Στη δίνη της Fed και της Δέλτα οι αγορές… Του Γιώργου Κανελλόπουλου

347

Πέφτουν οι μετοχές σε εμπορεύματα και πετρέλαιο. Οι επενδυτές υιοθετούν μια πιο αμυντική στάση μέχρι να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις

Του Γιώργου Κανελλόπουλου

Οι προοπτικές να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μείωση της χορήγησης ρευστότητας προκάλεσε αναταραχές Χθες στις αγορές, που εκδηλώθηκαν με διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, με πτώση του πετρελαίου σε Χαμηλά διμήνου και με υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών έπειτα από αρκετό διάστημα.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούσαν την τελευταία συνεδρίαση χάραξης νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των μελών της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει τη μείωση της ρευστότητας. Το πρόγραμμα της αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ανέρχεται σε 120 δισ. δολάρια τον μήνα. Πρόκειται για τεράστιο πακέτο που αποτελεί τον κύριο πυλώνα για το ράλι που έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγορές, από τα Χρηματιστήρια μέχρι τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα. Η Fed εξακολουθεί να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία η πανδημία και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά η αγορά εργασίας της χώρας έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κάνει άλμα πάνω από το 5%.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν χθες απώλειες που έφτασαν ακόμη και το 2,5%. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούσαν πάνω από 3% στα 66 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ξεπεράσει τα 70 δολάρια τις προηγούμενες ημέρες. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώνονταν ακόμη πιο χαμηλά στα 63 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του Χαλκού που αποτελούν δείγμα για τις προσδοκίες που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή υποχώρησαν σε χαμηλά πενταμήνου, στα επίπεδα των 9.000 δολαρίων Ο τόνος. Άνοδο σημείωσε το δολάριο. Ο δείκτης ICE Dollar Index που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι καλαθιού άλλων ισχυρών νομισμάτων παρουσίασε άνοδο κατά 0,3%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο. Η άνοδος του δολαρίου αύξησε τις πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να είναι τελικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα χρηματιστήρια, πετρέλαιο και εμπορεύματα κινούνταν σε τιμές-ρεκόρ. εξίσωση των αγορών έχει προστεθεί και η ανησυχία για τη νέα εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που απειλεί εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ.

Τις τελευταίες εβδομάδες γενικά οι επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν μια πιο αμυντική στάση μέχρι δουν πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις με τα επιτόκια και την πανδημία. Την αμυντική αυτή στάση εντείνει και το γεγονός ότι ειδικά οι μετοχές κυρίως σε ΗΠΑ αλλά και σε Ευρώπη έχουν προσφέρει τους προηγούμενους μήνες υψηλές αποδόσεις με τον δείκτη MSCI All-World να καταγράφει φέτος άνοδο κατά 12% σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα κέρδη των εταιρειών τα οποία με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Σε ισχυρούς κλάδους, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανία, πολλές εταιρείες μειώνουν αναγκαστικά αυτό το διάστημα την παραγωγή λόγω έλλειψης εξαρτημάτων όπως είναι τα μικροτσίπ.

H FED.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας τάσσονται υπέρ μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις να επιτοκίων ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος εάν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην οικονομία. Τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνονται κοντά σε μηδενικά επίπεδα από πέρυσι όταν η κεντρική τράπεζα ανέλαβε δράση για να στηρίξει την οικονομία, την απασχόληση και τη ρευστότητα εν μέσω του μεγάλου κύματος της πανδημίας.