Το ενδεχόμενο να έγινε στην Ρώμη μυστική συνάντηση του «υπουργού Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον CEO της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διερευνά η Λευκωσία αλλά επιβεβαιώνουν Ιταλικές πηγές στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι η συνάντηση οργανώθηκε από την Τουρκική πρεσβεία στη Ρώμη, μετά από αίτημα που διαβιβάστηκε στην Ιταλική κρατική εταιρία, κάνοντας αναφορά σε «εξηγήσεις που θα ήθελε να δώσει για το συμβάν [του αποκλεισμού] η Τούρκο-Κυπριακή ψευδοκυβέρνηση.
Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή Λευκωσίας, η οποία σχολίαζε πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου «Ντογάν», ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία.
Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί, ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Όπως υποστηρίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «υπουργείο Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Έρχιουρμαν.
Σύμφωνα με τον πρακτορείο Dogan, η συνάντηση έγινε την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex (σ.σ. δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο χώρο διεξαγωγής των κυπριακών γεωτρήσεων).
Tο τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα, προτού βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού.
Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».
Από την πλευρά της Λευκωσίας, πηγές της κυβέρνησης, αν και το θεωρούν εξαιρετικά νωρίς για να μιλήσουν για αντιδράσεις, μελετούν σειρά ενδεχομένων ανάμεσά τους και να κηρυχθεί άκυρη η συμμετοχή της ΕΝΙ στις έρευνες καθώς συνεργάζεται με το παράνομο (και μη αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, ψευδοκράτος) και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το σχετικό θαλάσσιο οικόπεδο, όσο και την αναζήτηση νομικών/οικονομικών αξιώσεων εκ μέρους της ΕΝΙ, στα πλαίσια των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών μηχανισμών.
Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια και πιθανόν συμφωνία μεταξύ ΕΝΙ και ψευδοκράτους συνιστά συνομωσία σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ, δεν παρέλειπαν να τονίζουν πως ελέγχεται και η συμμετοχή στην όλη υπόθεση της Ιταλικής κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι και του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους Κυπριακούς υδρογονάνθρακες
Ομόφωνα το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών της Κύπρου, καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, και στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, η πολιτική ηγεσία των κομμάτων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως το Συμβούλιο Αρχηγών ενημερώθηκε τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και για τις ενέργειες και προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της κατάστασης.
Οι Αρχηγοί, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασαν τις απόψεις τους και «τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η Κυβέρνηση».
Τόνισε ακόμη πως «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».
Τέλος, δήλωσε πως «τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΕΝΙ, τονίζοντας πως οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται.
«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία συνεχώς. Κάνετε υπομονή», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ερώτηση αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης απάντησε: «όχι δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ».
Σε επιπρόσθετες ερωτήσεις, ανέφερε ότι «θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώσπου ‘μας τραβάει’». Και από εμάς, πρόσθεσε, και από την εταιρεία και από τις κυβερνήσεις»
«Συνεχίζονται τα διπλωματικά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Κάθλιν Αν Ντόχερτι ανέφερε ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον ΠτΔ για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν, περιλαμβανομένου και του θέματος των υδρογονανθράκων.
Όπως δήλωσε, μετέφερε στον Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται έντονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Επανέλαβε δε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως ο Υπουργός Εξωτερικών Τίλλερσον, όταν ήταν στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα, έθεσε στους Τούρκους το θέμα.
«Παρακολουθούμε τα γεγονότα και επίσης ενεργούμε για αυτά τα γεγονότα και ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί ώστε να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες», είπε η κα. Ντόχερτι.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς των Αμερικανών αφού σύντομα αναμένεται η εταιρεία ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η κα Ντόχερτι είπε ότι «σήμερα μιλάμε για τα άμεσα θέματα, και θα δούμε τι θα γίνει».
Το θέμα στις Βρυξέλλες
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Δημοκρατίας θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Τουρκικά παράπονα στο Κατάρ…
Την ενόχλησή τους για τη δραστηριοποίηση της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ μαζί με την Exxon Mobil, εκφράζουν οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, η τουρκική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Τούρκου ειδικού σε θέματα ενέργειας Νετστέτ Παμίρ, ο οποίος καλεί την Άγκυρα να προβεί προς τις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς το «συμμαχικό», όπως αναφέρει, Κατάρ, για τη συμφωνία που υπέγραψε η Qatar Petroleum από κοινού με την Exxon Mobil για γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Ο Παμίρ, που διδάσκει παγκόσμια ενεργειακή πολιτική στο πανεπιστήμιο Bilkent της Τουρκίας, τόνισε, ωστόσο, πως σε αντίθεση με το οικόπεδο 3, το οικόπεδο 10 δεν αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας. «Μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο οικόπεδο 10, θα κλιμακώσει περαιτέρω τις ήδη ασταθείς διεθνείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός.
Οι δηλώσεις του Παμίρ έτυχαν εκμετάλλευσης και από τουρκικές ιστοσελίδες, οι οποίες την αναδημοσίευσαν.
Για το ίδιο θέμα, αρθρογράφος της Χουριέτ διερωτάται «Τι θα κάνει η Τουρκία, για παράδειγμα, όταν οι ExxonMobil και Qatar Petroleum ξεκινήσουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης στο ελληνοκυπριακό οικόπεδο 10, το οποίο δεν αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή από την Τουρκία, αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιτίθεται για λόγους που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Θα μπορούσε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ναυτικό της για να σταματήσει η ExxonMobil, της οποίας ο Ρεξ Τίλλερσον ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου πριν γίνει υπεξ των Ηνωμένων Πολιτειών;».
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως άλλα αγγλόφωνα αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως, παρά τις τουρκικές παραινέσεις προς το Κατάρ, η γεώτρηση στην Κύπρο θα προχωρήσει κανονικά.
Τον Μάρτιο αναμένεται το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία από την Νότιο Κορέα, να ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την Χουριέτ.
Πηγή : simeioseisexpol.com