Διπλωματική στήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αναζητεί η Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, με το οποίο συζήτησε το θέμα της τουρκικής πειρατείας στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Η τουρκική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία του Covid-19 αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς ουσιαστικά να έχει οποιαδήποτε αντίδραση. Η αναβολή του ενεργειακού προγράμματος από τις εταιρείες που είχαν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει χώρο στην Άγκυρα να δρα ανενόχλητη στην κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Η δράση των τουρκικών πλοίων δεν αφήνει αδιάφορο το Παρίσι, από το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί να βρει ουσιαστική στήριξη. Γίνεται, ωστόσο, αντιληπτό ότι μεσούσης της κρίσης της πανδημίας, οι προτεραιότητες των χωρών καθορίζονται από την εξέλιξη του Covid-19 αλλά και του αντίκτυπου που έχει στις οικονομίες των χωρών.
Από πλευράς Λευκωσίας υπάρχει έντονη ανησυχία για την τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και σε εξόρυξη αερίου εάν οι γεωτρήσεις που επιχειρεί είναι επιτυχημένες. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο, δημιουργώντας δεδομένα τα οποία θα περιέπλεκαν την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σημείωναν ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα διπλωματικά βήματα της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι εταιρείες TOTAL-ENI όσο και η ExxonMobil έχουν αναστείλει το γεωτρητικό τους πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ για έναν χρόνο τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία TOTAL-ENI θα επανέλθει περί τα μέσα της άνοιξης του 2021 ενώ ο αμερικανός κολοσσός θα το επανέλθει τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το ποια θα είναι η εξέλιξη σε σχέση με την κρίση της πανδημίας αλλά και τον γενικότερο αντίκτυπο της στις τιμές του πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να θεωρεί απόλυτα σίγουρο ότι σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα θα αρχίσει ξανά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η TOTAL-ENI είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.
Αυτή λοιπόν η αβεβαιότητα, αφήνει το πεδίο δράσης ελεύθερο στην τουρκική κυβέρνηση, με τη Λευκωσία να αναζητεί στήριξη για να ανατροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σε συνέντευξη του στο in.gr χαρακτηρίζοντας την ως «ταραξία». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζει τη σημασία του να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, τη στιγμή που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα και επιχειρεί να εργαλειοποιήσει σταθερά το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι αλλάζει επιτέλους στάση.
«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι με τις προκλητικές της ενέργειες, η Τουρκία δεν μπορεί να επενδύει σε μία προνομιακή σχέση με την Ένωση κι ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχει επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, που σημειώνει ότι από την πλευρά της Αθήνας, «η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης».
Την ανησυχία του για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε και ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, σε συνέντευξή του στον «Φιλελευθερο» της Κύπρου, στέλλοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κυπριακό κράτος με βάση το Διεθνές Δίκαιο κατέχει τα κυριαρχικά του δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Φρίξος Δαλίτης
Πηγή : philenews.com