Στην Ήπειρο των αρχαίων μνημείων!… Του Γιάννη Ρούντου

424

Του Γιάννη Ρούντου*


Από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, τα μνημεία της πολύ πλούσιας σε αρχαιότητες πολιτιστικής διαδρομής της Ηπείρου, που έχει χαράξει το “ΔΙΑΖΩΜΑ” (diazoma.gr) υποδέχονται και πάλι -μετά από 10 χρόνια- τα μέλη του, φυσικά πρόσωπα και εταιρικά. 

Εκατοντάδες μέλη και εκπρόσωποι 40 επιχειρήσεων και οργανισμών, με συνείδηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τόπο μας και αίσθημα ευθύνης, υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη διεθνώς πολυσχιδή δραστηριότητα του Σωματείου, που μεταξύ άλλων έχει οργανώσει με κυβερνητική εντολή και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας (τα εταιρικά μέλη στον σύνδεσμο: 
https://diazoma.gr/%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7/).

Η πολιτιστική διαδρομή της Ηπείρου είναι η πλέον ώριμη σε εξέλιξη, στο σύνολο των έργων που αναπτύσσει το “ΔΙΑΖΩΜΑ”, μαζί με τη διαδρομή μνημείων της φύσης και του πολιτισμού “Οιδίππους” της Στερεάς Ελλάδος.

Το “ΔΙΑΖΩΜΑ”, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού (πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα), τα οποία έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α..

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση των Πολιτιστικών – Περιβαλλοντικών Διαδρομών. Οι Ο.Χ.Ε. είναι εφαλτήρια ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων οι οποίες, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Όπως επισημαίνεται από το “ΔΙΑΖΩΜΑ”, το πρόγραμμα “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου” έχει σχεδιασθεί και είναι σε λειτουργία με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Σωματείου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτομικό όχι μόνο σε ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακακαθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση που στοιχειοθετούν τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει: πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα), οκτώ αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης (μεταξύ των οποίων και τα θέατρα της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων), 344 χιλιόμετρα διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας. Μάλιστα, το έργο αυτό αποτελεί και το πρώτο στην Ελλάδα που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020).

Στο επίκεντρο της 4ήμερης επίσκεψης του Σωματείου βρίσκεται η 16η Γενική Συνέλευση των μελών του στη Φιλιππιάδα (10.9.23), όπου θα δοθεί η πλήρης εικόνα προόδου των εργασιών αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα. Θα υπάρξει για τα μέλη μια πραγματική εμπειρία αυτής της εικόνας, ιδίοις όμμασι, σε ένα πυκνό πρόγραμμα ξεναγήσεων:

Δυτική Νεκρόπολη Άρτας, Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαία Νικόπολη, Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης με την πανοραμική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τη Λευκάδα.

Στην Κασσώπη έχουν αναπτυχθεί οι εργασίες στο μεγάλο Αρχαίο Θέατρο και πλέον, πέντε σειρές των κερκίδων έχουν αναταχθεί και θα φιλοξενήσουν θεατές, για την πρώτη παράσταση μετά από 21 αιώνες! Θα παρουσιαστεί, από το θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας, το έργο του Frédéric Lenormand “Το Χάσμα της Κασσώπης”, δρώμενο με θέμα το τέλος αυτής της σπουδαίας πόλης, που έσβησε το 31 π.Χ. από τους Ρωμαίους.

Στο βίντεο (2’24”) – μια ματιά στην Κασσώπη:

Φωτογραφίες και πληροφορίες για την αρχαία πόλη και την παράσταση, στον σύνδεσμο: https://diazoma.gr/dimosievmata/voria-ena-agnosto-archaio-theatro-krymmeno-sto-agrio-topio-tou-zalongou-anoigei-gia-to-koino-meta-apo-21-aiones/.

* Γιάννης Ρούντος: Μέλος του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”. Έως το τέλος του 2021, διευθυντικό στέλεχος στην Interamerican για τις Εταιρικές Υποθέσεις και Σχέσεις, την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εταιρική Υπευθυνότητα. Δραστηριοποιείται, εκτός επαγγέλματος πλέον, στον τομέα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών, της Κοινωνίας των Πολιτών και του Περιβάλλοντος.