ΣΤΕΦΑΝ ΤΒΑΪΧ, ΕΡΑΣΜΟΣ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

125

Κυκλοφορεί από την Athens Review of Books στα βιβλιοπωλεία

ΣΤΕΦΑΝ ΤΒΑΪΧ, ΕΡΑΣΜΟΣ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης, Επιμέλεια – Επίμετρο: Έφη Παπαδόδημα

Στον πνευματικό κόσμο χωρούν όλες οι αντιθέσεις: αυτό το οποίο στον πραγματικό κόσμο δεν επικρατεί ποτέ παραμένει ενεργό στον κόσμο των ιδεών, και ακριβώς τα ανεκπλήρωτα ιδεώδη αναδεικνύονται σε δυνάμεις ανυπέρβλητες. Μια ιδέα που δεν αποκτά ενεργό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι δεν σημαίνει ότι έχει νικηθεί ή αποδειχθεί εσφαλμένη· μια αναγκαιότητα, όσο κι αν ματαιωθεί η εκπλήρωσή της, δεν σημαίνει ότι καθίσταται λιγότερο αναγκαία· αντίθετα, μόνο τα ιδανικά τα οποία δεν υπέστησαν τη φθορά της έκθεσής τους στον στίβο της πραγματικότητας εξακολουθούν να λειτουργούν για κάθε νέα γενιά ως προωθητικό στοιχείο ηθικής ανάτασης. Μόνον αυτά, τα ανεκπλήρωτα, γνωρίζουν την αιώνια επάνοδο. Γι’ αυτό στο πνευματικό πεδίο δεν αποτελεί απαξίωση το γεγονός ότι το ανθρωπιστικό, το εράσμειο ιδανικό, αυτή η πρώτη ορατή απόπειρα ευρωπαϊκής συνεννόησης δεν κατάφερε ποτέ να επικρατήσει και να ασκήσει την παραμικρή πολιτική επίδραση: η φύση της άρνησης ένταξης σε κάποια παράταξη δεν της επιτρέπει να μετατραπεί η ίδια σε παράταξη, να επιδιώξει εξουσία.

***

«Αυτό που θέλω να δουλέψω τώρα είναι μια μελέτη για τον Έρασμο από το Ρότερνταμ, τον άνθρωπο που ήταν κι αυτός ουμανιστής στην καρδιά και που υπέστη από τον Λούθηρο τις ίδιες ήττες που υφίστανται σήμερα από τον Χίτλερ οι ανθρωπιστές της Γερμανίας. Θέλω να αναπαραστήσω και να αναπτύξω αναλογικά, με τρόπο αβίαστο και πλήρως αντάξιο του προσώπου του, τον δικό μας τύπο και τον δικό του. Ας ελπίσουμε πως θα ’ναι μια ωδή στην ήττα» (Στέφαν Τσβάιχ προς τον Κλάους Μαν, 15 Μαΐου του 1933).

STEFAN ZWEIG (1881-1942)

Πολυγραφότατος και πολυσχιδής, ο πιο πολυμεταφρασμένος γερμανόφωνος συγγραφέας του κόσμου. Από την Athens Review of Books εκδόθηκε το έργο του που ουσιαστικά πρόκειται για την ανατομία των ολοκληρωτισμών: Μια συνείδηση ενάντια στη βία. Καστελιόν κατά Καλβίνου. Υπό έκδοση επίσης είναι το Η Ευρώπη του χθες. Η Ευρώπη του αύριο και ο Φουσέ.