Στο κενό οι συνομιλίες στην Κύπρο

117

Του Κώστα Βενιζέλου
Οι βασικές διαφωνίες στο θέμα της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού φαίνεται να φρενάρουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να επηρεάζουν τους σχεδιασμούς για ολοκλήρωση των συζητήσεων.
Τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προ πολλού ανατραπεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που κράτησε τρεισήμισι ώρες, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στα δυο αυτά κεφάλαια, η πορεία των οποίων φαίνεται πως θα επηρεάσει τη συνέχεια της διαδικασίας. Στο θέμα της Διακυβέρνησης παραμένει η διαφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία.
Αμφότερες οι πλευρές επιμένουν στη θέση τους και επί του παρόντος δεν διαφαίνεται διάθεση για διαφοροποιήσεις. Ο Μουσταφά Ακιντζί συνδέει το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με την πολιτική ισότητα, όπως αυτός την ερμηνεύει και αναδεικνύει την αξίωσή του σε κόκκινη γραμμή. Στο Περιουσιακό, παρά την πρόοδο που υπήρξε σε διάφορες πτυχές του κεφαλαίου αυτού, ωστόσο στη σημαντικότερη πτυχή διατηρείται η διαφωνία: Ποιος έχει την προτεραιότητα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης, ο σφετεριστής δηλαδή. Όσο αυτό το θέμα δεν ξεκαθαρίζει, το κεφάλαιο για τις περιουσίες θα παραμείνει ανοικτό, όπως και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι το Περιουσιακό δεν μπορεί να συμφωνηθεί χωρίς να συζητηθεί το Εδαφικό. Επί τούτου, η τουρκική πλευρά αν και έχει πάγια θέση πως αυτό θα συζητηθεί στο τέλος, σημειώνει πως πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις στο Περιουσιακό και στη συνέχεια να ανοίξει και το Εδαφικό. Επιμένει, πάντως, ότι χάρτες θα κατατεθούν στο τέλος. Μια πρώτη συζήτηση για τα κριτήρια του Εδαφικού έχει ανοίξει, ενώ όπως έγραψε ο «Φ», με βάση τις πρώτες ενδείξεις η τουρκική πλευρά επιδιώκει η γραμμή στο Εδαφικό να είναι ευθεία, θέτοντας εκτός και τη Μόρφου.
Είναι προφανές πως το γεγονός ότι μόνο δυο συναντήσεις θα έχουν εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει και τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στη διαδικασία. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει επίσπευση των συζητήσεων σε όλα τα κεφάλαια για να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία, πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τα όσα θα πετύχουν οι διαπραγματευτές, οι οποίοι ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος για τη γεφύρωση των διαφορών. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 11 και 28 Μαρτίου και σε αυτές τις συναντήσεις θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα που θα τους παρουσιαστούν από τους διαπραγματευτές.
Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έχουν θέσει μια σειρά από ζητήματα κατά την τελευταία κοινή συνάντηση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να λυθούν όσο προχωρά η διαδικασία. Τα θέματα αυτά έχουν σχέση με την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας καθώς και η συγκρότηση νέων επιτροπών, όπως για παράδειγμα εκείνης για τους νόμους και το Σύνταγμα. Θέμα το οποίο είχαν συζητήσει στην τελευταία τους συνάντηση οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Ο Μάρτιος, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, δεν θα είναι καθοριστικός για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία, εάν θα υπάρξουν «νέα και σπουδαία» στο Κυπριακό, αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Ετοιμάζει βαλίτσες ο Μαυρογιάννης
Το θέμα του διαπραγματευτή δεν έχει απασχολήσει ακόμη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν και σκέψεις πρέπει να γίνονται. Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον οι πληροφορίες, που θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων το ζήτημα θα τεθεί επιτακτικά με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρέσβης Μαυρογιάννης φαίνεται να έχει σοβαρό προβάδισμα για την εκλογή του στη θέση αυτή και εκ των πραγμάτων, μετά τον Ιούνιο (που είναι η εκλογική διαδικασία), θα αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη. Ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και να είναι ενημερωμένος για τις συζητήσεις που διεξάγονται στην εν εξελίξει διαδικασία.
 
Πηγή : mignatiou.com