Τα 10 εκατομμύρια ευρώ του ολιγάρχη Μαλοφέεβ που χρησιμοποιήθηκαν για να στηθεί δίκτυο της Ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα (έγγραφο)

362

Η επιχείρηση «προπαγάνδα» του καθεστώτος Πούτιν στην Ελλάδα, όπως αποκαλύφθηκε και με τη σύλληψη του αμερικανού Τζον Χάκιν, συνεργάτη του Κονσταντίν Μαλοφέεβ παίρνει και μια νέα διάσταση μέσα από την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου που έχει καταρτιστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Ρώσου ολιγάρχη.

Η εμπλοκή Έλληνα συνεργάτη και η προσπάθεια να σταλούν 10. εκατ. δολ. με παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν από τότε επιβληθεί στον συνεργάτη και εκ των καθοδηγητών του Ρώσου προέδρου αποτελεί προς το παρόν ένα μυστήριο που ερευνάται…

Στο κατηγορητήριο που έχει αποσφραγιστεί αποκαλύπτεται ο ρόλος του Κονσνταντίν Μαλοφέεβ στο πλαίσιο της επιχείρησης «προπαγάνδα» σε Ελλάδα και Βουλγαρία καθώς και η συνεργασία του με τον Τζον Χάκιν, τον αμερικανό τηλεοπτικό παραγωγό που είχε αναλάβει τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού δικτύου που θα προωθούσε τις ρωσικές θέσεις στις δύο χώρες.

Αποκαλύπτεται όμως και ο τρόπος που επιχειρήθηκε να μεταφερθούν 10 εκατ. δολ. από Τράπεζα του Τέξας και η μεταβίβαση εταιρείας στον αποκαλούμενο στο έγγραφο του αμερικανικού δικαστηρίου «Έλληνα συνεργάτη».

Διαδικασία που προκάλεσε και την έρευνα αφού διαπιστώθηκε μετά την επέμβαση στην Κριμαία και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες όπως ο Κονσταντίν Μαλοφέεβ, ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα του Τέξας ανήκε στον Ρώσο ολιγάρχη μέσω μιας of shore εταιρείας.

Πρακτική που ακολουθούν οι φίλοι και συνεργάτες του Πούτιν προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται. Όπως και εκείνη της μεταφοράς των εταιρειών σε συγγενικά πρόσωπα και της διατήρησης από τους ίδιους ποσοστών κάτω του 50%.

Ο Μαλοφέεβ κατηγoρείται «για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων» καθώς και ότι από κοινού με τον συνεργάτη του Τζον Χάκιν επεδίωξε τη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία.

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά στον Έλληνα συνεργάτη που δεν κατονομάζεται όμως οι αμερικανικές αρχές διαθέτουν τα στοιχεία του αφού η προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα περιέλαβε και τη δική του εμπλοκή, ενώ επιχειρήθηκε και προσπάθεια μεταφοράς της off shore εταιρείας που διατηρούσε αρχικά ο Μαλοφέεβ

Ο Έλληνας «μυστήριο» είχε αναλάβει όπως όλα δείχνουν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα προκειμένου να υποστηριχθεί το δίκτυο της ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Το ποσό δεν είναι μικρό αν υπολογίσει κανείς πως αφορούσε την περίοδο 2015 και μετά, εν μέσω δηλαδή των μνημονίων, του τρίτου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τις σχέσεις του Ρώσου ολιγάρχη με τον Χάνικ και τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Μαλοφέγιεφ προσέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη ονόματι Τζακ Χάνικ το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων (το Russian TV Network) που δημιουργούσε ο Μαλοφέγιεφ . Ο Μαλοφέγιεφ διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Χάνικ σχετικά με τον μισθό του, την πληρωμή για τη στέγαση του Χάνικ στη Μόσχα και τη ρωσική βίζα εργασίας του Χάνικ και ο Μαλοφέγιεφ πλήρωσε τον Χάνικ μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018. Αφού το OFAC (Office of Foreign Assets Control – Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) όρισε τον Μαλοφέγιεφ στη λίστα των SDN (Specially Designated Nationals) [μαύρη λίστα με τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις] τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μαλοφέγιεφ συνέχισε να απασχολεί τον Χάνικ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο Μαλοφέγιεφ έστειλε επίσης τον Χάνικ για να εργαστεί σε ένα πρότζεκτ για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέγιεφ ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέγιεφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια “ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση”.

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέγιεφ έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να αποκρύψει τον ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέγιεφ (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγιεφ. Ο Μαλοφέγιεφ χρησιμοποίησε επίσης τον Χάνικ για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Το 2014, ο Μαλοφέγιεφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία -βιτρίνα για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Μαλοφέγιεφ άρχισε να σχεδιάζει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας -βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη ως όχημα μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο του 2015 ή περίπου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέγιεφ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που αποσκοπούσε στη μεταβίβαση της εταιρείας – βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μαλοφέγιεφ έβαλε τον Χάνικ να μεταφέρει ο ίδιος αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέγιεφ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη. Ο Μαλοφέγιεφ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η ημερομηνία της συμφωνίας αναγράφηκε δόλια ότι έγινε ον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev υποστήριξε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέγιεφ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας -βιτρίνας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».

Η δημιουργία δικτύου από τον Ρώσο ολιγάρχη και η εμπλοκή του Τζον Χάκιν έφερε στο προσκήνιο το δίκτυο Hellasnet δεδομένου ότι ο εκ των ΗΠΑ προερχόμενος τηλεοπτικός παραγωγός διετέλεσε περίοδο 2015-2016 στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας, ιδιοκτήτης της οποία είναι ο Γ. Καραγεώργης, ο οποίος σημειωτέον έχει δηλώσει πως δεν διατηρεί πλέον σχέσεις με το Μαλοφέεβ (κουμπάρο του στον γάμο που έγινε στη Μόσχα λόγω των κυρώσεων σε βάρος του ρώσου Ολιγάρχη).

Δείτε στην συνέχεια το δικαστικό έγγραφο

Document
Μalofeyev.pdf(892.43 KB)

 

Ποιος είναι ο ολιγάρχης που έστησε το δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα στενές, ενώ διατηρεί και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Αμφιλεγόμενος, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την αποκατάσταση της βασιλείας στην Ρωσία και την επαναφορά των Τσάρων! Τελικά, έχει παραδεχθεί ότι σχεδόν επετεύχθη ο στόχος του, μιας και ο Ρώσος πρόεδρος είναι ό,τι πιο συγγενές μπορεί να βρει κανείς σε έναν παντοδύναμο μονάρχη. Ο λόγος για έναν εκ των πλέον αμφιλεγόμενων Ρώσων ολιγαρχών, τον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.

Αμερικανός πολίτης είναι υπάλληλος Ρώσου επιχειρηματία. Ούτε πρώτη, ούτε τελευταία φορά συμβαίνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η συνεργασία του τηλεοπτικού παραγωγού Τζακ Χάνικ με το προαναφερθέντα Ρώσο ολιγάρχη, που έχει βρεθεί από το 2014 στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων, οδήγησε στη σύλληψη του πρώτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πρώην στέλεχος του τηλεοπτικού δικτύου FOX όχι μόνο παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI. Επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές, αρνούμενο την εργασιακή του σχέση με τον Μαλοφέγιεφ. Κι αυτό, παρότι λειτουργεί ως εκπρόσωπός του τα τελευταία χρόνια.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως ο παραγωγός από το 2013 και μετά είναι ο στενότερος συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος έχει συνδεθεί από τους Αμερικανούς με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μαλοφέγιεφ τον είχε προσλάβει για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τη διάχυση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη. Πάντα κατά το κατηγορητήριο, είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα το δικτύο Hellasnetwork, με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη και Γενικό Διευθυντή τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Ο Χάνικ πέρασε 15 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του συντηρητικού δικτύου Fox, μέχρι και το 2015. Οι συνάδελφοί του τον θυμούνται ως ιδιαίτερα εργατικό, φανατικό και παθιασμένο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί να οδηγήθηκε τώρα στη Δικαιοσύνη, αλλά οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν πράξεις του που χρονολογούνται οκτώ χρόνια πριν.

Ποιος είναι, όμως, το περί ου ο λόγος Ρώσος ολιγάρχης; Ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς κατονόμασε τον Μαλοφέγιεφ σαν τον βασικότερο χρηματοδότη των Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Τον κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την εισβολή στην Κριμαία, αλλά και άλλες «επιθετικές κινήσεις». Έχει κερδίσει το προσωνύμιο «παπάς», εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο ίδιος δηλώνει πρωτίστως Χριστιανός Ορθόδοξος και δευτερευόντως Ρώσος πατριώτης. Είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας επιστημόνων. Γεννήθηκε λίγο έξω από τη Μόσχα. Το 1996 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο της ρωσικής πρωτεύουσας. Ήταν το όνειρο του πατέρα του να τον δει νομικό και εκείνος τον ικανοποίησε.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital. Ξεχώρισε για την εξυπνάδα, την κατά πολλούς υπέρμετρη φιλοδοξία του και τον παθιασμένο τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε τον κόσμο. Οι τότε συνεργάτες του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εντοπίσει το γκρι ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο. «Ήσουν ή φίλος ή εχθρός. Πατριώτης ή προδότης. Πλούσιος ή φτωχός. Δεν υπήρχε ποτέ κάτι ενδιάμεσο».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έγινε επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Οικονομικών στην MDM Bank, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια. Το 2005 ίδρυσε τον όμιλο Marshall Capital Partners, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης, στην τεχνολογία, στα ακίνητα και στη γεωργία.

Την περίοδο εκείνη ήταν που η προσωπική του περιουσία εκτοξεύθηκε, όπως και η πολιτική του δράση. Το 2007 ίδρυσε το Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου και τη Ρωσική Εταιρεία Φιλανθρωπιστών για την Προστασία της Μητρότητας και της Παιδικής Ηλικίας. Από το 2015, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Tsargrad Media Group. Μέχρι το 2017, ήταν ο γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού Tsargrad. Πρόκειται για ένα κανάλι που συνδύαζε την υποστήριξη του Πούτιν και της Ορθοδοξίας.

Στη Δύση θεωρούν ότι κέρδισε το “στέμμα” στις ρωσικές τηλεπικοινωνίες με τη στήριξη του Πούτιν. Ο Ορθόδοξος μεγιστάνας, όμως, σχεδόν έχασε τα πάντα το 2014, όταν για πρώτη φορά του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση επειδή παρείχε υποστήριξη σε αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος αρνείται ότι χρηματοδότησε τον πόλεμο εκεί, αλλά δεν έχει κρύψει τα αντιαμερικανικά συναισθήματά του.

Στις δυτικές κατηγορίες απαντάει ότι δεν κάνει προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν, αλλά πολεμά τη δυτική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία, στα ναρκωτικά και στην παιδοφιλία. Έκτοτε, η επιχειρηματική του αυτοκρατορία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αρκετές από τις εταιρείες του βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν δυσθεώρητες φορολογικές οφειλές.

Αν και παλαιότερα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, πλέον μένει μόνιμα στη Μόσχα. Δεν επιτρέπεται, εξάλλου, στο Μοσχοβίτη μεγαλοεπιχειρηματία να ταξιδεύει στην ΕΕ. Παρότι ο πλούτος του δικαιολογεί τον όρο “ολιγάρχης”, εκείνος σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν τον υιοθετεί. Δεν ζει σε έπαυλη, αλλά σε διαμέρισμα. Δεν διαθέτει γιοτ, ούτε προσωπικό τζετ. Δεν συνηθίζει να περιβάλλεται από εντυπωσιακά μοντέλα, ούτε τον συναντάει κανείς στο Μονακό. Αντιθέτως, διαβάζει μανιωδώς ιστορία –κυρίως βυζαντινή– και συνήθιζε να επισκέπτεται ορθόδοξα μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το λιτό, σχεδόν μοναστικό γραφείο του είναι γεμάτο από σπάνιες χριστιανικές εικόνες που φτάνουν μέχρι και τον 12ο αιώνα. Μιλά εξαιρετικά αγγλικά, έχει χιούμορ και το όνειρό του είναι η αποκατάσταση της Μοναρχίας, να γίνει η Ρωσία όπως ήταν πριν από το 1917.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πάντως, ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε γι’ αυτόν: «Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον Μαλοφέγιεφ απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ να εργάζονται ή να συναλλάσσονται μαζί του, αλλά, όπως λέγεται, ο Χάνικ παραβίασε αυτές τις κυρώσεις, δουλεύοντας απευθείας για τον Μαλοφέγιεφ σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Πηγή: lykavitos.gr