Στοχεύουμε σε δημόσιες επιχειρήσεις φιλικές στον πολίτη… Του Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη

313

Του Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη*

Δεν είναι μακρινός ο καιρός που οι δημόσιες επιχειρήσεις ήταν συνώνυμες του προβλήματος της οικονομικής προόδου, σωρεύοντας ζημίες, δημιουργώντας υπέρογκα ελλείμματα και παρέχοντας χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Τίποτα από όλα αυτά δεν χαρακτηρίζει βέβαια τις δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα, καθώς στη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης ελήφθησαν γενναία μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα της αλλαγής που έχει επέλθει: η απόλυτη ανταπόκριση της ΔΕΗ στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ρεύματος στον παρατεταμένο καύσωνα τον Αύγουστο, και το άλμα προς το μέλλον που έκαναν πρόσφατα τα ΕΛΤΑ, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες με τα ρομπότ μέσω των οποίων γίνεται πλέον η διαλογή στο Κρυονέρι.

Παρά τη συντελεσθείσα πρόοδο, η αναπτυξιακή πρόκληση εξακολουθεί πάντως να είναι ανοιχτό ζήτημα, με πτυχές που συναρτώνται και με νέους παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις και τα επενδυτικά ρίσκα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνει μεθαύριο 13/9 το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με θέμα την ανάπτυξη των δημοσίων επιχειρήσεων και τη συσχέτισή της με τη βιωσιμότητα σε κρίσιμους τομείς, περιβαλλοντικούς και μη. Η συγκυρία, με τις διαφαινόμενες αισιόδοξες προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία που γεννά η αναμενόμενη μεγάλη εισροή πόρων (57 δισ.) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πηγών χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), επιβάλλει και την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των σχετικών πολιτικών.

Η βούλησή μας για ακόμη καλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις, φιλικές στο περιβάλλον και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, είναι ισχυρή. Και επιβάλλεται από την ίδια την αποστολή του Υπερταμείου. Εξίσου ισχυρή είναι και η απόφασή μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς υπαγορεύεται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη στη διαχείριση κρίσιμης σημασίας ζητημάτων, όπως λ.χ. η δημόσια περιουσία. Εκ του γεγονότος και μόνον πως οι δημόσιες επιχειρήσεις υπάρχουν χάριν του δημοσίου συμφέροντος, έχουν στρατηγική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με την ευημερία, καθίσταται αυτονόητη για μας η έννοια του ευθύνης και της σκληρής δουλειάς για την επίτευξη των στόχων.

Μέσα από ένα σύγχρονο επενδυτικό προφίλ, το Υπερταμείο εστιάζει στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, της συνεισφοράς σε μια βιώσιμα αναπτυσσόμενη κοινωνία, καθώς και τις εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Εναρμονισμένο με τα ζητούμενα που θέτει το European Green Deal και μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα διεθνή δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμόζει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το χαρτοφυλάκιό του.

Ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα στην αύξηση του εθνικού πλούτου, αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2021-2024 όπου παρουσιάζεται η επίδραση που έχει το πλάνο του Υπερταμείου με ισότιμους stakeholders, τον πολίτη, την οικονομία και το περιβάλλον.

*διευθύνων σύμβουλος Υπερταμείου