεία που βρίσκεται σε κρίση και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Η επίσπευση των διαδικασιών του ΑΔΜΗΕ από την πλευρά της ΔΕΗ είναι σαφές ότι έγινε υπό την πίεση για κάλυψη των σημαντικών αναγκών σε πληρωμές δανείων και ομολόγων, υπό την πίεση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας. Αυτό πιστοποιείται από την νέα έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poors, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα άρει την επιτήρηση στην οποία έθεσε τη ΔΕΗ στις 9 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε report με ημερομηνία 26 Απριλίου και τίτλο “ΔΕΗ: Διατηρείται η αξιολόγηση CCC- η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της”, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Παρότι αναμένεται να αποπληρωθεί το ομόλογο που ωριμάζει το Μάιο, η πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και τα μετρητά στο ταμείο της εταιρείας μειωμένα σε σημαντικό βαθμό.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ παραμένει περίπλοκη και εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα ξεμείνει από ρευστό στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 εάν η συναλλαγή δεν ολοκληρωθεί στους επόμενους λίγους μήνες.
Διατηρείται η αξιολόγηση CCC- για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας με αρνητική επιτήρηση.
Η επιτήρηση θα αρθεί μόλις υπάρξει περισσότερη ορατότητα σε σχέση με τις διαδικασίες καταβολής του ρευστού από τη συναλλαγή του ΑΔΜΗΕ που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιβιώσει και πέρα από το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Πιο αναλυτικά η S&P αναφέρει ότι διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ και την αξιολόγηση των ομολόγων της ΔΕΗ στην κατηγορία CCC-  (που σημαίνει ότι ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας). Επίσης η εταιρεία διατηρείται στην κατηγορία επιτήρησης, στην οποία τέθηκε με την έκθεση της 9ης Φεβρουαρίου.
Όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές του οίκου, το καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την άποψη ότι η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς:
Υπάρχει περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες.
Όσο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκη και με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Επίσης ο οίκος εκτιμά ότι μετά την αποπληρωμή του ομολόγου, η ρευστότητα της ΔΕΗ θα είναι εξαιρετικά μειωμένη και πιθανόν να αναπληρωθεί από νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο τα χρήματα δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των 300 εκατ. ακόμη που αφορούν σε υπόλοιπες εκκρεμείς πληρωμές εντός του 2017 κυρίως κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου.
Επομένως υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ρευστότητας από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, η οποία ωστόσο εμφανίζει σημαντικό ρίσκο καθυστερήσεων. Χωρίς τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ο οίκος εκτιμά χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ αμφίβολο η ΔΕΗ να επιβιώσει πέραν του τρίτου τριμήνου του 2017.
Τέλος η S&P εκτιμά και αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της τελευταίας έκθεσης, ότι οι μελλοντικές ωριμάνσεις δανείων είναι μη βιώσιμες κάτω από το τρέχον περιβάλλον περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
“Επομένως εκτιμούμε ότι τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, αντιπροσωπεύουν μια ένεση ρευστότητας, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιβιώσει μόνο για μερικά ακόμη τρίμηνα, εκτός εάν υπάρξει κάποια ουσιώδης δομική αλλαγή.
Πληρωμή ομολόγου
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι -όπως αναμενόταν- αποπληρώθηκε κανονικά το 200 εκατ. ευρώ, που έληγε στις 02/05. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “σήμερα  28/4/2017 ενέβασε στο διαχειριστή πληρωμών το αντίστοιχο ποσό, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κουπονιού, για την αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει την 2/5/2017”.