Στερεύει από ταλέντα Πληροφορικής η Ευρώπη… Της Νατάσας Φραγκούλη

262

Της Νατάσας Φραγκούλη

Στερεύει από ταλέντα Πληροφορικής η αγορά της Ευρώπης. Ειδικά σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής, κυρίως λόγω της χαμένης πρόσβασης στην αγορά της Ρωσίας, μιας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων Πληροφορικής στον κόσμο.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρωταθλήτριες στη ζήτηση δεξιοτήτων ΙΤ-ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Καναδάς οι κορυφαίες αγορές ταλέντων διεθνώς

Το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά έχει διεθνείς διαστάσεις: το 75% των εταιρειών παγκοσμίως αναφέρει (στοιχεία 2022) ελλείψεις ταλέντων και δυσκολία πρόσληψης, το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 16 ετών.

Σύμφωνα με την 9η ετήσια έκθεση TWI του ομίλου ManpowerGroup, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς είναι οι αγορές εργασίας με την υψηλότερη κατάταξη σε όλο τον κόσμο για την αναζήτηση, πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων. Όπως προκύπτει από τον δείκτη “Total Workforce Index” του ManpowerGroup, η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες ανεβαίνουν για το 2022 στην κορυφή της κατάταξης, κυρίως όσον αφορά τους κατασκευαστές προϊόντων βιοεπιστημών με πιο προηγμένες απαιτήσεις παραγωγής.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνει από την 4η θέση το 2021 στη διαθεσιμότητα στη 2η θέση φέτος, λόγω του μεγέθους του αναδυόμενου ανθρώπινου δυναμικού του. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατακλύστηκαν από ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ως αποτέλεσμα της υποστήριξης τους για απομακρυσμένη εργασία και του χαμηλότερου κόστους.

  

Αγορές σε άνοδο

Η προσθήκη του Ισραήλ στο top 10 σχετίζεται με τους αυξημένους τομείς που μπορεί να υποστηρίξει η αγορά, ιδιαίτερα στην Πληροφορική (ΙΤ) και τη Μηχανική (Engineering), μαζί με υψηλής ποιότητας βιώσιμες δεξαμενές ταλέντων εργαζομένων νεότερης ηλικίας.

Το Ισραήλ επωφελήθηκε, επίσης, από την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και την εβδομάδα εργασίας Κυριακή-Πέμπτη, η οποία επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να επεκτείνουν την εβδομάδα λειτουργίας τους χωρίς επιπλέον κόστος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ σημείωσαν ευνοϊκή βαθμολογία στη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων, η συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό, η συμμετοχή των φύλων, οι δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και η πρόσβαση σε απομακρυσμένα ταλέντα.

Οι πέντε κορυφαίες αγορές για αποδοτικότητα κόστους είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μπαχρέιν, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες. Η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Αυστραλία κατατάσσονται ψηλά στην ύπαρξη ευνοϊκότερων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για βιώσιμη πρόσβαση σε επιτόπια και απομακρυσμένα ταλέντα, λόγω χαλαρών συνοριακών περιορισμών και γεωπολιτικών καταστάσεων.

Τέλος, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Μεξικό έχουν την υψηλότερη δυνατή παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποστήριξης απομακρυσμένης εργασίας.

  

Οι προκλήσεις ανά κλάδο

Όσον αφορά στην Τεχνολογία και τις Τηλεπικοινωνίες, οι δύο κλάδοι, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως οι μεταναστεύσεις, ο πληθωρισμός και το κόστος εργασίας, προκαλώντας τους να σταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά παραγόντων, που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα κόστους.

Στο μεταξύ, σε αυστηρά ρυθμιζόμενους Κλάδους, όπως η Φαρμακευτική, η Βιοτεχνολογία και η παρασκευή ιατρικών συσκευών, οι εταιρείες βρίσκουν προκλήσεις στην αποδοτικότητα κόστους και τη διαθεσιμότητα ταλέντων, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα σύνολα δεξιοτήτων, πιστοποιήσεις και έλεγχοι ιστορικού για την παραγωγή ιατρικών συσκευών.

“Σε μια ψηφιακή παγκόσμια οικονομία, τα εξειδικευμένα ταλέντα είναι το νέο “νόμισμα” για την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη”, δηλώνει ο Dave McGonegal, Αντιπρόεδρος της Talent Solutions Consulting & Advisory.

Πηγή: sepe.gr