Στην τελική ευθεία η δράση Smart Readiness

353

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δράση Smart Readiness του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας επιδοτούνται περίπου 120.000 κτίρια, ώστε να μετατραπούν σε «έξυπνα». Η δράση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επιδοτεί τη διασύνδεση των κτιρίων με τους «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Επιδοτήσεις για περίπου 120.000 κτίρια ώστε να μετατραπούν σε «έξυπνα»

Η δράση έχει «ανοίξει» και πλέον δέχεται τις αιτήσεις των εγκαταστατών, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Θυμίζουμε ότι το συνολικό ποσό του voucher ανά κτίριο προκύπτει με βάση τις κατηγορίες των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν.

Στο πλαίσιο του Smart Readiness θα επιδοτείται η αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτιρίων, προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια.

Επίσης, μέσω του Smart Readiness θα επιδοτείται ο έλεγχος καλής λειτουργίας και η λήψη μετρήσεων, που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Βάσει του προγράμματος, θα επιδοτούνται οι εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν ειδικότερα σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, εφόσον αυτές βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Οι περιοχές παρέμβασης είναι αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Από τη δράση εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Δικαιούχοι της δράσης
Τα κτήρια, που θα επιδοτηθούν, θα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλλονται από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης όσο συχνά είναι αναγκαίο. 

Για τον σκοπό αυτό, οι πάροχοι που επιθυμούν να δηλώσουν σημεία κάλυψης θα πρέπει να έχουν εγγραφεί αφενός στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος, αφετέρου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ)» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του οποίου θα ενημερώνεται το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος. 

Προκειμένου ένα κτίριο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ο Διαχειριστής του κτιρίου θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα: 

-να ελέγχει στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος εάν το κτίριο βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης.

-εφόσον το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης και είναι επιλέξιμο, ο Διαχειριστής μπορεί να δει τους Εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

-τέλος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Εγκαταστάτη της επιλογής του, ο οποίος επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά του προς τον Διαχειριστή.

Πηγή: sepe.gr