Στα χαμηλά η δημοτικότητα του Ερντογάν

64
Βάζουν πίεση προς τον Ερντογάν

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω της κρίσης κυρίως στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί και πάλι να ανεβάσει το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή με προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι διατηρείται ο κίνδυνος της τρομοκρατίας. Ωστόσο οι πολίτες, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, διαφορετικά αποτιμούν τα προβλήματα της χώρας. Πρώτη τοποθετούν την πανδημία του κορωνοϊού και μετά την οικονομία. Θέματα όπως η τρομοκρατία είναι πολύ κάτω στις ανησυχίες των πολιτών.

Έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων AREA, που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Απρίλιο, εμφανίζει μειωμένη τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με 35,8%, αλλά και του εκλογικού ακροδεξιού εταίρου του, του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), με 9,6%, ποσοστό που δεν επιτρέπει στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εισέλθει στο κοινοβούλιο εφόσον το εκλογικό όριο είναι 10%. Η εκλογική συμμαχία που είχαν συμπήξει τα δυο αυτά κόμματα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε χαρίσει τη νίκη στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν επειδή και τα δυο κόμματα μαζί κατάφεραν να ξεπεράσουν το απαιτούμενο 50%+ των ψήφων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις στο διάστημα 27-29 Απριλίου με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI (Computer Assisted Telephone Interview) με 2.220 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση, «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές;»:

  • Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ):    35,8%%
  • Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP):    24,8%
  • Καλό Κόμμα (IP):    11,8%
  • Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (Φιλο-κουρδικό κόμμα HDP):    12,1%
  • Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP):    9,6%
  • Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου DEVA Partisi:    2,0%
  • Άλλα Κόμματα:    3,9%

Το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου DEVA Partisi που παίρνει 2,0% είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Αλί Μπαμπατζάν πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν. Ο άλλος στενός του συνεργάτης του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος δεν αναφέρεται σ’ αυτή  τη δημοσκόπηση. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση εμφανιζόταν να εξασφαλίζει 2,5%. Είναι εμφανές ότι από τη δράση Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου προκαλούνται προβλήματα στο ΑΚΡ και τον Ερντογάν.

Ράπισμα για τον Ερντογάν αποτελεί και τοποθέτηση των ερωτηθέντων σ’ ό,τι αφορά το σύστημα διακυβέρνησης, με την πλειοψηφία να προτιμά επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην ερώτηση, «αν γινόταν τώρα δημοψήφισμα για το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας, ποιο σύστημα θα ψηφίζατε», το 45% απάντησε «το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα» και το 34,2% «το προεδρικό κοινοβουλευτικό σύστημα», ενώ αναποφάσιστοι δήλωσαν 20,8%.

Αξιοσημείωτες οι απαντήσεις που δόθηκαν όταν οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για το ποιο θεωρούν ως το σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας: το 32,9% απάντησε «ο κορωνοϊός», το 26,8% η οικονομία / κόστος διαβίωσης / φτώχεια, το 9,7% η ανεργία, το 5,5% το εκπαιδευτικό σύστημα / έλλειψη εκπαίδευσης, το 4,1% η δικαιοσύνη, οι ελλείψεις του νομικού συστήματος, το 3,9% η κυβερνητική κακοδιαχείριση, το 3,0% τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, το 1,8% η αντιπολίτευση, το 1,7% το PKK / Τρομοκρατία, το 1,3% το Κουρδικό πρόβλημα, το 1% η εθνική ομοψυχία, το 0,3% οι Σύροι μετανάστες, το 2,3% κάτι άλλο, ενώ το 6% δεν είχε άποψη.

Τέλος, σ’ ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών, ο Τούρκος Πρόεδρος κρίνεται αρνητικά. Σε ερώτηση «Ποια είναι η γενική σας γνώμη για τους πολιτικούς που αναφέρονται παρακάτω;» οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

  • Ταγίπ Ερντογάν (αρχηγός ΑΚΡ): Θετική 44,3%, Αρνητική 51,6%, 4,1% Δεν έχω γνώμη
  • Ντεβλέτ Μπαχτσελί (αρχηγός ΜΗΡ): Θετική 32,8%, Αρνητική 51,8%, Δεν έχω γνώμη 15,4
  • Μεράλ Ακσενέρ (αρχηγός του Καλού Κόμματος): Θετική 31,2%, Αρνητική 49,3%, 19,5% Δεν έχω γνώμη
  • Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου (αρχηγός ΡΛΚ): Θετική 28,6%, Αρνητική 59,3%, Δεν έχω γνώμη 12,1%
  • Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρος HDP): Θετική 16,5%, Αρνητική 67,3%, Δεν έχω γνώμη 16,2%

Στο στόχαστρο γιατί παρομοίασε τον Ερντογάν με τον Μεντερές

Αντιδράσεις προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο της Τουρκίας άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Ραγκίπ Ζαράκογλου, ο οποίος ταυτίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην Τούρκο Πρόεδρο, Αντνάν Μεντερές, ο οποίος είχε απαγχονιστεί μετά το πραξικόπημα του 1960.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει διαφυγή από την άτυχη μοίρα» στο οποίο τοποθετείται η φωτογραφία Ερντογάν δίπλα από Μεντερές, καταδικάζουν ο επικεφαλής του γραφείου Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχτετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Στο άρθρο στην ιστοσελίδα «Artı Gerçek» αναφέρεται ότι «ο ΡΤΕ (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) κουβαλά ένα τραύμα Μεντερές. Εν μέρει όπως ο Ντεμιρέλ. Για να μην γίνει Μεντερές, ο Ντεμιρέλ δεν έμεινε τούμπα που δεν την έκανε, δεν έμεινε συμμαχία που δεν την ίδρυσε. Συμβιβάστηκε ακόμη και με τον Ετσεβίτ, ακόμη και κυβέρνηση σχημάτισε με τον Ετσεβίτ. Τις μέρες του κορωνοϊού, όχι μόνο η Τουρκία, όλος ο κόσμος δίνει εξετάσεις. Ο ΡΤΕ και η παρέα του είναι αδύνατον να ξεφύγουν από αυτό».

Σκληρή ήταν η αντίδραση του Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος από τον λογαριασμό του στο τουίτερ αναφέρει πως «είμαστε μέχρι τέλους στο πλευρό του ηγέτη μας, του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ορθώνεται με σθένος για το έθνος του χωρίς να λυγίζει σε αυτές τις αρρωστημένες νοοτροπίες και απειλές».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν από τον δικό του λογαριασμό στο τουίτερ γράφει ότι «με τη ρητορική σας του πραξικοπήματος, της χούντας και της εκτέλεσης θα κατρακυλήσετε και θα χαθείτε στον κάδο απορριμμάτων. Θα συντριβείτε με το μίσος σας για τον Ερντογάν, θα πνιγείτε στη χολή σας. Αυτό το έθνος δεν θα επιτρέψει κανένα μοχθηρό σας σχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαρίσετε αυτή την πατρίδα σε κανέναν».

Ο Ομέρ Τσελίκ γράφει επίσης στο τουίτερ πως «εμείς τους γνωρίζουμε καλά αυτούς. Αυτοί που αποκαλούν το αξίωμα της προεδρίας ‘καθεστώς του παλατιού’ δεν θα καταφέρουν να αναβιώσουν το ‘πνεύμα του Γιασσίαντα’ στο οποίο επιθυμούν να οδηγηθούν με τη συζήτηση για το πολίτευμα. Ό,τι έκαναν κατά τη διάρκεια της ιστορίας προσπαθούν να το κάνουν και τώρα».

Ανδρέας Πιμπίσιης
Πηγή :  philenews.com