Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της στην Αμμόχωστο παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο. Ανεβάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στα ύψη το πολιτικό και διπλωματικό θερμόμετρο.
Η Λευκωσία κινείται έντονα προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τόσο για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο όσο και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό στο σύνολό του.
Η ανάγνωση των έως τώρα κινήσεων της τουρκικής πλευράς δεν αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας ότι πρόκειται να υπάρξει κάποια ελάχιστη διαφοροποίηση. Αντίθετα και με την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είναι εμφανές ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει μέχρι τέλους στους σχεδιασμούς τους παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Το μόνο όπλο που έχει στη διάθεσή της η Λευκωσία είναι η διπλωματική και πολιτική κινητοποίηση. Ενέργειες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ανίκανες να την εμποδίσουν στα σχέδιά της.
Τα μηνύματα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απευθύνονται τόσο προς την τουρκική κυβέρνηση όσο και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, προς τον οποίο μετέφερε συγκεκριμένα μηνύματα από το Παρίσι τόσο σ’ ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του προβλήματος όσο και σε σχέση με τις ενέργειες στην Αμμόχωστο.
Το Κυπριακό και το θέμα των Βαρωσίων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρέσβειρα της Γαλλίας. Σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, αναφέρεται πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ειδική έμφαση στην κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σε δική της ανάρτηση στο Twitter, η Πρέσβειρα της Γαλλίας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική, τονίζοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό». «Η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων των ΗΕ αποτελεί κλειδί», επεσήμανε, σημειώνοντας πως η Γαλλία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση στα Βαρώσια.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σάιμον Κόβνι με τον οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου, το Κυπριακό και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες που αυτή την περίοδο είναι ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μήνυμα από Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Υποδείξεις από τα κόμματα
Κόμματα με ανακοινώσεις τους προβαίνουν σε υποδείξεις προς την κυβέρνηση για ην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Το ΑΚΕΛ τονίζει πως επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις που κατέθεσε από τον περασμένη Δεκέμβρη.
Το ΔΗΚΟ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για την αποτροπή νέων τετελεσμένων» και εκφράζει «μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει «μουδιασμένη» και αμήχανη, επαναβεβαιώνοντας, την αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού και των υποχωρήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό». Περαιτέρω τονίζει πως «οι λεκτικές και μόνο, επισημάνσεις Ε.Ε. και Ο.Η.Ε δεν θα ήταν αρκετές για να σταθούν εμπόδιο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για την αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων».
Η ΕΔΕΚ επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προχωρούν σε προκλητικές ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εμπλέκεται σε διαδικασίες σύγκλησης μιας νέας άτυπης διάσκεψης μέσα από την οποία επιχειρείται πρόσθετη αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και μόνιμη μετατροπή του κυπριακού σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος ως απάντηση για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες για εποικισμό της Αμμοχώστου».
Το ΕΛΑΜ εκφράζει λύπη γιατί την ώρα που η κατοχική Τουρκία «παίρνει» την περίκλειστη Αμμόχωστο, διάφοροι πολιτικοί και κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ικανοποίηση γιατί «παίρνουμε» ως Κυπριακή Δημοκρατία εύσημα, θετικές αναφορές και ψηφίσματα.
Πηγή: www.philenews.com