Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων για το ζήτημα των κυρώσεων… Tου Αδάμου Ζαχαριάδη

181

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER).

Στη σημερινή συνεδρίαση οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι θα εξετάσουν το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε κοινή διατύπωση η οποία θα ενταχθεί στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει στις 10 και 11 του μήνα.

Στις Βρυξέλλες είναι κοινός τόπος ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συζήτησης θετικής ατζέντας με την Τουρκία καθώς η Αγκυρα έδειξε να μην ακολουθεί τον δρόμο που τις υπέδειξαν οι 27 στη Σύνοδο του Οκτωβρίου γεγονός που προϊδεάζει στην επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας χωρίς, όμως να είναι γνωστή η έκτασή τους. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του Πίτερ Στάνο ότι «η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις».

Εντούτοις, στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων που διέρρευσε την Τρίτη δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα της Τουρκίας καθώς αφέθηκε κενή η συγκεκριμένη παράγραφος προκειμένου να συζητηθεί στη σημερινή διάσκεψη του COREPER.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida.gr η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θεωρείται αυτή τη στιγμή απομακρυσμένο σενάριο καθώς το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί χρόνος στη νέα διοίκηση Μπάιντεν προκειμένου να διαμορφώσει την πολιτική του απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα, μια σειρά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα είναι ιδιαίτερα διστακτικές στο ενδεχόμενο σκλήρυνσης της στάσης τους απέναντι στην Αγκυρα.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής

Με δεδομένο και του γεγονότος ότι η ατζέντα του διημέρου περιλαμβάνει και άλλα ιδιαίτερα δύσκολα ζητήματα, όπως το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό αλλά και οι εξελίξεις με το Brexit, η Αθήνα προσέρχεται στη Σύνοδο με στόχο να δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει λίστα στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας η οποία να επισημοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να ενεργοποιηθεί αν η Αγκυρα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Σε αυτή τη λίστα, η Αθήνα επιδιώκει να ενταχθούν μέτρα όπως η διακοπή χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και η επιβολή εμπάργκο όπλων.

Η περίπτωση της Κύπρου

Σημειώνεται, πάντως ότι η Λευκωσία θα ζητήσει να αποφασιστεί ειδικό πακέτο μέτρων για την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή γνώση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι 27 να προβούν σε επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και όχι οντοτήτων.

Πηγή: iefimerida.gr