Ο Στέφανος Μάνος στο Capital.gr: Θα προτιμούσα τον Στέργιο Πιτσιόρλα στο υπουργείο Οικονομικών. Διαλέγω Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Μια συμμορία ονειρεύεται ακόμα προσλήψεις… Μόνη λύση για την ανάπτυξη οι ξένες επενδύσεις. Το κράτος “μπαμπούλας” διώχνει τους επενδυτές. Χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση.
Του Μανόλη Καψή
Έχει αφήσει εποχή σαν ο κατ εξοχήν εκπρόσωπος του “τρισκατάρατου” φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Ίσως γι’ αυτό και οι απόψεις του, πάντα ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και αντίθετες με το κυρίαρχο ρεύμα, δεν βρήκαν ανταπόκριση παρά μόνο σε ένα στενό κύκλο ψηφοφόρων.
Με τα χρόνια οι εκφράσεις του μαλάκωναν – αν και δεν διστάζει για παράδειγμα να μιλήσει για “συμμορία εντός της ΝΔ που ονειρεύεται ακόμα προσλήψεις στο Δημόσιο”- άλλα η σκέψη του παραμένει πάντα φρέσκια και πρωτότυπη. Αν μπορούσα να την συνοψίσω σε μια κουβέντα: “Ας τα κάνουμε όλα πιο απλά”.
Τι χρειάζεται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη; “Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις για την παραγωγή αγαθών,” απαντά στο Capital.gr ο Στέφανος Μάνος.
Και τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις ξένες επενδύσεις; Κίνητρα φορολογικά (όπως για παράδειγμα να μην πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο, για 10 χρόνια, μια επιχείρηση που επενδύει στην Ελλάδα), αλλά κι ένα διοικητικό σύστημα που δεν διώχνει τους επενδυτές. “Τώρα ο ένας κρατικός υπάλληλος βρίσκει αρχαία εκεί που ήταν ο διάδρομος του αεροδρομίου του Ελληνικού και ο άλλος βρίσκει και δάσος. Το κράτος μπαμπούλας διώχνει τους επενδυτές”.
Αποφεύγει να σχολιάσει τα πρόσωπα στην σημερινή πολιτική σκηνή, αλλά κάνει εξαίρεση για τον υφυπουργό Οικονομικών Στέργιο Πιτσιόρλα: Αυτός, λέει ο Στέφανος Μάνος στο Capital.gr, έπρεπε να είναι ο υπουργός Οικονομικών αντί του Ευ. Τσακαλώτου. “Δείχνει πολύ πιο προσγειωμένος απο τους διάφορους καθηγηταδες.”
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη: “Ήρθε να με δει όταν ήμουν πρόεδρος της Δράσης. Επέμενε στο Γιανης με ένα ν. Μετά συνειδητοποίησα οτι κάνει προπαγάνδα γι’ αυτό το ένα “ν”. Φυσικά ποτέ δεν φαντάστηκα οτι θα γίνει υπουργός Οικονομικών… Ούτε για τον κ. Τσακαλώτο το φαντάστηκα…
Α, παραλίγο να το ξεχάσω… Μάλλον δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση και την κ. Αχτσιόγλου: “Φαίνεται οτι δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.
Στον πυρήνα της σκέψης του Στ. Μάνου μια μεγάλη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη εξουσία. “Ώστε ο πολίτης να αναλάβει και τις ευθύνες του”.
“Αυτός είναι ο τρόπος να εκλογικεύει και ο ΕΝΦΙΑ” υποστηρίζει ο Στ. Μάνος. “Αν τον εισπράττουν οι Δήμοι, αντί της κρατικής επιχορήγησης ώστε να καλύπτουν έτσι τα έξοδά τους, θα αναγκαστούν να τον εκλογικεύσουν (μαζί με τις δαπάνες τους). Και θα καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Η σημερινή μορφή του ΕΝΦΙΑ συνιστά δήμευση”, λέει ο Στέφανος Μάνος μιλώντας στο Capital.gr. “Το υπουργείο Οικονομικών είναι ανίκανο να τον διορθώσει και το ΣτΕ κοιμάται”.
Η πρόταση του Στ. Μάνου για το Ασφαλιστικό είναι ρηξικέλευθη, όπως μας έχει συνηθίσει. Τέρμα οι εισφορές, (που θα φέρουν έκρηξη των επενδύσεων), τέρμα τα Ταμεία και η γραφειοκρατία, τέρμα και η μαύρη εργασία. Σύνταξη 700 ευρώ για όλους άνω των 67 ετών, με πόρους απο τον προϋπολογισμό. “Είναι λιγότερα χρήματα απ’ όσα πληρώνουμε τώρα για να καλύψουμε την μαύρη τρύπα των Ταμείων, λέει, και η σύνταξη είναι μεγαλύτερη απο την μέση σύνταξη που δίνεται τώρα, όπως μας αποκάλυψε το σύστημα Ήλιος που έκρυβε η κυβέρνηση Τσιπρα”.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει θετικός, αλλά στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη.
“Μια συμμορία εκεί ονειρεύεται ακόμα προσλήψεις στο Δημόσιο. Πρέπει να τελειώνουμε με τις πελατειακές σχέσεις. Αυτά μας οδήγησαν ως εδώ. Τι άλλο πρέπει να μας συμβεί για να πάρουμε το μάθημα; Και εδώ το σχέδιο του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, σχέδιο που κατέθεσε μαζί με τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο, τον Π.Βουρλουμη κι άλλους, έχει σαφή πρόταση. Κανείς υπουργός δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής. Θα πρέπει να παραιτηθεί απο το Κοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του. Κι αν ένας υπουργός θέλει να πολιτευθεί, θα πρέπει να περιμένει τις μεθεπόμενες εκλογές. Ώστε να μην έχει το δέλεαρ των προσλήψεων και των ρουσφετολογικών ρυθμίσεων”.
Σημ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, κανείς νομίζω δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η σκέψη του είναι πρωτότυπη και εκτός συστήματος…
Πηγή: Capital.gr