Στον τ/κ κάλαθο τα ΜΟΕ – Ετοιμάζει απάντηση ο Τατάρ

336

Η τύχη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ήταν εξ υπαρχής προδιαγεγραμμένη και λίγο ή πολύ η ελληνοκυπριακή πλευρά γνώριζε πού θα κατέληγε το πακέτο ΜΟΕ που ετοίμασε και έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Ερσίν Τατάρ. Αυτή η αρνητική διάθεση είχε διαφανεί από την τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ, όταν σε κάθε προτροπή του Ν. Αναστασιάδη προς τον Ερ. Τατάρ να συζητήσουν ΜΟΕ παρενέβαινε ο Εργκιούν Ολγκιούν παρεμποδίζοντας την όποια αναφορά. 

Ήταν λοιπόν απλά θέμα χρόνου μετά την αποστολή της επιστολής Αναστασιάδη προς Τατάρ και την δημοσιοποίησή της πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσει ότι τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς βρίσκονται στον τουρκοκυπριακό κάλαθο. Η επιστολή Αναστασιάδη ήταν έτοιμη στις 19 Μαΐου και παραδόθηκε στον νέο Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή προκειμένου την επομένη, 20 Μαΐου να την παραδώσει στον Εργκιούν Ολγκιούν με τελικό παραλήπτη τον Ερσίν Τατάρ, ενώ δόθηκε κι ένα αντίγραφο το ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Ερσίν Τατάρ πέραν της απόρριψης των ΜΟΕ υποστήριξε, με την ανακοίνωση που εξέδωσε (πηγή ΚΥΠΕ/ΓΤΠ), πως πρόκειται για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί». Η απάντηση είναι εμφανές ότι ετοιμάστηκε από το ειδικό αντιπρόσωπο του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκιούν, ο οποίος είχε μελετήσει προηγουμένως το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη.

Βασική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως «τα βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση νέες, δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος». Περαιτέρω υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα σε κάθε τομέα «χρησιμοποιώντας το καθεστώς που καταχράται με τη διεκδίκηση του αποκαλούμενου μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους του νησιού της Κύπρου και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους κύκλους ότι προσπαθεί να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η συμπεριφορά είναι απλά ανειλικρινής».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως «απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνεται ο τίτλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της επιστολής». Επίσης υποστηρίζει πως «είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην εξαντλημένη διαπραγματευτική βάση, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι έγκυρη». Αναφέρεται ότι η κατάσταση αυτή έχει μείνει στο παρελθόν και δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση επί του εδάφους.

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών και μια νέα επίσημη διαδικασία μπορεί να αναληφθεί μόνο μετά την αναγνώριση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δύο μερών στη βάση, όπως αναφέρει, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι «λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ» που αναφέρονται στην επιστολή, δεν είναι παρά «μια προσπάθεια δημιουργίας εντύπωσης και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εξηγεί ακολούθως πως «οι λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ απορρίφθηκαν σύμφωνα και με τις δηλώσεις που κάναμε στο παρελθόν». Η μόνη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί, κατά την τουρκική προσέγγιση, είναι ότι τα όποια βήματα σε σχέση με τη δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορούν να συζητηθούν, μόνο στη βάση νέων, δημιουργικών και ρεαλιστικών προτάσεων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ίσο όφελος στη βάση των κεκτημένων δικαιωμάτων που ορίζονται ως η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών. Απαιτεί ακόμα όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά εφόσον «θέλει να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει την ειλικρίνειά της και να τερματίσει τις προσπάθειες παρεμπόδισης του τουρκοκυπριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των νέων μας και των παιδιών μας, σε όλους τους τομείς».

Το όλο θέμα προκαλεί αναταράξεις στα κατεχόμενα με την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται γιατί δεν έτυχε ενημέρωσης από τον Ερσίν Τατάρ. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα δεν γνώριζαν για την ύπαρξη της επιστολής Αναστασιάδη και την έμαθαν αφού δημοσιοποιήθηκε, όπως και την απάντηση Τατάρ την πληροφορήθηκαν από τις ειδήσεις.

Επωφελής η πρόταση λέει ο Εκπρόσωπος

Η πρόταση Αναστασιάδη για ΜΟΕ ωφελεί εξίσου τις δύο κοινότητες, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, εκφράζοντας λύπη για την απόρριψη των προτάσεων από την τ/κ πλευρά.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τρίτη το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι «είναι με λύπη που έχουμε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την οποία απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μια πρόταση, συνεχίζει, «που ωφελεί εξίσου και τις δύο κοινότητες και στόχο είχε τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, που θα οδηγούσε σε επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η απόρριψη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «δεν αποδεικνύει πάρα μόνο την αδιαλλαξία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Μια θέση που είναι σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που υποσκάπτει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και αποδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και των όσων ανέλαβαν αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων να εκφράζουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας».

Πηγή: philenews.com