ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτόγνωρη κούρσα διαδοχής με υπαρξιακό στοίχημα… Της Μαρίνας Μάνη

460

Της Μαρίνας Μάνη

Mε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε τον δρόμο για την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Το δικό του ενδιαφέρον θα γνωστοποιήσει αύριο το μεσημέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς θα επιλέξει, αντίστοιχα, το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο Παύλος Πολάκης θα πράξει το ίδιο ή εάν θα ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα (εάν το αποφασίσει, τελικά) νωρίτερα, ενδεχομένως στα επόμενα 24ωρα.

Στο ερώτημα αν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσες πολλές υποψηφιότητες, η απάντηση από όλες τις ομάδες είναι… ναι. «Πολλοί υποψήφιοι – πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες», λένε, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να προσέλθουν τα 150.000 μέλη που εξέλεξαν πέρυσι τον κ. Τσίπρα, ωστόσο ένας δραματικά μικρός αριθμός θα δείξει διαλυτικές τάσεις στη βάση.

Στο έτερο ερώτημα, εάν υπάρξει πολυδιάσπαση δυνάμεων, δεδομένου ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει μεν διατασική στήριξη αλλά δεν προέρχεται από τους πάλαι ποτέ «προεδρικούς», οπότε θα έχει αντίπαλο τον άτυπο επικεφαλής της «ομπρέλας» κ. Τσακαλώτο, ενώ και οι κύριοι Παππάς-Πολάκης προέρχονται από την ίδια ομάδα που περιέβαλε τον κ. Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια, η απάντηση παραπέμπει στον δεύτερο γύρο. Θα υπάρξει δηλαδή αλληλοϋποστήριξη των «συγγενών» υποψηφίων, όπως έχει ήδη διαμηνύσει η πλευρά Τσακαλώτου για στήριξη της κ. Αχτσιόγλου.

Πρωτόγνωρη διαδικασία σε δύσκολες συνθήκες

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Την πρώτη φορά που ο πρόεδρος εξελέγη απευθείας από τα μέλη, δηλαδή ο κ. Τσίπρας πέρυσι, δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος, ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος εκλεγόταν από το συνέδριο.

Οι υποψήφιοι λοιπόν οργανώνονται στα πρότυπα των άλλων κομμάτων, ανακοινώνοντας σταδιακά τους υπεύθυνους Τύπου και τα επιτελεία τους. Κατά τους σχεδιασμούς, δεν θα αρχίσουν… με φόρα την προεκλογική δουλειά, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και όλοι οι συνεργάτες τους είναι «διαλυμένοι» από την παρατεταμένη -κανονική- προεκλογική περίοδο. Αλλά και τα μέλη του κόμματος, στα οποία απευθύνονται, αρχίζουν να διακτινίζονται λόγω θερινών αδειών, με ένα τμήμα τους να έχει καταβληθεί από τη μεγάλη εκλογική ήττα και την παραίτηση του κ. Τσίπρα.

Η κ. Αχτσιόγλου, η μοναδική επίσημη υποψήφια μέχρι στιγμής, θα επιχειρήσει μία εκδήλωση (περισσότερο κοινωνική) στην Αθήνα, πριν κλείσει η Βουλή λόγω θέρους (28 Ιουλίου), ενώ θα συνδυάσει την ολιγοήμερη ανάπαυλα με λίγες, στοχευμένες, εξορμήσεις, πιθανότατα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναμενόταν, οι πρώτες δηλώσεις στήριξης έγιναν από τον Αλέξη Χαρίτση (σ.σ. αποτελούν δίδυμο από τα χρόνια της διακυβέρνησης) και από τον Νάσο Ηλιόπουλο, με τον οποίον βρέθηκαν στην ίδια ενδιάμεση ομάδα, ανάμεσα στις δύο αντίπαλες (προεδρικών και ομπρέλας), την «έξι συν έξι».

Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι, βεβαίως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, δεν θα αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία, αφενός διότι είναι σύζυγος της κ. Αχτσιόγλου και, αφετέρου, επειδή ήταν ένας από τους κεντρικούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα τα 15 χρόνια της προεδρίας του.

Όπως σημειώσαμε χθες, η κ. Αχτσιόγλου έχει διατασική στήριξη, δηλαδή από στελέχη που ανήκουν σε όλες τις ομάδες, ενώ πριν πάρει την τελική απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία, το συζήτησε με τον κ. Τσίπρα, κατά τις πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα πάρει δημοσίως θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, όπως διαμηνύει το περιβάλλον του.

«Η Έφη των πολλών» και οι μνήμες από… Βελκουλέσκου

Η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης αναμενόταν, δεν παρουσίασε χθες ολοκληρωμένη πλατφόρμα, καθώς αυτό θα το κάνει στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο.

Έδωσε όμως σαφές στίγμα με τη φράση «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το κέντρο ή προς την αριστερά;”. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο». Με τον τρόπο αυτό προσπέρασε τα (εσωκομματικά και όχι μόνο) ερωτήματα εάν θα δώσει αριστερή ή κεντρώα χροιά στην υπό την ηγεσία της φυσιογνωμία του κόμματος.

Λέξεις, άλλωστε, όπως ρεαλισμός, μεθοδικότητα, τεχνοκρατική επάρκεια θα συνοδεύουν το πολιτικό πλαίσιο και την απεύθυνση σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

Άλλωστε, η βασική «προίκα» της είναι η θητεία της στο υπουργείο Εργασίας και οι μάχες που έδωσε με τους θεσμούς στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον (σ.σ. ποιος δεν θυμάται τις… θρυλικές κόντρες της με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα σε τράπεζες για απλήρωτες υπερωρίες υπαλλήλων.

Αυτή η θητεία θα είναι το βασικό όπλο των υποστηρικτών της, καθώς, όπως λένε συνεργάτες της, το ζητούμενο δεν είναι να πείσει κάποιες χιλιάδες μέλη να την ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους πολίτες ώστε να την επιλέξουν για πρωθυπουργό στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Όπως επισήμανε η ίδια χθες με νόημα, «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν, ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Πηγή: euro2day.gr